Ontmoeting Xi-Poetin: China’s Xi benadrukt nauwe banden met ‘beste vriend’ Poetin tijdens eerste bezoek aan Rusland sinds invasie Oekraïne

(CNN) Xi Jinping en Vladimir Poetin ontmoetten elkaar in het Kremlin om te praten over de nauwe banden en strategische visies die China en Rusland delen, ondanks diepe twijfels in Kiev en het Westen, op de eerste dag van een staatsbezoek dat door Peking was opgesteld als een vredesplan.

Sinds de lancering van Moskou zonder stimulatie, levert Ji zijn eerste prestatie Invasie van Oekraïne Vorig jaar, dagen nadat het Internationaal Strafhof in Den Haag de Russische president in staat van beschuldiging stelde Oorlogsmisdaden plegen Oekraïne heeft een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

Oekraïne zal naar verwachting een belangrijk punt van discussie zijn tijdens het bezoek van Xi. Diepgeworteld conflict Het heeft tienduizenden mensen gedood en een enorme humanitaire crisis veroorzaakt.

“De afgelopen jaren heeft China een enorme sprong voorwaarts gemaakt”, zei Poetin maandagmiddag tegen Xi, terwijl hij naast hem zat in het Kremlin. “Over de hele wereld wekt het nieuwsgierigheid op, en helaas zelfs afgunst.”

Xi noemde Poetin zijn ‘dierbare vriend’ en zei: ‘De ontwikkeling van Rusland is aanzienlijk verbeterd onder uw leiding’.

China heeft het bezoek bestempeld als een “reis van vriendschap, samenwerking en vrede”, te midden van Peking’s druk om een ​​belangrijke voorstander te zijn van het oplossen van het conflict. Maar Xi’s bezoek kon in sommige westerse hoofdsteden worden gezien als een klinkende steun van de Russische leider ondanks de brede internationale veroordeling van zijn oorlog.

De Amerikaanse topdiplomaat Anthony Blinken zei dat uit het bezoek blijkt dat China van plan is “diplomatieke dekking” te bieden voor de wreedheden van Rusland in Oekraïne.

“Dagen nadat het Internationaal Strafhof een arrestatiebevel tegen president Poetin heeft uitgevaardigd, reist president Xi naar Rusland om te zeggen dat China niet verantwoordelijk is om het Kremlin verantwoordelijk te houden voor wreedheden in Oekraïne, en dat het in plaats van ze te veroordelen, het levert.” Zei Blinken op een persconferentie op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over de publicatie van de mensenrechtenverklaring van 2022. zei.

Tijdens het gepubliceerde deel van de bijeenkomst van maandag zei Poetin nogmaals tegen Xi dat hij “altijd open stond voor het onderhandelingsproces”, ondanks zijn herhaalde weigering om met Kiev in gesprek te gaan over de terugtrekking uit Oekraïens land.

“We hebben uw voorstellen voor het oplossen van de acute crisis in Oekraïne zorgvuldig bestudeerd”, zei Poetin tegen Xi.

“Natuurlijk zullen we de gelegenheid hebben om deze kwestie te bespreken. We weten dat u gebaseerd bent op de beginselen van rechtvaardigheid en toewijding aan de fundamentele punten van het internationaal recht”, zei Poetin. “We zullen al deze zaken zeker bespreken, ook uw initiatief.”

READ  Soedan: Rapid Support Forces claimen de controle over het presidentieel paleis

Westerse leiders hebben twijfels geuit over de mogelijke rol van China als vredestichter en zijn neutraliteit. In plaats daarvan hebben de VS en hun bondgenoten China sinds vorige maand gewaarschuwd Het sturen van hulp bij sterven wordt overwogen Peking weigerde Rusland vanwege zijn oorlogsinspanningen.

Kiev zal naar verwachting ook de procedure nauwlettend volgen, en herhaalde maandag dat elk plan voor vrede moet beginnen met een Russische terugtrekking van zijn grondgebied.

“We verwachten dat Peking zijn invloed in Moskou zal aanwenden om een ​​einde te maken aan de agressieoorlog tegen Oekraïne”, zei Oleg Nikolenko, woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken, maandag tegen CNN.

“Het herstel van de territoriale integriteit van Oekraïne moet centraal staan ​​bij elke diplomatieke inspanning”, zei hij. “We zijn bereid om een ​​nauwe dialoog aan te gaan met China om de vrede in Oekraïne te herstellen in overeenstemming met het VN-Handvest en de recente resolutie van de AVVN hierover.”

Poetin herhaalde tegenover Xi dat hij “altijd openstaat voor het onderhandelingsproces”, ondanks zijn herhaalde weigeringen om met Kiev in gesprek te gaan over de terugtrekking uit Oekraïens land.

Bovenop de tafel

Xi’s bezoek komt dagen nadat het ICC Poetin tot een gezocht persoon heeft gemaakt in de 123 landen die het hof erkennen, waardoor het isolement van de Russische leider van het Westen wordt verdiept terwijl hij een bloedige en kostbare oorlog in Oekraïne voortzet.

De verwachting was dat de Chinese leider Poetin maandagmiddag lokale tijd zou ontmoeten. Hij werd bij zijn aankomst op Vnukovo Airport nabij Moskou begroet door Dmitry Chernyshenko, een van de 10 vice-premiers van Rusland, en een Russische militaire band, maar Poetin woonde de meet-and-greet niet bij.

Russische media toonden later Xi’s autocolonne die door de stad reed voorafgaand aan drie dagen van vergaderingen waarin van hem wordt verwacht dat hij een kader zal presenteren voor het beëindigen van het conflict dat in het Westen lauw is onthaald.

China heeft onlangs geprobeerd zijn imago te herstellen door zichzelf af te schilderen als een voorstander van vrede en zijn relatie met Rusland te verdedigen als goed voor de wereldwijde stabiliteit. Peking kwam vorige maand vrij Dubbelzinnig geformuleerd position paper Een “politieke oplossing” voor het conflict in Oekraïne.

READ  Sikkelceltherapie brengt een mengeling van angst en hoop met zich mee

Na de aankondiging van Xi’s bezoek aan Moskou op vrijdag, uitte het Witte Huis zijn bezorgdheid over mogelijke plannen van China die “eenzijdig zijn en alleen het Russische perspectief weerspiegelen”.

Een voorstel voor een staakt-het-vuren – waar China herhaaldelijk om heeft gevraagd – zou bijvoorbeeld Rusland een manier bieden om zich te hergroeperen voordat het met vergeldingsmaatregelen begint, zei John Kirby, een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad.

Maandag, nadat Xi in Moskou was aangekomen, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken dat “elementen” van China’s vredesvoorstel voor de oorlog in overeenstemming waren met de inspanningen die Washington steunt.

“Het voorstel van China bevat de elementen die we al lang steunen, waaronder de eerste elementen van het waarborgen van nucleaire veiligheid, het oplossen van de humanitaire crisis, het beschermen van burgers en het handhaven van de soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit van alle regio’s”, zei Blinken.

Maar, zei hij, “elke oproep tot een staakt-het-vuren die niet de verwijdering van Russische troepen van Oekraïens grondgebied inhoudt, zou effectief de bewering van een Russische overwinning ondersteunen” omdat het “President Poetin in staat zou stellen te rusten, zijn troepen opnieuw in te zetten, en hervat dan de oorlog. In een tijd die gunstiger is voor Rusland.’

“De wereld mag zich niet laten misleiden door een tactische zet van Rusland, gesteund door China of enig ander land, om de oorlog op zijn eigen voorwaarden te bevriezen”, zei Blinken.

Xi moet voorzichtig zijn

Het bezoek zal naar verwachting een platform bieden voor de twee landen om hun nauwe strategische afstemming verder te verdiepen, waaronder diplomatieke coördinatie, gezamenlijke militaire oefeningen en robuuste handel.

In een verklaring na de landing van Xi op maandag zei de Chinese leider: “In het licht van een turbulente en veranderende wereld is China klaar om met Rusland te blijven samenwerken om de internationale orde stevig te beschermen.”

Zowel Poetin als Xi zeiden in afzonderlijke brieven aan elkaar, gepubliceerd in staatsmedia voorafgaand aan het bezoek, dat hun ontmoeting een “nieuwe impuls” zou geven aan hun bilaterale relatie.

Beiden gebruikten de brieven ook om “hegemonie” aan de kaak te stellen – een verwijzing naar hun gedeelde intentie om terug te dringen tegen wat zij zien als een door de VS geleide wereldorde.

Xi moet voorzichtig zijn tijdens zijn reis naar Moskou. Wat voor de Chinese leider op het spel staat, is of hij de banden kan aanhalen met een bondgenoot die China als cruciaal beschouwt om de Amerikaanse hegemonie tegen te gaan zonder Europa van zich te vervreemden, dat steeds meer op zijn hoede is voor de Chinees-Russische betrekkingen.

De Chinese president Xi Jinping vierde in 2019 zijn 66e verjaardag met de Russische president Vladimir Poetin in de Tadzjiekse hoofdstad Dushanbe.
READ  T-Mobile US onderzoekt een datalek waarbij 37 miljoen accounts betrokken waren

Poetin lanceerde zijn invasie dagen nadat hij en Xi het hadden aangekondigd “Geen Grenzen” Partnerschap Afgelopen februari.

Sindsdien heeft China neutraliteit geëist, maar steunde het de retoriek van het Kremlin die de NAVO de schuld geeft van het conflict, weigert de invasie te veroordelen en Moskou financieel blijft steunen. Aankopen zullen aanzienlijk toenemen Russische brandstof.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in het verleden publiekelijk interesse getoond in het bespreken van het conflict met Xi, hoewel het contact tussen de twee landen sinds het begin van de oorlog niet hoger is gekomen dan het Oekraïense ministeriële niveau.

Oekraïense, Chinese en Amerikaanse functionarissen weigerden allemaal vorige week een mogelijke virtuele ontmoeting tussen Zelensky en Xi te bevestigen, naar aanleiding van een Wall Street Journal-rapport dat de twee van plan waren elkaar voor het eerst te spreken sinds Xi’s toen mogelijke reis naar Moskou.

hechte relatie

Het staatsbezoek van deze week markeert daarentegen de 40e ontmoeting tussen Poetin en Xi sinds het aantreden van de Chinese leider in 2012.

De Persoonlijke chemie De ruzie tussen de twee autoritaire leiders wordt algemeen gezien als een belangrijke drijfveer voor het aanhalen van de banden tussen de landen in de afgelopen jaren – en zal tijdens het bezoek nauwkeurig worden onderzocht.

Eerdere ontmoetingen tussen de leiders, inclusief foto’s, hebben die verstandhouding volledig getoond Poetin bood Xi een ijsje aan Op zijn 66e verjaardag tijdens een bijeenkomst in Tadzjikistan in 2019, en aan de zijlijn van een forum in Vladivostok in 2018, kookten de twee samen Russische pannenkoeken.

De twee ontmoetten elkaar voor het laatst persoonlijk tijdens de top van de Shanghai Cooperation Organization in september Ji’s eerste reis naar het buitenland Bijna drie opeenvolgende jaren zonder reizen tijdens de pandemie.

Poetin, die Xi zijn “goede oude vriend” noemde in een brief die maandag in de Chinese staatsmedia werd gepubliceerd, zal naar verwachting de bijeenkomst in eigen land houden als bewijs dat Rusland niet geïsoleerd is op het wereldtoneel.

Anna Chernova, Michael Conte en Kylie Atwood van CNN droegen bij aan de rapportage

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *