Ook goed idee voor Thailand? ‘Armelui-airco’ Bangladesh


TT redactie, airco uit Bangladesh
© Youtube. De airconditioner, gemaakt van afgedankte plastic flessen, wordt bevestigd aan een huis. screenshot

Vergeet het zoemende bakbeest dat je ’s nachts uit je slaap houdt. Met wat plastic flessen, een stuk karton en een schaar knutsel je in een mum van tijd zelf een airconditioner in elkaar, ontdekte de Bengaalse ‘creative supervisor’ Ashis Paul. Daarmee kan de temperatuur tot wel vijf graden dalen, terwijl er geen stroom aan te pas komt.

De zelfgemaakte luchtverkoeler is een uitkomst voor de inwoners van Bangladesh. Zij wonen vaak in bloedhete huisjes van golfplaten die in de zomer nog het meest weghebben van een ‘sauna in de Sahara’, zoals een collega van Paul opmerkte. Elektriciteit is er vaak niet voorhanden, laat staan genoeg geld voor een volautomatische airconditioner.

Maar de even eenvoudige als vernuftige ‘eco-cooler’ biedt soelaas. Het apparaat is zo gemaakt van afgeknipte plastic flessen die je in een kartonnen plaat schroeft. Door het samenpersen koelt de lucht af, waardoor de warme buitenlucht een stuk koeler het huis binnenkomt. Vergelijk het met het uitademen met open mond of getuite lippen: in het eerste geval is de lucht warm, in het tweede een stuk koeler.

Met hulp van zijn collega’s van marketingbedrijf Grey Group installeerde Paul al meer dan 25.000 eco-coolers in Bengaalse huizen. Samen met het sociale platform Grameen Intel ontwikkelden ze bovendien een handleiding waarmee Bengalen zelf hun eigen eco-cooler in elkaar kunnen knutselen. De instructie is gratis te downloaden en het materiaal is voor iedereen beschikbaar.

In Bangladesh wordt nauwelijks gerecycled, waardoor de plastic flessen voor het oprapen liggen. Daarmee is het apparaat niet alleen een goedkope, maar ook een milieuvriendelijke oplossing voor de verzengende hitte.’

Overgenomen uit dagblad Trouw

 

Meer info hier: http://f24.my/28Jc3eZ

 

 


Redactie
Over Redactie 639 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

  1. Je bent van een deel van de plasticberg af in een land waar op sommige plaatsen maar twee uur per dag stroom is en de armen geen airco kunnen betalen. Briljante oplossing.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.