Oorlog in Oekraïne: wie heeft geheime Amerikaanse documenten vrijgegeven – waarom?

  • Door Paul Adams
  • BBC diplomatieke correspondent

afbeelding bijschrift,

De documenten bevatten gedetailleerde verslagen van trainingen die door buitenlandse mogendheden aan Oekraïne zijn gegeven

Wat te denken van de tientallen documenten van het Amerikaanse ministerie van Defensie – kaarten, grafieken en foto’s – die nu op internet circuleren?

De documenten, compleet met tijdlijnen en tientallen ondoordringbare militaire acroniemen, waarvan sommige zijn gemarkeerd als “topgeheim”, schetsen een gedetailleerd beeld van de oorlog in Oekraïne.

Ze zeggen slachtoffers aan beide kanten, de militaire implicaties van elk en, cruciaal, wat hun relatieve sterke punten zullen zijn wanneer Oekraïne besluit zijn langverwachte lenteoffensief te lanceren.

Hoe echt zijn deze afgedrukte pagina’s, uitgespreid op iemands eettafel en gefotografeerd? Wat vertellen ze ons of het Kremlin dat we nog niet weten?

Om te beginnen: dit is het grootste lek van geheime Amerikaanse informatie over de oorlog in Oekraïne sinds de grootschalige invasie van Rusland 14 maanden geleden. Sommige kranten zijn zes weken oud, maar de implicaties zijn enorm.

Pentagon-functionarissen hebben gezegd dat de documenten authentiek zijn.

Informatie over ten minste één van hen lijkt in een latere versie grof gewijzigd te zijn, maar in een stapel van 100 documenten lijkt dit een relatief klein detail.

De BBC heeft meer dan 20 documenten ingezien. Het bevat gedetailleerde verslagen van de training en uitrusting die aan Oekraïne zijn verstrekt terwijl het een tiental nieuwe brigades samenstelt voor een offensief dat binnen enkele weken zou kunnen beginnen.

afbeelding bijschrift,

Oekraïense soldaten vuren een Duitse houwitser Panzerhaubitze 2000 af

Eén kaart bevat een “met modder bevroren grondchronologie” die de bodemgesteldheid in heel Oost-Oekraïne in de lente schat.

Na een winter waarin de luchtverdediging van Oekraïne tot het uiterste op de proef werd gesteld, is er een ontnuchterende analyse van de afnemende luchtverdedigingscapaciteiten van Kiev, terwijl het probeert zijn beperkte middelen in evenwicht te brengen om burgers, kritieke infrastructuur en zijn fronttroepen te beschermen.

De gelekte documenten zeggen niet alleen veel over de staat van het Oekraïense leger, ze spreken ook met enkele andere bondgenoten van Washington. Van Israël tot Zuid-Korea, de documenten onthullen interne discussies tussen landen over Oekraïne en andere belangrijke kwesties.

Sommige documenten zijn gemarkeerd als topgeheim, terwijl andere alleen worden gedeeld met de nauwste bondgenoten van Amerika.

Hoeveel hiervan is nieuw?

Hier zijn veel details bekend. Er is meer, allemaal op één plek.

Neem het aantal slachtoffers. Het is enigszins verrassend om te horen dat de Verenigde Staten schatten dat 189.500 tot 223.000 Russische soldaten werden gedood of gewond.

Het equivalente cijfer voor de slachtoffers van Oekraïne – tussen 124.500 en 131.000 – komt overeen met de cijfers die de afgelopen weken aan journalisten zijn gepresenteerd.

In beide gevallen zegt het Pentagon “weinig vertrouwen” te hebben in de cijfers vanwege hiaten in informatie, operationele veiligheid en opzettelijke pogingen om beide partijen te misleiden.

Hier zijn pogingen ondernomen om documenten te manipuleren om het te laten lijken alsof Oekraïne de ergste slachtoffers lijdt.

Dit alles brengt ons bij de vraag wie de documenten heeft gelekt en waarom.

‘Hier zijn enkele gelekte documenten’

Het verhaal van hoe documenten hun weg vonden van berichtenplatform Discord naar 4chan en Telegram, Het is al gezegd Aric Toller van de onderzoekende open-source inlichtingengroep Bellinggate.

Toler zegt dat de oorspronkelijke bron van de lekken nog moet worden geïdentificeerd, maar een populaire berichtensite onder gamers vermeldde begin maart hun oorsprong.

Op 4 maart, na een ruzie over de oorlog in Oekraïne op een Discord-server die wordt bezocht door spelers van het computerspel Minecraft, schreef een gebruiker: “Hier zijn enkele gelekte documenten”, voordat hij er 10 plaatste.

Dit is een ongebruikelijke, maar zelden unieke vorm van lekkage.

In 2019, voorafgaand aan de algemene verkiezingen in het VK, verschenen documenten met betrekking tot de handelsbetrekkingen tussen de VS en het VK op Reddit, 4Chan en andere sites.

Destijds zei Reddit dat de niet-geredigeerde documenten uit Rusland kwamen.

In een ander geval, vorig jaar, hebben spelers van het online spel War Thunder herhaaldelijk gevoelige militaire documenten vrijgegeven in een poging onderlinge discussies te winnen.

Het laatste lek is zeer gevoelig en potentieel schadelijk.

Oekraïne verdedigt ijverig zijn “operationele veiligheid” en kan niet blij zijn dat zulke belangrijke dingen op zo’n kritiek moment zijn verschenen.

Het voorjaarsoffensief van Oekraïne zou een keerpunt kunnen betekenen voor de regering Zelenskyi om de dynamiek op het slagveld te veranderen en de voorwaarden te scheppen voor latere vredesbesprekingen.

In Kiev spraken ambtenaren van een mogelijke desinformatiecampagne van Rusland.

Belangrijk is dat er tot nu toe niets in de gelekte documenten staat dat wijst op de richting of motivatie van de tegenaanval van Oekraïne.

Het Kremlin moet al een goed idee hebben van de bedoeling van de voorbereidingen van Oekraïne (ondanks het feit dat de inlichtingendiensten van Moskou tijdens de oorlog zo duidelijk zijn), maar Kiev moet zijn tegenstander laten raden hoe de campagne zal verlopen. Kans op succes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *