Oorlogsnieuws Rusland-Oekraïne: live updates

President Biden arriveert donderdag voor een persconferentie in Helsinki.schuld…Doug Mills/De New York Times

President Biden portretteerde zichzelf als geconfronteerd met een cruciaal moment in de wereldgeschiedenis en beloofde donderdag tijdens een bezoek aan Finland “elke centimeter” van het grondgebied van de alliantie te verdedigen, als afsluiting van een Europese tournee die de hernieuwde kracht van de alliantie heeft aangetoond sinds Rusland vorig jaar Oekraïne binnenviel.

Van een belangrijke bijeenkomst van NAVO-leiders in Vilnius, Litouwen, sprak dhr. Biden arriveerde, waar leiders hard werkten om solidariteit te tonen ter ondersteuning van Oekraïne. In een persconferentie met de president van Finland, Sauli Niinisto, zei dhr. Biden beschreef het huidige moment als “een keerpunt” waarin “de beslissingen die we nu nemen de loop van de geschiedenis voor de komende vier, vijf, zes decennia zullen bepalen”.

“Op dit kritieke moment in de geschiedenis, dit keerpunt, kijkt de wereld toe, zullen we het harde werk doen dat ertoe doet om een ​​betere toekomst te creëren? Zullen we samen staan, zullen we naast elkaar staan? Zullen we trouw blijven aan onze koers ?” Dhr. zei Biden.

Toetreding van Finland tot de NAVO werd goedgekeurd door de Russische president Vladimir V. Een krachtige berisping voor Poetin, die de oostwaartse uitbreiding van de Mutual-Defense Alliance heeft genoemd als reden voor het lanceren van een grootschalige invasie van Oekraïne.

Dhr. Biden verzekerde zijn Finse tegenhanger dat “we als uw bondgenoot willen dat de bevolking van Finland weet dat Amerika toegewijd is aan Finland, toegewijd aan de NAVO.”

“We zullen elke centimeter van het NAVO-grondgebied verdedigen, ook Finland”, zei hij.

READ  O da! De crypto-instorting heeft het echte financiële systeem bereikt

Oekraïne probeert ook lid te worden van de NAVO. Op de top in Vilnius hebben de NAVO-lidstaten hun krachtigste toezegging gedaan dat Oekraïne lid zou worden, hoewel ze geen kader boden voor wanneer en hoe dat zou gebeuren.

Voor het eerst heeft dhr. “Als ik hem was, zou ik voorzichtig zijn met wat hij at”, zei ze.

Gevraagd door een verslaggever naar de inspanningen van de regering om Evan Gershkovich vrij te laten, vertelde de Wall Street Journal de verslaggever dat de Verenigde Staten “ten onrechte werden vastgehouden”. Hij zei dat hij serieus bezig was met onderhandelen over een gevangenenruil. zei Biden.

“Ik ben serieus over het doen van alles wat we kunnen om Amerikanen te bevrijden die illegaal vastgehouden worden in Rusland – of waar dan ook”, zei hij. “Dat proces is aan de gang.”

Vorige week bevestigden de VS in gesprek te zijn met Rusland over een mogelijke overdracht, maar waarschuwden dat de besprekingen nog geen “duidelijke weg naar een oplossing” hadden opgeleverd. Kremlin-woordvoerder Dmitry S. Het kwam nadat Peskov zei dat de twee landen contact hadden over een mogelijke transfer.

Voordat hij een top bijwoonde met andere Noordse leiders, waaronder de premiers van Noorwegen, Denemarken, IJsland en Zweden, sprak dhr. Meneer Biden Onderhandeld met Niinisto. Dhr. Hij zou later donderdag terugkeren naar Washington na een laatste persconferentie met Niinisto.

Eerder deze week liet Turkije zijn bezwaren tegen de toetreding van Zweden tot de NAVO vallen, waardoor de hoop op een spoedige toetreding van het land werd gewekt. De Turkse president, Recep Tayyip Erdogan, maakte later duidelijk dat de vereiste stemming in het Turkse parlement waarschijnlijk niet voor oktober zou plaatsvinden. Hij zei dat Zweden nog steeds stappen moet ondernemen om een ​​meerderheid in de wetgevers te krijgen en dat er nog andere hindernissen kunnen zijn voordat een deal gesloten kan worden.

READ  Er verschijnt een vreemde werveling tussen het noorderlicht aan de nachtelijke hemel van Alaska

Finland en Zweden hebben vorig jaar gezamenlijk gevraagd om lid te worden van de militaire alliantie in het licht van de grootschalige invasie van Oekraïne in Moskou. Turkije stopte het proces echter met het argument dat Zweden Koerdische strijders herbergt en anderen die het als terroristen beschouwt. Finland zette zijn inspanningen om onafhankelijk te worden voort en kon in april toetreden tot de NAVO.

David E. Sanger En Gabriël Cha Pessoa Bijgedragen verslag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *