Oorlogsnieuws Rusland-Oekraïne: door de VS geleverde clustermunitie ‘zeer effectief gebruikt;’ Zelensky zegt dat Rusland ongeveer 70 raketten op Oekraïne heeft afgevuurd

Oekraïense soldaten bereiden zich voor om op 20 juli een 2C22 Pohtana zelfrijdende houwitser af te vuren op Russische posities aan een frontlinie in Oost-Oekraïne. (Stringer/Reuters)

Rusland viel het havengebied van Odessa begin vrijdag aan, de vierde dag van aanvallen op de regio, zei gouverneur Oleh Kiber gezegd In Telegram. Dagen nadat Moskou zich terugtrok uit het Black Sea Grain Initiative, raakten twee raketten een graanterminal, waarbij twee werknemers gewond raakten en 100 ton erwten en 20 ton gerst werden vernietigd.

Rusland trok zich maandag terug uit de door de VN bemiddelde deal Voedselexport vanuit Oekraïne naar de wereld via Zwarte Zeeroutes, Maar Poetin gezegd woensdag dat Rusland zal terugkeren als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Een mening suggereerde dat de escalerende stakingen “deel zouden kunnen uitmaken van de inspanningen van het Kremlin om het vertrek van Rusland uit het Black Sea Grain Initiative en passende uitgebreide concessies van het Westen veilig te stellen”. Analyse DC denktank Instituut voor de Studie van Oorlog.

Oekraïne zet nu controversiële, door de VS geleverde clustermunitie in het zuidoosten van het land in een poging de Russische linies terug te dringen die een zomers tegenoffensief voortsleepten, meldde The Washington Post. De woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, John Kirby, zei dat Oekraïne ze “zeer effectief” gebruikte.

Hier is het laatste nieuws over oorlog en de gevolgen ervan over de hele wereld.

Rusland heeft vier raketten afgevuurd op het Zwarte Zeegebied van Oekraïne Rechte nachten deze week. Bij de aanval op de havenstad Mykolaiv kwamen twee mensen om het leven waren gewond 19, onder wie vijf kinderen, zeiden Oekraïense functionarissen begin donderdag; Bij een recente aanslag in Odessa is een man genaamd Kibar om het leven gekomen gezegd. De aanvalsgolf komt nadat Moskou had gezworen wraak te zullen nemen op de aanval van Kiev op de Krimbrug eerder deze week.

READ  Sixers bij Celtics: Jayson Tatum scoort 51 punten terwijl Sixers de slechtste Game 7-nederlaag boekt

De spanningen over maritieme activiteiten in de Zwarte Zee zijn de afgelopen dagen opgelopen En er is de toekomstige prijs van tarwe opgestaanHoewel het niet bereikte Het is mei 2022 hoog. Vanaf donderdag, Rusland gezegd Het beschouwt de schepen die bij de aanvaring betrokken waren op weg naar de Oekraïense Zwarte Zeehavens en Oekraïne antwoordde Het zal ook schepen behandelen die op weg zijn naar Russische havens. Het Witte Huis heeft gewaarschuwd dat het Russische leger zeemijnen heeft gelegd rond Oekraïense havens en zich voorbereidt op mogelijke aanvallen op civiele schepen.

Clustermunitie “heeft een impact op de Russische verdedigingssystemen en Russische verdedigingsmanoeuvres”, zei Kirby. De regering-Biden nam deze maand de “moeilijke beslissing” om wapens te sturen, die jaren na het einde van een conflict niet-ontplofte “bommen” kunnen achterlaten.

CIA-directeur William J. Burns gaf commentaar op de verblijfplaats van generaal Sergei Churovikhin. Wagner stond op goede voet met groepsleider Yevgeny Prigozhin en zijn verblijfplaats voedde geruchten na de Wagner-muiterij. “Ik denk niet dat hij op dit moment veel vrijheid geniet,” vertelde Burns aan Mary Louise Kelly van de NPR op een beveiligingsforum in Aspen. De CIA-directeur stopte met te zeggen dat Surovikin in hechtenis zat, maar zijn opmerkingen impliceerden dat de generaal niet kon bewegen zoals hij wilde.

Zelensky riep op tot financieringsbeperkingen voor culturele activiteiten tijdens de oorlog In zijn nachttoespraak op donderdag, vlak voor Oleksandr Takachenko verklaard Ze nam ontslag als minister van Cultuur op sociale media, daarbij verwijzend naar een “misverstand van het belang van cultuur in oorlogstijd” met de president. “Musea, culturele centra, symbolen, tv-series – dit is allemaal belangrijk”, zei Zelensky gezegd“Maar nu zijn er andere prioriteiten.”

READ  Russische straaljager raakt Amerikaanse militaire drone boven de Zwarte Zee en dwingt hem neer te komen: NPR

De VN-Veiligheidsraad komt vrijdag bijeen om de “humanitaire gevolgen” van de terugtrekking van Rusland uit de graandeal te bespreken. Britse ambassadeur bij de VN aldus op sociale media. Het Black Sea Grains Initiative, voor het eerst ondertekend in juli vorig jaar, wordt gecrediteerd voor het verbeteren van de voedselzekerheid over de hele wereld. “Uiteindelijk is deelname aan deze overeenkomsten een keuze”, zei VN-secretaris-generaal Antonio Guterres. gezegd Nadat Rusland was vertrokken, “hebben mensen die overal worstelen en ontwikkelingslanden geen keus.”

De centrale bank van Oekraïne zei donderdag dat het de Russische Sens Bank zou nationaliseren, een van de grootste handelsbanken van Oekraïne, staat sinds vrijdag onder tijdelijk bestuur. De Nationale Bank van Oekraïne zei dat de Russische connectie van de eigenaren van Sense Bank “een aanzienlijk reputatierisico vormt en een aanzienlijke negatieve invloed heeft op de activiteiten van de bank” in Oekraïne. Rapport.

De Verenigde Staten hebben donderdag sancties opgelegd aan Russische technologieleveranciers en ontwikkelingsbedrijven. Evenals Kirgizisch Bedrijven Het werd beschuldigd van het faciliteren van Russische invoer van elektronische apparatuur in strijd met westerse sancties. Uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van de Washington Post bleek dat Kirgizische bedrijven profiteren van het vervoeren van gesanctioneerde Chinese en Europese goederen naar Rusland.

Oekraïne’s nieuwe Bradley-gevechtsvoertuigen worden beschadigd en moeten snel worden gerepareerd: In de vroege stadia van het tegenoffensief van Oekraïne werden ongeveer een dozijn nieuw afgeleverde Bradleys – het zwaarbewapende Amerikaanse gepantserde moordenaarsvoertuig dat gevechtstroepen in de strijd vervoert – vernietigd, rapporteren Isabelle Khorshutyan, Alex Horton en Kamila Harabchuk. Veel meer zijn gerepareerd en teruggestuurd naar het slagveld.

READ  Bij een brand in een immigratiecentrum nabij de Amerikaans-Mexicaanse grens zijn zeker 39 mensen om het leven gekomen

Verliezen van uitrusting werden verwacht en hadden geen invloed op de Oekraïense commandanten. Hoewel sommige voertuigen beschadigd raakten, genoten de Oekraïense troepen van de voordelen van meer gepantserd materieel. De Bradley beschermt iedereen binnenin en de strijders lopen slechts lichte verwondingen op als het voertuig een antitankmijn raakt.

Shane Harris heeft bijgedragen aan dit rapport.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *