Op zoek naar Schoonheid in Azië: Ai Xuan

Ai Xuan werd in 1947 geboren in Jinhua, Zhejiang als zoon van de Chinese dichter Ai Qing (1910-1996). Studeerde aan de – Academy of Fine Arts Preparatory School – in Bejing.

Roger Stassen, Ai Xuan 1

Ai Xuan heeft een onmiskenbare voorliefde voor het realisme. In 2004 richtte hij, samen met Wang Yidong en Yang Feiyun de – China School of Realism – op. Met het doel alle realistische schilders van het land te verenigen worden jaarlijks tentoonstellingen gehouden. Dit initiatief geniet grote belangstelling en erkenning zodat ze bijgevolg als de meest invloedrijke groep kunstenaars van China beschouwd worden.

Roger Stassen, Ai Xuan 2

 

Roger Stassen, Ai Xuan 3

Tibets natuur en mensen

Het was in 1973 tijdens een opdracht om te schilderen voor het leger in Chengdu dat hij het Tibetaans plateau (via patrouilles?) voor het eerst zag. In de jaren tachtig begon hij aan zijn serie van werken met Tibet en de Tibetanen als thema. Ai Xuan wordt geïnspireerd door het Amerikaans realisme en vooral door Andrew Wyeth. In zijn werk vol intense emotie wordt de nietigheid van de mens duidelijk in vergelijking met de grootsheid van de natuur.

Roger Stassen, Ai Xuan 4
Christina’s world by Andrew Wyeth

Wat ik vooral uit deze biografie onthoud is, dat zijn vader een beroemd Chinees dichter was. Dichters schilderen namelijk onze menselijke ziel met penseelstreken van taal en boetseren zinnen vol emotie. Zoon Ai Xuan heeft dan weer het talent om in beelden te dichten.

Roger Stassen, Ai Xuan 5

 

Roger Stassen, Ai Xuan 6

 

Roger Stassen, Ai Xuan 7

De blikken van de jonge meisjes en vrouwen die je doordringend aankijken was het eerste wat mij opviel in zijn werk. Het is net alsof zij jou, de betrachter, aankijken. De rollen worden hier netjes omgekeerd. Het leven in Tibet is hard en de natuur meedogenloos, zoveel is duidelijk. Het is er bitterkoud en de wind geselt mens en dier, boom en struik. Het tekent rode vlekken op aangezichten, huid wordt ruw als schuurpapier. Een mens overleeft enkel bij de gratie van de natuur. Schoonheid is niet altijd zoet of zacht.

Roger Stassen, Ai Xuan 8

Roger Stassen, Ai Xuan 9

De biografie werd gedeeltelijk vertaald uit de Engelse tekst (zie link):
https://www.kwaifunghin.com/artists/31-ai-xuan/overview/

Roger Stassen, Ai Xuan 10

 

Roger Stassen, Ai Xuan 11

 

Roger Stassen, Ai Xuan 12

 

Roger Stassen, Ai Xuan 13
Tot slot de artiest zelf.

 

 

 

Roger Stassen
Over Roger Stassen 111 Artikelen
Roger Stassen werd in 1954 geboren te Genk, Belgisch Limburg. Als kind al een fantasierijke dromer en boekenwurm. Na een bijzonder gevarieerd beroepsleven als o.a. verpleger, sjouwer bij een verhuisfirma, matroos op de binnenvaart, fabrieksarbeider, stratenmaker, jeugdauteur en archiefbediende nu met pensioen, eindelijk! Want de heerlijke mogelijkheid hebbend voor langere periodes in Thailand te verblijven, het vaderland van zijn echtgenote Siriwan. Sinds 1993 met deze Noord-Thaise uit Chiang Kham gehuwd, lief, leed en de bankrekening delend. Heeft bij regelmaat onbedwingbare schrijfkriebels, is hondsdol (dol op honden), fotografeert bijzonder graag en interesseert zich voor tropische flora. Thailand is een gigantisch vat vol verhalen die enkel nog geschreven moeten worden. Wat al wel geschreven is kan ook worden gelezen op https://mijnazieblog.wordpress.com

3 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*