Oorlog in Oekraïne: 2-jarig meisje gedood en meerdere gewond in Dnipro na Russische aanval

  • Door James Fitzgerald en Adam Durbin
  • BBC nieuws

titel van de video,

BEKIJK: Video gedeeld door president Zelensky toont reddingswerkers die door het puin zoeken

Een tweejarig meisje werd gedood en 22 anderen raakten gewond bij een Russische luchtaanval op een woonwijk in de centrale Oekraïense stad Dnipro.

Zijn lichaam werd ’s nachts uit de ruïnes van een huis in de gemeente Pidorodnenska gehaald, zei de gouverneur van de regio.

Serhiy Lysak zei dat vijf van de gewonden kinderen waren en dat drie jongens in kritieke toestand in het ziekenhuis lagen.

Een eerdere video die door de president van Oekraïne werd gedeeld, liet zien hoe reddingswerkers de overblijfselen van een gebouw met twee verdiepingen doorzochten.

Volodymyr Zelensky gaf Rusland de schuld van de aanval, maar het Kremlin heeft nog geen commentaar gegeven op de gebeurtenissen.

Er waren ook explosies te horen boven de hoofdstad Kiev, waar opnieuw luchtverdedigingssystemen zijn ingezet. Eerder werd in het hele land een luchtalarm afgegeven.

De heer Zelensky beschreef de bombardementen in Dnipro als een opzettelijke Russische aanval, hoewel Rusland eerder heeft ontkend burgers te hebben aangevallen tijdens de invasie van het buurland.

De regionale gouverneur zei dat de branden volgden op wat naar verluidt een staking was in het noordelijke district van de stad, waar 17 van de gewonden bij de ontploffing naar het ziekenhuis werden gebracht.

Ook in andere delen van het land zijn uitbraken gemeld. Het hoofd van het militaire bestuur van de stad zei dat luchtverdedigingssystemen zondagochtend vroeg betrokken waren bij het afweren van luchtaanvallen in de buurt van Kiev.

Alle raketten die op de stad gericht waren, werden neergeschoten, schreef Serhii Babko op de nieuwszender Telegram.

Ambtenaren in Soemy, in het noorden, meldden 87 explosies als gevolg van Russische beschietingen, daarbij verwijzend naar gewonden en vernieling van infrastructuur.

De Oekraïense luchtmachtwoordvoerder Yuriy Ignat zei op televisie dat een operationeel vliegveld nabij de centrale stad Grobyvnytskyi was geraakt door kruisraketten.

Hij zei dat de luchtverdedigingstroepen slechts vier van de zes raketten konden neerschieten, maar gaf geen details over de schade aan de locatie.

Er werden ook een tiental explosies gemeld in de door Rusland bezette zuidelijke steden Berdyansk en Melitopol, hoewel details schaars waren.

In Rusland werd zondagochtend een marktgebied in de stad Shebekino, zeven kilometer van de Oekraïense grens, beschoten, zei de gouverneur van het grensgebied met Belgorod.

Eerder zei Vyacheslav Klatkov dat twee mensen zijn omgekomen bij aanslagen in de buurt van de stad op zaterdag. Hij drong er bij inwoners van grenssteden en -dorpen op aan hun huizen te evacueren.

Lokale functionarissen zeiden dat de doden het gevolg waren van Russische pogingen om antiregeringsmilities in Moskou aan te vallen, maar Oekraïne gaf hen de schuld.

Kiev ontkende elk direct verband en zei opnieuw dat de aanval was uitgevoerd door Russische paramilitairen.

In andere ontwikkelingen zei een naaste medewerker van president Zelensky dat hij niet klaar was om een ​​lang beloofd tegenoffensief tegen agressieve Russische troepen te lanceren.

Zijn woorden leken in tegenspraak met die van Zelensky, die een dag eerder werd geciteerd toen hij zei dat Oekraïne klaar was om een ​​manoeuvre te lanceren.

Maar de Sunday Times merkte op dat de inconsistente opmerkingen van Oekraïense functionarissen een opzettelijke poging kunnen zijn om Moskou in verwarring te brengen.

READ  Proces tegen politiegeweld in Peru aan de San Marcos-universiteit in Lima | Peru

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *