Ontevreden


Ja, er is altijd wel wat te mopperen, te zeuren. Ja, er zijn altijd wel breekbare vaasjes in de buurt, moeten we zuinig op zijn. En ja, er zijn altijd wel bejaarden die net niet de aandacht krijgen die zou moeten. En natuurlijk zijn er een flink aantal kinderen die niet op vakantie kunnen en geen sinterklaascadeau krijgen. Zielig? Ja! En zeker, alles wordt duurder, nooit goedkoper. Krijgen we ooit het salaris dat ons toch echt toebehoort? Zeker niet! En is het gras niet altijd groener bij de buren en aan de overkant? Jawel! En dat klimaat? Mwah!, wat een onzin, waar maakt men zich druk over. En Europa? Daar moeten we zo snel mogelijk vanaf, kost ons land alleen maar geld en onnodige bemoeienis. Oh ja, en een glas is altijd halfleeg, nooit eens halfvol.

Theo van der , Ontevreden

De nieuwe Koekoek

Dit zijn teksten die bij het land horen waarvan recent is gebleken dat de bewoners ervan het op vier na gelukkigst zijn ter wereld. Tenminste voor een precieze 14.3 procent blijkt sinds 20 maart. Het door hem (Baudet) verfoeide establishment schrok zich kapot. De meeste kiezers zijn laag opgeleid en begrijpen vermoedelijk geen snars van Baudets opgeklopte lariekoek, maar ze willen het vooral ‘anders’. De wijsheid van de uil speelt een hoofdrol bij het Forum. FVD is eigenlijk een marketing company erkent Baudet vaak en dat vak doet ie heel goed en slim.

In 1967 werd Nederland ook al opgeschrikt door een partijleider die voornamelijk lariekoek uitbraakte en toch furore maakte door diezelfde groep kiezers aan te spreken als uit de eerste alinea. Hij haalde tot schrik van het establishment zomaar 7 zetels. De meeste kiezers waren laag opgeleid maar begrepen de lariekoek van Koekoek wel vanwege het simpele taalgebruik door hem. Ze wilden het vooral ‘anders’. Ook hier was een Den Uil grotendeels debet aan de te verwachten malaise, alleen die zat vooral in ‘De Olie’, en zong Boer Koekoek zich samen met Vader Abraham naar een wekenlange nummer één positie in alle hitlijsten. Slimme marketing.

Theo van der , Ontevreden, Boer Koekoek

Dat de beste stuurlui altijd aan wal staan is een feit, want zowel met Koekoek, Fortuyn, Wilders als met Baudet is op geen enkele concrete manier duidelijk geworden hoe het dan ‘anders’ moet. Anno nu zijn er te weinig leraren en zorgverleners. Klopt. Hebben we daar iets van een oplossing over vernomen van FVD? Naast het klimaat zijn dit de belangrijkste actuele issues die spelen. Alle drie problemen zijn onderkend en er wordt keihard aan oplossingen en maatregelen gewerkt. Het klimaatprobleem wordt door Baudet gebagatelliseerd, of erger, geheel ontkend. De ontevredene vindt dat prima want het kost alleen maar geld. En die ontevreden portemonnee speelt een hoofdrol bij de keuze voor FVD.

Thailand

Hier waren van de week ook verkiezingen. Bijna vijf jaar lang had het land een dictator aan de leiding met alle gevolgen van dien. De bewoners zijn ook ontevreden, maar vooral daardoor. En nu mochten ze eindelijk weer stemmen. Tegelijkertijd een kansloze missie want de dictator had het in zijn regeerperiode zo ingericht dat ie niet kon verliezen. De kans dat er iets ‘anders’ gaat worden is dan ook nihil. Alle reden dus om ontevreden te zijn en te blijven.

Myanmar, Thailand, militairen, Erik Kuijpers

En dat geldt in dit land voor niet 14,3 procent maar voor 95 procent van de bevolking.

Redenen te over om ontevreden te zijn. Pensioen? Is zo weinig dat het verwaarloosbaar mag worden genoemd. Scholing? Bedroevend laag niveau. Ouderenzorg? Bestaat niet voor hen. Gehandicaptenzorg? Bestaat niet voor hen. Verkeer? Levensgevaarlijk! Infrastructuur en wegenonderhoud? Belabberd. Ziekenzorg? Bestaat, maar bezoek aan een staatsziekenhuisspecialist en eventuele vervolgbehandeling vereist engelengeduld. Corruptie? Op alle niveaus en een van de hoogste percentages ter wereld.

Het verschil

Ik ken in Hua Hin een paar ouders die een totaal verlamd kind hebben. Geen enkele zelfstandigheid is mogelijk en honderd procent hulp vereist voor alles. Wassen, eten, drinken, poepen en piesen. Hulp van de overheid. Nul. Deze gezinnen zijn volledig afhankelijk van giften en de hulp van vrijwilligers.

In Nederland keek ik niet lang geleden in opperste verbazing naar een talkshow waarin een moeder met een kind in vergelijkbare positie klaagde over het feit dat ze ieder jaar wel een hele dag bezig was met het invullen van de PGB  (persoonsgebonden budget) aanvraag. Het geld dat ze daardoor toucheerde was gelijk aan een jaarinkomen met als gevolg dat ze zich voor 100 procent aan de zorg voor haar kind kon overgeven. Een paar dagen later was er een special van bijna een uur op tv met deze moeder en haar klacht over deze ‘wantoestand’….!

Tot slot

Thailand heeft de 52e plek op de landenlijst qua gelukkig zijn, en plek 95 als het om corruptie gaat. Nederland heeft respectievelijk plek 5 en 8.

Meer reden tot tevredenheid op Trefpunt: Voorspellingen voor 2018

 

 


Theo van der Schaaf
Over Theo van der Schaaf 42 Artikelen
Theo van der Schaaf woont sinds tien jaar de meeste tijd in Hua Hin in Thailand, maar in de zomer ook wel in Aalsmeer. Hoewel ooit begonnen als timmerman bracht hij het grootste deel van zijn werkzame leven door met het exploiteren van muziek en film. Tegenwoordig is Theo van der Schaaf als columnist verbonden aan Trefpunt Azie, een blogsite voor Nederlanders en Belgen met een Aziatische connectie. Theo is auteur van Thaise Perikelen, een boek over zijn huidige leven in Thailand. Ook schreef hij De Herniafabriek, een onweerstaanbaar ziekenhuis verhaal. Thaise Perikelen is ook verkrijgbaar als e-book in de Engelse taal onder de titel: Love Is Here To Stay But Gone Tomorrow and Other Stories From Thailand – Kindle edition on Amazon

5 Comments

 1. Geachte Heer Weemaes.

  Mag ik u aanraden om zelf ook eens een dokter te bezoeken? Want u kraamt hier toch een ongezonde hoeveelheid onzin uit: Baudet en dossierkennis? “Een groot deel van de Thaise bevolking is ambtenaar of leerkracht en krijgt een volwaardig pensioen te vergelijken met Nederland?”.”Dan komen we bij de echt armen zoals de boeren die áltijd klagen haha en ouderen en luie mensen” Wat een onzin! Dat is pas kort door de bocht en doorspekt met vooroordelen. Veel plezier bij uw 25% rijke kennissenkring. Die andere 75% hebben het echt moeilijk en moeten de eindjes aan elkaar knopen. Van mij krijgt u ook een natte vinger omhoog en u mag drie maal raden welke……

  • Ik deel de visie van reageerder Gerard Weemaes op de dossierkennis van Baudet en Co en Thaise samenleving niet. Voor mij geen reden om hem als een halve gek weg te zetten en de opgestoken middelvinger tegen geven. Zie deze site liever niet afglijden naar niveau GeenStijl.nl.

   • Na 16 jaar wonen in perifeer Thailand weet ik zeker dat geen groot deel van de Thaise bevolking een behoorlijk pensioen heeft uit een dik betaalde overheidsbaan. Een kleine 90% is dat juist niet, geen ambtenaar, of behoort tot de laagste betaalde ambtenaren. Vette pensioenen zijn westers, niet Thais.

    De heer Weemaes heeft denk ik niet de moeite genomen eens door perifeer Thailand te reizen op fiets of brommer en eens te praten met de armsten van dit land. Ik heb 16 jaar tussen deze mensen gewoond. Gezinnen die geen 10 k baht per maand hebben, waarvan slechts één partner vast werk heeft, en de andere, meestal de vrouw, wat bijverdient met poetsen, wassen, koken, of het hebben van een tuintje waar peterselie wordt geplant en verkocht voor 5 baht per bosje op de markt.

    De heer Weemaes zegt trots dat ‘elke 60+-er 600 baht per maand krijgt’. Weet de heer Weemaes dat dit te weinig is om drie keer per dag een schoteltje gebakken rijst met groen en de resten van een vis of een doodgereden kip te kopen plus een fles goed water? Nee, dat weet de heer Weemaes duidelijk niet.

    Er is diepe armoe waar al die politici in hun glimmende en vooral dure pakken zich geen barst van aantrekken: het pluche lokt immers en naar de bevolking is het mooipraterij en het geven van een fooitje als 300 baht, een telefoonkaart of een fles bakolie.

    Theo heeft gelijk met zijn opmerking over de armsten die thuis een zieke of invalide hebben die niets binnen brengt en wel geld kost.

    Wat Baudet betreft, ik zag hem op TV over vrouwen praten. Als dat de ‘redder des vaderlands’ moet zijn dan wil ik beleefd voor dit persoon bedanken.

    • Jij schetst een juist beeld, Erik. Ik vraag me altijd af waar sommige mensen dat rooskleurige beeld van Thailand vandaan halen.
     Wat onze vriend Baudet betreft: hij schreef over vrouwen ooit dat ze ‘over-man-d’ moeten worden, en dat ze dat zelf ook graag willen….

 2. Beste
  Het is kort door de bocht om Baudet en Hiddema te vergelijken met Boer Koekoek.
  Deze twee hebben een dossierkennis die fenomenaal is en zetten veel Kamerleden te kakken in directe confrontatie.
  Daarbij zet je hun kiezers ook nog weg als dom,een beetje eigengereid of niet van u.
  Daarna schets je een beeld van Thailand waar ik mij niet in herken.
  Staatsziekenhuizen zijn niet de top maar kom er regelmatig met mijn schoonmoeder die op een goede en adequate manier van haar staar word geholpen 2 ogen en dat voor totaal 100 bath inc medicijnen is € 3.00
  Dan de pensioenen. Een groot deel van de bevolking is ambtenaar of leerkracht en krijgt een volwaardig pensioen te vergelijken met Nederland.
  In mijn kennissenkring zitten veel leraren en oud politie mensen die ruim meer dan €1000. krijgen. Naar schatting zijn is dit meer dan 25% van de bevolking. Daarnaast is er een heel groot deel middenstand die goed de kost verdient en bijna tot geen belasting betaalt. Daarna komen de werkenden die een minimumloon €6.00 perdag ontvangt en daar net van rondkomen. Dan komen we bij de echt armen zoals de boeren die áltijd klagen haha en ouderen en luie mensen. Elke 60+ krijgt 600 Bath per maand.
  Hiernaast heeft Thailand een grotendeels zwarte economie waar heel veel geld in omgaat die niet te omschrijven is omdat het belastingstelsel niet werkt en waar veel Thai een graantje van meepikken.
  Tot laatst: ik zie hier geen groot gedeelte Thai ongelukkig zijn eerder andersom dus hoe ze aan die cijfers komen ik denk de natte vinger omhoog.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.