Het Verhaal van de Week: Op de Thaise klok zal het uur van de eindtijd niet slaan

Je zult nu het corona-spook rondwaart maar in Thailand zitten. Als we de voorspellingen mogen geloven loop je buiten China nergens groter risico dan aangestoken te worden door de Chinezenziekte. Toerist, expat, pensionado, in Thailand is er geen ontkomen aan.

Ik heb dat uit betrouwbare bron. Lees deze verzuchting maar eens van oud-journalist Hans Bos. ‘Daar zitten we dan in Hua Hin met ons goeie gedrag,’ schreef hij op een thailandblog. ‘Van de Thaise overheid hoef je het niet te hebben. Veel stoere woorden, maar bitter weinig toegesneden informatie. Is het tijd om de deur te barricaderen met zandzakken?’

Mag ik Hans een hart onder de riem steken? Het zal uiteindelijk allemaal best meevallen. Hij en ik zijn ongeveer van dezelfde leeftijd en hoeveel spoken hebben wij in ons leven al niet voorbij zien komen en, nog hoopgevender, weten te verjagen?

Ik schud er zo een paar uit de mouw, en afhankelijk van je maatschappijvisie of levensbeschouwing heb je alarmsignalen over deze spoken ooit serieus genomen. Het communisme, het neo-fascisme, het seksisme, het feminisme, het multiculturalisme, het racisme, het atheïsme, het jihadisme. En zo kan ik wel een tijdje doorgaan.Over de varkens- en de vogelpest heb ik het dan maar niet, want daar past geen -isme achter.

Hans Geleijnse, Eindtijd, Coronavirus
De eindtijd is daar.
Foto gezien op De Swollenaer

Volgens mijn vader zaliger was alles wat op -ist eindigt goddeloos en als er veel van die -isten kwamen, was dat een aankondiging van het einde der tijden. Zelf was hij Calvinist, maar uiteraard gold de -isme wet niet voor hem en zijn uitverkoren broeders en zusters. Blijf geen ongelovige jongen, waarschuwde hij dan, want het uur van de eindtijd nadert en als dat eenmaal heeft geslagen zal de Heer de aarde en alle zondaren vernietigen.

Om het aanbreken van de eindtijd wat nauwkeuriger te bepalen hanteerde hij een bijbelse barometer. Gaf die hogedrukgebieden aan waarin vreselijke ziektes, oorlogen en geruchten van oorlogen, zedeloosheid en hordes valse profeten werden aangevoerd dan was het zover. Kijk maar eens om je heen jongen, dan begrijp je wat ik bedoel.

Nou, je hoeft de bijbel, z’n tweelinggeschrift de Koran of de Tora er maar op na te slaan om te weten dat het uur U nadert en het ongelovige deel der mensheid geenszins nader tot U zal worden verkast. Alleen voor gelovigen in God, Allah of Jaweh breekt het hemelse rijk van lofgezang en vrolijkheid aan.

Maar hier is dan de eerste opsteker voor Hans Bos en ongelovige expats in Thailand: het boeddhisme kent geen onheilsprofetieën met eeuwigdurende hel. Er zal een ‘nieuwe ware Boeddha’ opstaan om de wereld met zijn wijsheid te verrassen maar daar blijft het zo ongeveer wel bij.

Een tweede opsteker is dat Thailand geleid wordt door Zieners. Zij zijn in staat ver in de toekomst te schouwen en dat verklaart waarom in het heden gewone mensen, laat staan buitenlanders, geen geloof hechten aan verzekeringen dat Thailand de dans zal ontspringen.

Volkomen ten onrechte. Zo liet premier Prayuth weten dat Thailand niet bevreesd hoeft te zijn voor het coronavirus omdat de regering dat voor honderd procent onder controle heeft. Hij bezocht zelfs vliegveld Suvarnabhumi waar het wemelt van potentiële virusdragers zonder zelf besmet te raken. Maatregelen om Thais in China naar het veilige Thailand terug te halen had hij zelfs al genomen voordat ook maar iemand, zelfs de Chinese autoriteiten, wist van een epidemie en de naam Corona slechts deed verlangen naar een lekker fris biertje.

Kortom, volg de instructies van de autoriteiten, doe ook als farang een mondmaskertje op en je zit gebeiteld in Thailand. Wij hier in het verre Westen moeten het errnstigste vrezen.

 

Wikipedia over godsdiensten en de eindtijd
Bangkok Post over regeren is vooruitzien 

Corona op Trefpunt: Wie is er bang voor de Coronakwaal

Over Hans Geleijnse 346 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.