Oorlog tussen Rusland en Oekraïne: live updates en nieuws

President Volodymyr Zelensky zei woensdag tijdens een herstelconferentie voor Oekraïne in Londen dat de economische vooruitzichten van zijn land gedoemd waren.schuld…Poolfoto door Leah Millis

LONDEN – Westerse landen hebben woensdag tientallen miljarden dollars aan nieuwe financiële hulp toegezegd om het door oorlog verscheurde Oekraïne weer op te bouwen tijdens een tweedaagse donorconferentie die door de Britse regering was bijeengeroepen in de schaduw van Kevins tegenaanval op Rusland.

De toezeggingen – uitgegeven door Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en de Europese Unie – waren bedoeld om de publieke aandacht voorlopig te verschuiven van het slagveld naar de jarenlange wederopbouw van Oekraïne na de oorlog. Economen schatten dat het wederopbouwprogramma tussen de $ 400 miljard en $ 1 biljoen zal kosten.

De conferentie belichtte ook de mogelijkheden De kosten van wederopbouw afschrijven met in beslag genomen Russische activa – een juridisch lastig voorstel, maar desalniettemin wint het aan populariteit in het Westen. Groot-Brittannië en de Europese Unie onderzoeken manieren om deze activa, die naar schatting minstens 300 miljard dollar waard zijn, om te leiden.

“Zoals we hebben gezien in Pakmut en Marioepol, zal Rusland proberen te vernietigen wat het niet aankan”, opende de Britse premier Rishi Sunak de conferentie. “Ze willen hetzelfde doen met de economie van Oekraïne.”

De president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky, sprak via een videoverbinding met de deelnemers en betoogde dat economische kansen in de ruïnes van zijn land liggen. Hij bedankte de donateurs en vroeg hen om nu te beginnen met investeren. “We moeten van visies naar overeenkomsten en van overeenkomsten naar daadwerkelijke plannen gaan”, zei hij.

READ  Titans release oude LT Taylor Levin, WR Robert Woods

Groot-Brittannië kondigde een pakket aan dat 240 miljoen pond ($ 305 miljoen) aan aanvullende directe economische hulp en $ 3 miljard aan leninggaranties van de Wereldbank omvatte. De leningen zijn bedoeld om de instroom van nieuwe particuliere investeringen aan te moedigen voor de wederopbouw van Oekraïense dorpen en steden die door Russische troepen zijn verwoest.

Oekraïne is op grote schaal verwoest als gevolg van de Russische invasie die in februari vorig jaar begon.schuld…Mauricio Lima voor The New York Times

De Europese Unie heeft een ambitieus pakket opgesteld met daarin 50 miljard euro (ongeveer 55 miljard dollar) aan hulp van 2024 tot 2027. Zo’n 17 miljard euro zal beschikbaar zijn aan subsidies en de rest aan laagrentende leningen. Het pakket moet echter door alle 27 leden van het blok worden geratificeerd en kan op obstakels stuiten.

“Dit project zal een anker worden voor alle internationale donoren”, zei Ursula van der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. “Dat bedoel ik met hoe lang we bij Oekraïne zijn.”

De Verenigde Staten kondigden $ 1,3 miljard aan extra economische hulp aan, grofweg verdeeld over fondsen om de zwaar beschadigde energie-infrastructuur van Oekraïne te vervangen en havens, spoorwegen en grensovergangen te moderniseren.

“Terwijl Rusland doorgaat met vernietigen, zijn wij hier om Oekraïne te helpen herbouwen”, zei minister van Buitenlandse Zaken Anthony J. Blinken zei dat het pakket tweeledige steun had in het Congres. “Herstel legt de basis voor de bloei van Oekraïne.”

De Verenigde Staten hebben Oekraïne meer dan 20 miljard dollar aan economische ontwikkelingshulp en 2,1 miljard dollar aan humanitaire hulp gegeven. zei Blinken. Het is de grootste militaire hulpverlener aan het Oekraïense leger.

READ  Treinongeluk in India: meer dan 280 doden na Odisha-incident

Groot-Brittannië, dat ook een van de grootste militaire hulpverleners van Oekraïne is, promoot de positie van Londen als een mondiaal financieel en verzekeringscentrum om buitenlandse investeringen te stimuleren door te proberen de risico’s voor investeerders te verminderen. De leninggaranties van $ 3 miljard lopen over drie jaar en worden ondersteund door meer dan 400 bedrijven uit 38 landen, waaronder Virgin, Sanofi, Philips en Hyundai Engineering, dhr. zei Sunak.

Hoewel er nog steeds gevochten wordt in Zuid- en Oost-Oekraïne, is het belangrijk om plannen te maken voor het naoorlogse wederopbouwproces om vertragingen in Europa’s wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog te voorkomen, aldus analisten.

“Zonder enige planning kunnen deze vertragingen escaleren en leiden tot menselijke ellende en het falen van economieën en in wezen mislukkingen van het buitenlands beleid”, vertelde Howard Schatz, een senior econoom bij de RAND Corporation, vorige week aan verslaggevers. “Dus het is belangrijk om nu te beginnen met plannen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *