Op zoek naar Schoonheid in Azië: Chinees surrealisme

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in azië, Jeffrey Chong Wang 1

Het scheppen van een visionaire wereld uit het onderbewustzijn soms zonder enig verband of betekenis, dat is surrealisme. Zo ongeveer staat het in de dikke Van Dale (groot woordenboek der Nederlandse taal). Wij in het Westen hebben Salvator Dali, René Magritte, Paul Delvaux, Max Ernst enz., maar sommige Aziatische kunstenaars willen ook wel eens visionair uit de onderbewustzijnse hoek komen.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in azië, Jeffrey Chong Wang 2

 

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in azië, Jeffrey Chong Wang 3

Surrealisten als Jeffrey Chong Wang (zijn naam klinkt al een beetje surrealistisch) vertellen verhalen op doek. En net als de cover van een boek bitter weinig prijsgeeft over de inhoud, moet je het lezen, ontrafelen of als een rebus oplossen om de verborgen boodschappen te zien. Meestal leidt dit tot niets en vermoed je louter spielerei. So what, denk ik dan wanneer het niet enkel mysterieus maar ook nog mooi is.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in azië, Jeffrey Chong Wang 4
Zelfportret(ten) met op de achtergrond een poster van zijn geboorteland en een pin-up kalender (Canada is sinds ’99 zijn thuis).

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in azië, Jeffrey Chong Wang 5

 

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in azië, Jeffrey Chong Wang 6

In geen enkel van Wangs schilderijen (met uitzondering van het laatste onderaan) maakt iemand oogcontact; iedereen is in beslag genomen door zijn eigen gedachten, dagdromend in dromerige schilderijen.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in azië, Jeffrey Chong Wang 7

 

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in azië, Jeffrey Chong Wang 8

 

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in azië, Je9frey Chong Wang 2

Mijn interpretatie is dat deze kunstenaar worstelt met een (dubbele) identiteit. Opgroeien in China en daarna verkast worden naar een in alle opzichten andere en vreemde omgeving. Je zou voor minder surrealist worden.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in azië, Jeffrey Chong Wang 10
Jeffrey in het midden met roze stropdas.

Zijn instagramaccount: https://instagram.com/jeffrey_chong_wang?igshid=16wjyut0qh0u3

Dit is deel 38 van een serie waarin Roger Stassen op zoek gaat naar Schoonheid in Azië. Het vorige deel vindt u hier.

Over Roger Stassen 157 Artikelen
Roger Stassen werd in 1954 geboren te Genk, Belgisch Limburg. Als kind al een fantasierijke dromer en boekenwurm. Na een bijzonder gevarieerd beroepsleven als o.a. verpleger, sjouwer bij een verhuisfirma, matroos op de binnenvaart, fabrieksarbeider, stratenmaker, jeugdauteur en archiefbediende nu met pensioen, eindelijk! Want de heerlijke mogelijkheid hebbend voor langere periodes in Thailand te verblijven, het vaderland van zijn echtgenote Siriwan. Sinds 1993 met deze Noord-Thaise uit Chiang Kham gehuwd, lief, leed en de bankrekening delend. Heeft bij regelmaat onbedwingbare schrijfkriebels, is hondsdol (dol op honden), fotografeert bijzonder graag en interesseert zich voor tropische flora. Thailand is een gigantisch vat vol verhalen die enkel nog geschreven moeten worden. Wat al wel geschreven is kan ook worden gelezen op https://mijnazieblog.wordpress.com

3 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*