Oorlogsnieuws Rusland-Oekraïne: paus, Zelensky in Rome voor ontmoeting met Italiaanse leiders

ROME – De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is zaterdag aangekomen in Rome, waar hij ontmoetingen zal hebben met de president en premier van Italië. Hij zal ook paus Franciscus ontmoeten in het Vaticaan. Het zal de eerste keer zijn dat hij de paus ontmoet sinds de Russische invasie, hoewel de invloed van Franciscus in het uiteindelijke conflict mogelijk beperkt is.

De Oekraïense autoriteiten gaven begin zaterdag vluchtwaarschuwingen door het hele land en meldden meerdere gewonden. Nikopol, Khmelnytskyi en Mykolaiv werden getroffen door Russische aanvallen, zeiden ze. Ook in de hoofdstad klonken luchtsirenes Kiev en havenstad Odessa. Ondertussen gaven pro-Russische functionarissen in de door het Kremlin gesteunde en bezette afgescheiden Oekraïense regio Loehansk de schuld aan de Oekraïense troepen voor de bommen.

Hier is het laatste nieuws over oorlog en de rimpeleffecten ervan over de hele wereld.

Hoe Oekraïense strijdkrachten de overwinning van Rusland bij Pakmut tegen Victory Day ontkenden: Volgens de inlichtingendienst waren de Russen gefocust op hevige straatgevechten in Bagmut, zonder te anticiperen op een aanval aan de rand van de stad waar ze werden geraakt, melden Siobhan O’Grady, Kamila Harabchuk en Kostiandin Gutov. De eerste gevechten duurden 12 uur; Maar tegen zonsondergang braken de troepen van Wagners groep en vluchtten, waarbij volgens Oekraïense militaire functionarissen vijf doden vielen.

Twee dagen later, nadat de nieuw veroverde positie een tegenaanval van de Russische artillerie had doorstaan, rukten de Oekraïners opnieuw op met behulp van tanks en gepantserde personendragers van Amerikaanse makelij.

Jeong rapporteerde vanuit Seoul, Bisset uit Londen en Parker uit Washington. Loveday Morris in Berlijn werkte mee aan dit rapport.

READ  Tornado zegt 6 stormgerelateerde sterfgevallen als gevolg van zwaar weer in Alabama

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *