Onwijs onderwijs

Ning, de keukenprinses die in de cafetaria-keuken de scepter zwaait, heeft een zoon. Hij gaat gebukt onder de naam Feut. Deze Feut werd geacht op de vroege vrijdagmorgen aanwezig te zijn op school, in gezelschap van een van zijn ouders.

Er diende namelijk een handtekening gezet te worden onder schoolpapieren. Maar niet nadat het Hoofd der School eerst enkele stichtelijke woorden had laten neerdalen op de hoofden van scholieren en hun ouders.

Een jaarlijks terugkerend evenement. Dat begreep ik tenminste uit Ning’s weinig vleiende opmerkingen over het Hoofd en zijn vermanende preken. Maar Ning kon in de keuken niet gemist worden, dus gaven Ooy en ik zoonlief een lift naar school. Alwaar Ooy als familielid een plaatsvervangende handtekening zou zetten.

Nog voor het oprijden van het ruime schoolterrein kan ik in de gesloten wagen al woordelijk verstaan wat er in de honderden meters verderop gelegen volgepakte aula word gezegd.Het Hoofd heeft namelijk niet op ons gewacht, en de kansel al beklommen. In gezelschap van zijn stokpaardje, buitenschoolse verleidingen en zijn waarschuwingen daartegen.

Lieven Kattestaart, Onwijs, Geluidsoverlast, School
deci, deci, decibel
Foto van bbc.com

Zodra ik uit de auto stap is het alsof ik in een hoosbui van decibels ben beland. En mijn geluids-paraplu ligt nog thuis. Ooy en neefje betreden moedig de aula, maar ik bedank er voor. Zelden zo blij geweest geen kinderen van mezelf te hebben. De luidsprekers staan zo hard dat ik vrees voor de structuur van het schoolgebouw, en mijn eigen gezondheid. Mijn hoofd bestaat namelijk niet uit gewapend beton, al zijn de meningen wat dit laatste betreft enigszins verdeeld. Vraag het Ooy.

Ik ga snel een beetje ‘uit de wind’ zitten. Dat is bijna op dezelfde plaats als waar ik het schoolterrein opreed. Alleen daar is de hersensplijtende stem van het Hoofd enigszins te verdragen.

Voor de zoveelste maal vraag ik mezelf af waarom de Thai toch altijd alle informatie toegeschreeuwd moeten krijgen, en blijkbaar niemand in dit land weet wat geluidsoverlast betekent. Hadden de speakers op 50% volume gestaan had ik de goede man hier, aan de overkant van het sportveld, nog steeds prima kunnen horen.

Lieven Kattestaart, Onwijs, Geluidsoverlast, School
foto LittleSleep.com

Het Hoofd, voorzover ik zijn Thais kan volgen, orakelt over alle verleidingen die jonge schoolgaande mensen dienen te weerstaan. Zoals Facebook, drank, snelle brommers, en voor de dames: make-up. Als hekkensluiter is daar spijbelen. Wat mij op de gedachte brengt dat iedere leerling met wat verstand vandaag ook gespijbeld had, om dit gekmakende gezever niet aan te hoeven horen. Na dik een uur vermaningen beeindigt het Hoofd dan toch de aula-geluidsfoltering.

Later blijkt dat de boodschap van Spreker is aangekomen. Hij kan tevreden zijn. Want die middag, als Feut is teruggekeerd van school, klaagt hij over een fluittoon in zijn hoofd.

Lieven Kattestaart
Over Lieven Kattestaart 103 Artikelen
Lieven Kattestaart (1963) werd geboren in Middelharnis. Hij werkte van 1991 tot 2016 bij de Gemeente Goeree-Overflakkee. Sinds 1993 bezoekt hij Thailand en raakte zoals zovelen verslaafd aan het land en de bevolking. In Isaan, het noordoostelijk deel van Thailand, ontmoette hij zijn vrouw Pranom (Ooy).