Op zoek naar Schoonheid in Azië: Atsushi Suwa

Realisme in zijn dubbele betekenis

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Atsushi Suwa1
Zo geef je de dood een tongzoen.

Extreem realistisch, niet alleen zijn teken- en schilderstijl maar ook wat betreft het thema, de boodschap van zijn werken, namelijk de vergankelijkheid van het leven. Is het dat wat Atsushi Suwa ons wil duidelijk maken? Ik vermoed het althans.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Atsushi Suwa2
Een confronterend contrast

Jonge naakten met delen van het menselijk skelet. Het contrast tussen leven in volle bloei, dus ook schoonheid en aan de andere kant de kille lelijkheid van de dood.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Atsushi Suwa3
Leven…dood

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azie, Atsushi Suwa4

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Atsushi Suwa5

Dromende jonge vrouwen, soms slapend dan weer helder wakker. Eentje reist er naar een andere dimensie. Zijdezachte haarstrengen worden opgetild, alsof die dimensie al bezit van hen neemt. Bevreemdend maar zeker niet akelig. Er groeien bloemen tussen hun haren maar voor je het weet verwelken ze.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azie, Atsushi Suwa6

 

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azie, Atsushi Suwa7

Atsushi Suwa bezorgt je beschermend laagje van onbezorgdheid en het verdringen van de waarheid een ferme kras, hij schudt je wakker, geeft je een schop tegen je domme kont.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azie, Atsushi Suwa8

 

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azie, Atsushi Suwa9

Omdat zijn tekeningen en schilderijen ook nog eens extreem mooi zijn vergeef je hem voor het feit ons met de neus op de feiten te willen drukken. Akelig of luguber is zijn werk nooit, enkel realistisch.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azie, Atsushi Suwa10
Kijk ook naar de lens.

Kijk even aandachtig naar deze tekening. Herkent u de afbeelding in de lens van fotocamera? Natuurlijk hebt u dit al ooit gezien!

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azie, Atsushi Suwa11
Kijk ook naar de spiegel.

Het portret van Giovanni Arnolfini en zijn zwangere vrouw door Jan van Eyck (1390-1441). Nee niet zwanger door Jan van Eyck maar geschilderd door hem.
Atsushi tekent hier enkel het beeld in de spiegel van het beroemde schilderij. Prachtig en speciaal.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azie, Atsushi Suwa12

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azie, Atsushi Suwa13
Meester van het detail.

Tenslotte zoals gebruikelijk enkele biografische gegevens:

Atsushi Suwa werd geboren in 1967 te Hokkaido, Japan. Hij studeerde aan de Musashino Art University waar hij zijn Master of Fine Arts behaalde in 1994. Het is aan diezelfde universiteit in Kodaira Tokyo dat hij nu doceert als professor van het departement schilderkunst. Als kersvers afgestudeerde werd hij door het Japanse Ministerie van Cultuur opgemerkt en verkreeg hij een beurs om verder te studeren in Spanje. Daar nam hij in 1995 deel aan een internationale wedstrijd georganiseerd door de Fundación Barceló in Palma de Mallorca en hij won die als eerste Aziatische artiest ooit.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azie, Atsushi Suwa14
Atsushi Suwa

Atsushi SuwaBiografische gegevens vond ik via deze link: https://www.kwaifunghin.com/artists/25-atsushi-suwa/overview/

Roger Stassen
Over Roger Stassen 117 Artikelen
Roger Stassen werd in 1954 geboren te Genk, Belgisch Limburg. Als kind al een fantasierijke dromer en boekenwurm. Na een bijzonder gevarieerd beroepsleven als o.a. verpleger, sjouwer bij een verhuisfirma, matroos op de binnenvaart, fabrieksarbeider, stratenmaker, jeugdauteur en archiefbediende nu met pensioen, eindelijk! Want de heerlijke mogelijkheid hebbend voor langere periodes in Thailand te verblijven, het vaderland van zijn echtgenote Siriwan. Sinds 1993 met deze Noord-Thaise uit Chiang Kham gehuwd, lief, leed en de bankrekening delend. Heeft bij regelmaat onbedwingbare schrijfkriebels, is hondsdol (dol op honden), fotografeert bijzonder graag en interesseert zich voor tropische flora. Thailand is een gigantisch vat vol verhalen die enkel nog geschreven moeten worden. Wat al wel geschreven is kan ook worden gelezen op https://mijnazieblog.wordpress.com

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*