Ontmoeting Loekasjenko-Xi: Poetin-bondgenoot ontmoet de Chinese president Xi Jinping in Peking

Hongkong (CNN) Chinese leider Xi Jinping Ontmoet Wit-Russische partner Alexander Loekasjenko – een nauwe bondgenoot van Vladimir Poetin – tijdens een staatsbezoek woensdag toen het Westen China waarschuwde tegen het verstrekken van gevaarlijke hulp aan de oorlog van Poetin in Oekraïne.

Volgens de Wit-Russische staatsmedia Belda begroette Xi Loekasjenko woensdag in de Grote Hal van het Volk in Peking voordat de twee functionarissen met elkaar in gesprek gingen.

Het was hun eerste persoonlijke ontmoeting sinds de twee leiders in september overeenkwamen om de banden van hun landen te versterken tot een “alomvattend strategisch partnerschap voor alle weersomstandigheden” aan de zijlijn van de Shanghai Cooperation Organisation (SCO)-top in Oezbekistan. deed ook mee.

Loekasjenko (links) ontmoette woensdag zijn Chinese tegenhanger Xi Jinping (rechts) in Peking, China, te midden van toenemende spanningen tussen het paar en westerse leiders te midden van tegenstrijdige standpunten over de oorlog in Oekraïne.

Het bezoek van de Wit-Russische leider – die Russische troepen toestond om Wit-Rusland te gebruiken om hun eerste inval in Oekraïne te organiseren – komt te midden van verhoogde spanningen tussen de Verenigde Staten en China in de afgelopen weken, waaronder bezorgdheid uit Washington dat Peking overweegt Dodelijke hulp aan de moeizame oorlogsinspanningen van het Kremlin. Peking heeft die beweringen ontkend.

De bijeenkomst kwam een ​​dag nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken dinsdag zijn meest directe opmerkingen tot nu toe maakte over hoe de VS zouden reageren op dodelijke steun van China aan Rusland.

Tijdens een bezoek aan Kazachstan waarschuwde Blinken dat Washington zich zou richten op Chinese bedrijven of burgers die betrokken zijn bij pogingen om gevaarlijke hulp naar Rusland te sturen voor zijn oorlog in Oekraïne. Hij zei dat er geen plannen waren om zijn Russische of Chinese tegenhangers te ontmoeten op de G20-bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken in New Delhi, India, op 2 maart.

READ  Long Covid wordt bepaald door deze 12 symptomen, vindt nieuwe studie

Peking, dat beweert een neutrale partij in het conflict te zijn, heeft de implicaties van de VS dat het overweegt om euthanasie te sturen, verworpen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei maandag dat China “actief vredesbesprekingen en een politieke oplossing voor de crisis promoot”, terwijl de Verenigde Staten “dodelijke wapens op het slagveld in Oekraïne storten”.

Peking heeft vorige week een standpunt van 12 punten vrijgegeven over een “politieke oplossing” voor de crisis in een document waarin wordt opgeroepen tot vredesbesprekingen om een ​​einde te maken aan de jarenlange oorlog. De vrijlating werd echter bekritiseerd door westerse leiders, die China ervan beschuldigden al de kant van Rusland te kiezen.

In een reactie op de ontmoeting tussen Xi en Loekasjenko zei Blinken dat China “niet beide kanten op kan”, “zichzelf over het algemeen presenteert als een kracht voor vrede”, terwijl het “de vlammen van dit vuur dat door Vladimir Poetin is aangestoken, blijft aanwakkeren”.

Hij zei dat er “enkele positieve elementen” in het vredesplan van China zaten, maar waarschuwde: “Als China dit echt serieus meent, is het eerste beleid om de soevereiniteit te doen gelden, waaraan het het afgelopen jaar heeft gewerkt, het herstellen van de volledige macht van Oekraïne. , volledige soevereiniteit.”

Blinken beschuldigde China ervan het tegenovergestelde te doen door de vrede in Oekraïne te steunen “op basis van pogingen om Russische propaganda naar voren te brengen en verkeerde informatie over het afschrikken van Rusland en het omgaan met Rusland”.

Volgens de Wit-Russische staatsmedia vertelde Loekasjenko aan Xi dat Wit-Rusland het “nieuwste” initiatief van Peking volledig steunt.

READ  Meta's Instagram-concurrent gebruikt Twitter met de Threads-app

“De bijeenkomst van vandaag vindt plaats in een zeer moeilijke tijd, die nieuwe niet-standaard benaderingen en verantwoorde politieke beslissingen vereist”, zei Loekasjenko volgens Xi, meldde BelTA. “Ze moeten ernaar streven een wereldwijd conflict te voorkomen waarin er geen winnaars zijn. U hebt dit duidelijk en ondubbelzinnig gezegd in uw recente toespraak tot de wereldgemeenschap.

“Wit-Rusland stelt actief vrede voor en steunt uw inspanningen op het gebied van internationale veiligheid volledig.”

Loekasjenko zei dat hij de “nieuwste” veiligheidsinspanningen van Peking volledig steunt, dagen nadat hij een standpunt van 12 punten had aangekondigd over de invasie van Moskou in Oekraïne.

Loekasjenko had woensdag een ontmoeting met de Chinese premier Li Keqiang en riep de twee landen op om hun banden te “intensiveren”, volgens een lezing van de Wit-Russische regering.

“We hebben geen gesloten onderwerpen voor samenwerking. We werken op alle mogelijke manieren samen. Het belangrijkste is dat we nooit de bedoeling hebben gehad om op te treden als vrienden of tegen derde landen”, zei Loekasjenko tegen Li.

De aanscherping van de banden tussen Minsk en Peking zou het gevolg kunnen zijn van jaren van verslechtering van de banden van Wit-Rusland met de Europese Unie en de diversificatie van de op Rusland gebaseerde economie.

De voormalige Sovjetstaat is het doelwit van zware sancties van de Verenigde Staten en hun bondgenoten als reactie op de agressie van Moskou nadat Loekasjenko Russische troepen toestond Oekraïne binnen te vallen langs de 1000 kilometer lange Oekraïens-Wit-Russische grens ten noorden van Kiev.

De EU erkende de resultaten van de verkiezingsoverwinning van Loekasjenko in 2020 niet, die leidde tot massale prodemocratische protesten in het land en werd gevolgd door brutaal optreden van de regering.

READ  Minstens 78 doden bij stormloop op Ramadan liefdadigheidsevenement in Jemen

Gedurende het hele conflict in Oekraïne bestond de vrees dat Wit-Rusland opnieuw zou kunnen worden gebruikt als lanceerplatform voor een nieuw Russisch offensief of dat Loekasjenko’s eigen troepen zich bij de oorlog zouden voegen. Voordat Loekasjenko eerder deze maand naar Moskou reisde, zei hij dat hij “op geen enkele manier” troepen naar Oekraïne zou sturen, tenzij het werd aangevallen.

Zowel China als Wit-Rusland hebben eerder aangegeven dat de VS geen einde aan het conflict willen zien.

Voordat hij naar Moskou reisde om Poetin te ontmoeten, vertelde Loekasjenko eerder deze maand aan verslaggevers dat hij “vreedzame onderhandelingen” wilde zien en beschuldigde hij de Verenigde Staten ervan de Oekraïense president Volodymyr Zelensky van gesprekken te weerhouden.

“Amerika heeft en wil alleen maar dit bloedbad”, zei hij.

Peking heeft soortgelijke beweringen gedaan, zoals China’s topdiplomaat Wang Yi eerder deze maand op een veiligheidsconferentie in München vertelde dat China “geen olie op het vuur gooit” en “tegen de vruchten van deze crisis plukt”, wijzend op typische Chinese propaganda. Het zendt de boodschap uit dat de VS de oorlog opzettelijk verlengt om zijn eigen geopolitieke belangen te bevorderen en de winsten van zijn wapenfabrikanten te vergroten.

Martin Koilando en Sandy Sidhu van CNN droegen bij aan de rapportage.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *