De wonderbra. Thaise oplossing voor knellend probleem

 

Hans Geleijnse, Benniebeige, Wonderbra, Racisme

 

Het lumineuze idee trof me als de bliksem. En ik wist het meteen: hiermee word ik stinkend rijk. Het gebeurde bij het ochtendkrieken, nog voor het ontbijt. Ik hielp mijn geliefde bij het sorteren van een enorme voorraad ….. bh’s. Cupje op cupje, naar maat en kleur.

Dit bijzonder erotiserende karweitje was nodig om echtgenote een handje te helpen haar oudere zus een handje te helpen. Zus verdient de kost met het verkopen van handdoeken in vele kleuren en maten op zo’n beetje alle markten die onze regio rijk is. Ze heeft een exclusieve deal met een handdoekengroothandelaar in Bangkok, goed voor een zachte inkoopprijs. Af en toe gooit die voor de broodnodige variatie in het assortiment een zooitje ander textiel in de strijd. Dit keer bustehouders.

Na een half uur sorteren werd het me groen en geel voor de ogen. Er waren nog minstens elf andere kleuren te gaan. Echtgenote controleerde intussen de sluitingsmechanieken op veer- en spankracht, iets waarvoor ik geen talent heb. En toen gebeurde het. Ik wilde  ‘coffeebreak’ roepen en wat rolde er van mijn kurkdroge stembanden? #Benniebeige!

Uhh, mompelde geliefde verbaasd, maar die zit dan ook niet met het knellende probleem dat haar gekleurde zusters in Nederland en natuurlijk ook België dagelijks frustreert. Er blijkt in de lage landen maar één huidkleurige bh op de markt, beige. Oftewel blank. Daardoor kunnen witte dames wel in ‘nude look’ over straat, maar de niet-witte niet. Dat is natuurlijk puur racisme, discriminatie van jewelste. Een ogenschijnlijk klein bovenhuids probleem, schrijft verzetsbeweging #benniebeige in haar manifest. Lees mee:

Hans Geleijnse, Benniebeige, Wonderbra, Racisme

Door de cursieve regeltjes onderaan dacht ik eerst aan een practical joke. Maar daarvoor is deze zaak te ernstig. Bekende vrouwelijke politici Re-Kwekken het cupevangelie op Twitter. Ook de gevreesde activiste Anne-Fleur Dekker, een rebelse meid die op het buskruit na alles al heeft heruitgevonden, staat op de bres voor haar gekleurde zusters. De dames willen solidair, zonder onderscheid naar cup-huidskleur quasi-naakt een gat in de lucht kunnen springen.


Hans Geleijnse, Benniebeige, Wonderbra, Racisme

Ik heb me laten vertellen dat de #benniebeige agitprop tot scheuring met het radicale deel van de #MeToo-beweging gaat leiden. Daar draagt men uit feminien lijfsbehoud van elke huidkleur juist bh’s van gepantserd staal; real nude products worden in die kring als seksistisch, zinnenprikkelend en ‘vragen om moeiljkheden’ van de mannenhand gewezen.

Hans Geleijnse, Benniebeige, Wonderbra, Racisme

Ik was intussen na het volgen van boeiende uiteenzettingen op sociale media en bekijken van toegevoegde afbeeldingen van gediscrimineerde vrouwen totaal gevallen voor #benniebeige. En meteen bewust dat ik als jonge knaapje reeds was betoverd door een racistische heks. Nooit bij me opgekomen dat Brigitte Bardot, de heldin van mijn natte jongensdromen, haar borsten in gevangenschap hooghield. Ammehoela, ze zaten natuurlijk in zo’n niet-inclusief ook nog eens fake-nude ding. Wat een bedrog!

Maar ja, ga dat maar eens uitleggen in Thailand. Daar hebben vrouwen wel wat anders te doen dan zich zorgen maken over cupkleuren. Ik koos voor de kordate aanpak. Ik ga een tijdje naar Nederland, zei ik tegen geliefde. ‘Up to you’, zei ze, en gaf een ruk aan een onwillige sluiting. Ik heb een geweldig idee, dat ons onwijs rijk gaat maken, vertelde ik. Nu was haar belangstelling gewekt, ik zag het aan haar gespitste Thaise oortjes. ‘Vertel, vertel, Hans, hoe dan?’ riep ze. Ik ga bh’s verkopen in  progressief Amsterdam, legde ik uit. Ik wees op een enorme stapel lichtgroene exemplaren. Daar wil ik er honderdduizend van. ‘Oh my God, je bent aan het dementeren’ riep ze.  ‘Aan wie wil je die in vredesnaam slijten?’.

Ik lachte zelfverzekerd. ‘Poes in het bakkie. Aan de vrouwtjes van Mars’.

 

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 341 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.