Ontdekkingsreiziger in de Thaise stad ‘B’

Als kind al gefascineerd door ontdekkingsreizigers, verslond ik vele boeken in dit genre. Niets leuker dan s’avonds bij de gezellig snorrende kachel lezen over lieden die verdwaald en uitgehongerd door de onmetelijke jungle dolen. Geteisterd door blaartrekkende ziektes en achtervolgd door woeste wilden. Deze laatsten vaak in bezit van blaasroer, enge pijltjes en jachtvergunning.

Lieven Kattestaaart Ontdekkingsreiziger, Stad B
Van cafeblogspot.com

Iemand die ook hersenschimmen najoeg, daarbij nauwelijks gehinderd door enige realiteitszin, was Kolonel Percy Fawcett. Hij ging in de oerwouden van Brazilië op zoek naar de verloren stad ‘Z’. Of hij deze ooit heeft gevonden blijft een raadsel. Van zowel Fawcett als zijn meereizende zoon is na 1925 nooit meer iets vernomen.  Zij losten op in het niets ergens aan een zijrivier van de Amazone.

Sommigen menen dat de Kolonel uiteindelijk zijn El Dorado bereikt heeft. En zijn laatste levensjaren gesleten heeft in eigen stad. Omringd door veel vrouwelijk schoon en de kelken gevuld met Nectar en Ambrozijn. Pessimistischer lieden vermoeden dat Percy simpelweg de schedel werd ingeslagen door vijandige indianen, die geen bleekscheten op hun grondgebied duldden. En al helemaal geen Engelse dorpsgekken met visioenen van verloren steden.

Lieven Kattestaaart Ontdekkingsreiziger, Stad B
Percy Fawcett
Van cosmicpolymath.com

Mijn vrouw Ooy is ook goed in hopeloze ondernemingen. Zodra ze op schoonmoeder’s grasveld twee kemphanen elkaar te lijf ziet gaan, stapt ze ertussen met de bezem. Dit heeft als resultaat dat de twee fladderend op de vlucht gaan en exact drie meter verderop weer de bokshouding aannemen. Waarop vrouwlief er weer tussenspringt.

De Pussy Destroyer in mysterieuze Thaise stad ‘B’

Ik zou dus geen geschikter kandidaat weten om in navolging van de Kolonel en in het kader van uitzichtloze karweitjes ook een tocht te ondernemen. Een afval-expeditie om precies te zijn. In de mysterieuze Thaise stad ‘B’. De tocht naar het basiskamp in Soi Suraphong was een luchtige dagtrip. Gezeten in een vliegtuigstoel en omringd door Wein, Weib und Internet. In tegenstelling tot de Kolonel hoefde ik niet eerst de dure viool van mijn echtgenote te verpatsen om de reis te financieren. Mocht Ooy ooit een Stradivarius bekomen, beloof ik de lezer er spoorslags mee naar de lommerd te snellen.

Het duwtje in de rug voor de tocht kwam trouwens van haar. Ze vond dat we te weinig beweging kregen. Ze stelde voor ochtendwandelingen te gaan maken in de omgeving. Niet mijn idee van een prettig tijdverdrijf in dit betonnen gesticht, maar moeders wil is wet.

Wij wandelen dus die ochtend al vroeg het appartement en de soi uit. De eerste die we tegenkomen is een al wat oudere man. Op zijn felgele mouwloze t-shirt staat met grote zwarte letters ‘ Pussy-Destroyer’ geschreven. Aangezien Thailand een land is waar vulgaire taal niet wordt getolereerd heb ik hier duidelijk te maken met de plaatselijke kattenmepper. Of misschien heeft de Thaise marine tegenwoordig een volledig door poezen bemande torpedobootjager in de vaart en om dit heuglijke feit te vieren T-shirts uitgedeeld. Wie zal het zeggen.

Het is en blijft Amazing Thailand

Een ander raadsel is dat ik hier in ‘B’ bij een vloeiend Engels sprekende dokter mijn beklag kan doen, en op de balie nochtans officiële bordjes ontwaar met daarop pijlen die me de weg wijzen naar ‘Firt Aid’ en ‘Libery’. Wat dat laatste ook moge zijn. Waarschijnlijk had men van dezelfde vertaal-service gebruik gemaakt als het restaurant waar we onlangs, na een verkennend bezoek aan de Thaise immigratiedienst, terechtkwamen.

Op het menu werd ‘steak Sir Lion’ aanbevolen. Zou het waar zijn? Zou de Koning der dieren zich hebben laten verschalken? Ik kon het niet laten even een blik in de keuken te werpen om te zien of er soms wat manen, klauwen en snijtanden uit de afvalbak staken.
Het is en blijft tenslotte Amazing Thailand.

Lieven Kattestaaart Ontdekkingsreiziger, Stad B
Khlong Khlet
©Foto Lieven Kattestaart

Door de ochtendlijke schemering laverend tussen blik op wielen en losliggende putdeksels komen we uit bij de khlong die hier de scheiding vormt tussen Prawet en Phra Khanong-district. Deze ochtend volgen we het betonnen pad naast het kanaal. Het lijkt niet eens op een zijtak van de Amazone, maar gevaren loeren er zeker wel.

Het met waterplanten, drijfhout en slijm bezaaide khlongwater bijvoorbeeld. Mocht je daarvan een slok binnenkrijgen, zal de tijd die je rest waarschijnlijk te kort zijn om nog een donor-codicil in te vullen.

De varaan steekt zijn tong naar me uit

Gifgroen, buitengewoon smerig, en bezaaid met plastic. Wat hierin leeft moet van goeden huize komen. Waarop een grote varaan zijn kop uit het water licht en zijn tong naar me uitsteekt. Hij heeft het bordje ‘zwemwater verdacht’ blijkbaar nog niet gelezen. En voelt zich prima thuis in deze smurrie. Evenals een uit de kluiten gewassen kikker die zich zo goed gecamoufleerd heeft dat ik hem eerst aanzie voor een stuk hout. Hij geeft me een luie knipoog en gaat verder met onzichtbaar zijn.

Lieven Kattestaaart Ontdekkingsreiziger, Stad B
Kikkertje
Foto ©Lieven Kattestaar
t

Verder doordringend in het onbekende passeren we houten huizen die met de achterkant aan het water zijn gebouwd. Als de ‘Z’ van de de Kolonel voor Zooi, Ziektekiemen of Zwerfafval stond had hij hier zijn draai wel gevonden. De bewoners van ‘B’ blijken meesters in het creëren van een ongelooflijke bende. Daar is weinig mysterieus aan. Schoonmoeders rommelige achtertuintje in de Isan is hiermee vergeleken zo steriel als een nieuwe contactlens.

Er komen gelukkig geen woeste wilden op ons af tijdens het wandelen. Of het moeten de twee- en vierwielige Thaise doodseskaders zijn, die hier de bruggen over het kanaal onveilig maken. Een reden te meer om langs het troebele doch rustige water te blijven lopen.

We zijn ook niet genoodzaakt, in tegenstelling tot Kolonel Fawcett, op jacht te gaan om aan eten te komen. Op zowat iedere brug staat wel een venter met gebakken pluimvee of noedelsoep. Ik stel Ooy voor sommigen wat klandizie te gunnen. We zijn volgens haar echter op pad gegaan om af te vallen. En niet om kip te kluiven. Na deze opmerking weet ik weer waarom de kolonel zijn vrouw thuisliet.

Dan treed ik pas echt in de voetsporen van Fawcett. Ik ontdek sporen van een oude cultuur. Groene gekartelde muntjes. Met daarop afbeeldingen van twee olifanten en een fontein. Deze animisten moeten goed in hun slappe was hebben gezeten, want ik vind ze overal.

Ontmoetingen met inboorlingen lopen goed af

Terwijl ik mijn tijd verdoe met determineren van bierdoppen wijst praktische Ooy me op verschillende planten en struiken. Ze zegt dat het geld hier op straat groeit, wijst achtereenvolgens koriander, citroengras, en basilicum aan. Gevolgd door mango’s en andere vruchten in de bomen.
Geheelonthouders hebben andere prioriteiten, zo blijkt maar weer.

Inboorlingen ontmoeten we hier en daar ook. Veelal jonge moeders met zuigelingen op de arm. Die laatsten staren met open mond naar die blanke mafkees, driftig foto’s makend van rioolwater en kanthooi. Op zo jonge leeftijd al voorgoed overtuigd van het feit dat farangs niet sporen. Ze zetten het op een huilen als die gek naar hen begint te zwaaien. Ik heb blijkbaar weinig van Donald Duck. Gezien de interesse van sommige moeders heb ik echter wel iets van Dagobert. Ze treffen het niet, want mijn geluksdubbeltje loopt voor me en heet Ooy.

De khlong zal waarschijnlijk vele kilometers verderop in de Chao Phraya uitmonden, maar dat gaan we vandaag niet aanschouwen.
Een vette rioolbuis is dwars over het pad gelegd en zo begroeid met lianen en aanverwante doornige slingervriendjes dat we besluiten rechtsomkeert te maken.

Lieven Kattestaaart Ontdekkingsreiziger, Stad B
van phfawcettseb.org

Op de terugweg passeren we een oude vrouw, drukdoende met een lange stok gele stervruchten uit een struik te sjorren. Gul biedt ze ons er enkele aan, ze duikt meteen in de emmer om ons de meest rijpe te overhandigen. Ook met deze ontmoeting komen we er beter van af dan de Kolonel. Onze hersens worden niet ingeslagen, evenmin worden we getrakteerd op een curare-infuus. Slechts vriendelijk gebombardeerd met vitamine C.

Als we moe doch voldaan terugkeren in het basiskamp, onze zakken uitpuilend van de fruit-buit, heb ik nog steeds geen flauw idee waar die ‘Z’ bij de kolonel voor stond.

Wel waar de ‘Z’ bij mij voor staat. Zielsgelukkig! Omdat ik ‘B’ binnenkort kan verruilen voor het platteland.

Lieven Kattestaart
Over Lieven Kattestaart 103 Artikelen
Lieven Kattestaart (1963) werd geboren in Middelharnis. Hij werkte van 1991 tot 2016 bij de Gemeente Goeree-Overflakkee. Sinds 1993 bezoekt hij Thailand en raakte zoals zovelen verslaafd aan het land en de bevolking. In Isaan, het noordoostelijk deel van Thailand, ontmoette hij zijn vrouw Pranom (Ooy).

8 Comments

 1. Inderdaad, binnen 10 woorden maakte ik kennis met wat meer vulgair taalgebruik. Je leert ze niet in de schoolboekjes maar als mensen je mogen dan zullen ze je al snel nuttige, vieze of beledigende woorden leren. En die vlieger gaat al helemaal op met je partner. Als die je geen stoute woordjes leert (of zelfs helemaal niet wil dat je ook maar iets leert) dan is er iets goed mis. Of dat alleen aso/fout volk die woorden gebruikt, onzin.

  Nog voordat ik een relatie had met mijn lief had ze me, gewoon als vriend, wat lieve en vieze woorden geleerd. Ik herinner me nog goed hoe ze vroeg “Would you like more than jubu jubu with me?” (jub, จูบ, kus). Ik moest dat met een onvermijdelijk ja bevestigen want ik was al lang gesmolten voor deze mooie, lieve, grappige, pientere meid.

  Thuis gooi ik er nog weleens spontaan wat vulgairs zoals een “hee mhen” ( หีเหม็น) uit. Dat was altijd wel een mooie conversatie starter om thuis de stilte te verbreken. Maar ook die woorden zou ik niet op straat of bij mijn schoonmoeder gebruiken…

  En B, laat dat zo snel mogelijk achter je. Ik kom er alleen om vrienden te ontmoeten maar zit er liefst zo kort mogelijk. Nee, ik ga bij voorkeur noordwaarts (oost tot west).

  • Beste Rob,
   Ik kan je alleen maar gelijk geven. Als je partner niet wil dat je iets leert of wijzer wordt dan is dat een teken aan de wand.
   En wat Bangkok betreft, dat hebben we inmiddels verlaten en ik ben er blij om. (De herrie die ik nu s’ochtends hoor komt van langsratelende boerenkarren en hanengekraai.) Zal er uiteraard nog wel terugkeren, om net als jij vrienden of familie te bezoeken, maar verder hoop ik weinig in Bangkok te komen.

 2. B verlaten, Lieven? Je ontdekkingstocht en het verslag ervan getuigen nochtans ook van veel liefde voor de grote watermeloen en haar raadselachtige jungle.
  Een sterke en beeldrijke wandeltocht.

  • Beste Alphonse,
   Bangkok is en blijft een boeiende stad waar iedere seconde wel iets interessants voorbijkomt.
   Dat zal ik niet ontkennen. Maar voor mij bevat deze ‘watermeloen’ iets teveel pitjes. Ik zou het eerste het beste vliegtuig terug naar Nederland nemen als ik de rest van mijn leven in Bangkok zou moeten verblijven.

 3. Ik begrijp heel goed waarom je zielsgelukkig wordt omdat je binnenkort “B” kan verruilen voor het platteland. Mooie vooruitzichten zijn dat. Er zijn stadsaanbidders en liefhebbers van de iets rustigere oorden of de combinatie ervan, ieder heeft zo zijn voorkeur. Ikzelf ben op het semi-platteland helemaal thuis en tot rust gekomen. Succes Lieven!

  • Dankjewel Roger.
   Het is niet zo dat ik steden haat, maar Bangkok is voor iemand als ik, die Rotterdam al druk en hectisch vond, gewoon iets te veel van het goede.
   Ons appartement, gratis ter beschikking gesteld door nicht van Ooy, was nou niet bepaald in een villawijk gelegen.
   Scheelt handenvol geld, maar had er niet graag nog een maand verbleven.
   Dat de mensen hier niet bij bosjes van het balkon springen, blijft voor mij een compleet raadsel. Gezinnen met drie kinderen in een claustrofobisch hok zonder airco, waar in Nederland de gemiddelde asielzoeker al de neus voor zou ophalen.
   En de nooit aflatende herrie, of het nu van kijvende viswijven is, brommers zonder uitlaat, of van de karaoketent op de hoek, die om half vijf s’ morgens nog even lekker de muziek op duizend decibel zet.
   Bangkok is niet mijn stad, en gaat het, met alle respect voor de bewoners, ook nooit worden.

 4. Beste Tino,
  Dat zinnetje over vulgair taalgebruik dat in Thailand niet getolereerd zou worden is uiteraard ironisch bedoeld.
  Zoals zo vaak zijn het de schuttingwoorden die je het eerst leert in een vreemde taal.
  Ook bij mij dus, en Ooy heeft daar zeker een flink aandeel in gehad:)
  Het gezegde ‘ mae mueng si’ wil ik nog wel eens gebruiken, alleen moet ik nu wel opletten dat schoonmoeder het niet hoort.
  En mijn dank voor de aanvulling van mijn Thaise vocabulaire!

 5. Beste Lieven,
  Je verhalen zijn onnavolgbaar. Wat een mooi woordgebruik en prachtige beeldvorming! Ik geniet er van.
  Maar is Thailand een land waar vulgaire taal niet wordt getolereerd? Grapjas, Thais zijn meesters in schelden en vulgair taalgebruik. Geloof toch niet alles wat Ooy je wijsmaakt….Kijk naar de volgende video en lees de tekst. Er zijn er nog veel meer, meer dan in het Nederlands durf ik te beweren. Laatst leerde ik deze veel gebruikte:
  มัน กาก man kàak it sucks (Nederlands? waardeloos, deugt niet?)

  http://learnthaiwithmod.com/2014/03/video-thai-swear-words/

  ควย /kuoay/ means ‘dick’
  ไอสัตว์ / i sàt/ animal
  ไอเหี้ย /i hîa/ monitor lizard (Yep! “monitor lizard” in Thai is considered a very bad word)
  *Note: ไอ /i/ or ไอ้ /î/ is a rude title used to put before a name you call someone.

  พ่อมึงตาย /pâw mueng dtaai/ your father dies
  แม่มึงสิ /mâe mueng sì/ it’s your mother
  (This is a common way to respond when someone curses at you that ‘your father died’. You say ‘it’s your mother! (not my father) )

  อีกะหรี่ /e gà-rìi/ whore
  ไอหน้าหี /i nâa hǐi/ vagina face

  “เย็ด /yét/ (to fuck)” you can put anything behind it.
  These are his example;
  เย็ดแม่ /yét mâe/ fuck mom
  เย็ดเป็ด /yét bpèt/ fuck duck
  เย็ดเข้ /yét kây/ fuck alligator
  เย็ดเหี้ย /yét hîa/ fuck monitor lizard
  เย็ดครก /yét krók/ fuck mortar

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.