Oorlog in Oekraïne: Vier doden bij Russische aanval op appartementen in westelijke stad Lviv

  • Door Jaroslav Lukiv
  • BBC nieuws

afbeelding bijschrift,

De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken zei dat de raket het flatgebouw rechtstreeks trof en de derde en vierde verdieping verwoestte.

Volgens de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken zijn zeker vier mensen om het leven gekomen toen een Russische raket een flatgebouw insloeg in de westelijke Oekraïense stad Lviv.

Ihor Klimenko zei dat nog eens 32 mensen gewond raakten bij wat de burgemeester van Lviv ‘een van de grootste aanvallen’ op de civiele infrastructuur van de stad noemde.

President Volodymyr Zelensky beloofde een “vastberaden” reactie op de nachtelijke aanval door “Russische terroristen”.

Het Russische leger heeft geen commentaar gegeven op de aanval.

De heer Klymenko schreef in Telegram dat er ten minste zeven mensen uit het appartementencomplex waren gered en dat er gevreesd werd dat er nog veel meer vastzaten in het puin.

afbeelding bijschrift,

Minister van Binnenlandse Zaken Ihor Klimenko zei dat gevreesd werd dat mensen vast zouden kunnen zitten in het puin

Burgemeester Andriy Sadovyi heeft een video vrijgegeven waarop te zien is dat er gebroken ruiten zijn in het getroffen gebouw, dat vier verdiepingen leek te hebben.

Ook werden ter plaatse beschadigde auto’s en brokstukken gezien.

“Veel appartementen zijn beschadigd – meer dan 50”, zei de burgemeester in een korte videoboodschap.

De burgemeester nam later een nieuwe videotoespraak op nadat de omvang van de verwoesting duidelijk werd.

Hij zei dat de daken van verschillende gebouwen waren weggeblazen en ook hostels van scholen en hogescholen waren beschadigd.

afbeelding bijschrift,

Hulpdiensten hebben 64 mensen kunnen evacueren, schrijft de minister van Binnenlandse Zaken in een telegram

Ondertussen zei de regionale leider van Lviv, Maksym Kozytskyi, dat een “vitale infrastructuurvoorziening” in de stad was getroffen. Details gaf hij niet.

Kositsky zei dat het “belangrijkste doel van Rusland is om de bevolking van Oekraïne te vernietigen … maar we zullen winnen”.

Maandenlang heeft Rusland dodelijke aanvallen met raketten en drones uitgevoerd op Oekraïense steden, waarbij vaak burgerdoelen werden geraakt en wijdverspreide black-outs werden veroorzaakt.

afbeeldingsbron, Maksym Kozytskyi/Telegram

afbeelding bijschrift,

Meer dan 50 appartementen werden beschadigd tijdens de Russische staking, zegt de burgemeester van Lviv

Vorige week kwamen bij een aanval op een restaurant en winkelcentrum in de oostelijke stad Kramatorsk, in de buurt van door Rusland bezette delen van Oekraïne, 13 mensen om het leven, onder wie kinderen.

Ondanks dat het honderden kilometers verwijderd is van de belangrijkste frontlinies in het oosten en zuiden van Oekraïne, heeft Lviv ook te lijden gehad van Russische aanvallen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *