Ontdek Bangkok met Henry. Voorstelling

 

Henry Ontdekt Bangkok, Olifanten, Voorstelling

Dit gebeurt me nogal eens keer. Ik zit te wachten op de ferry die van Wat Pho naar Wat Arun oversteekt. Of ik hang op een volle taxiboot tussen de mensen, in de hoop dat er een stoeltje vrij komt. Als je kunt zitten op zo’n boot, zie je meer. Ik stel me dan vaak voor hoe in de tweede helft van de 18e eeuw Taksin, later koning, met zijn manschappen hier over de Chao Phraya vaart, op weg om nog wat laatste Birmezen te verjagen (die kort daarvoor hoofdstad Ayutthaya hadden vernietigd). In de verte glinstert Wat Arun, dan nog niet zo hoog, maar vast al prachtig. Je moet weten dat er daar dan verder niet veel te zien is. Taksin besluit er de nieuwe hoofdstad te bouwen, Thonburi. Zeg maar het begin van wat Bangkok zou worden.

Bij de Chang pier heb ik ook zoiets. Ik probeer me daar altijd voor te stellen hoe bij die pier elke dag de koninklijke olifanten werden gewassen. Chang betekent olifant in het Thai en die pier ligt niet toevallig dicht bij het Grand Palace. De Chang pier werd gebouwd om het de mahouts, de olifantenverzorgers, het baden van de olifanten gemakkelijker te maken.

Behalve de naam van de pier doet je hier helemaal niks meer denken aan wat toch een indrukwekkend tafereel moet zijn geweest. Aan de achterkant van het Grand Palace begon een pad waarover de olifanten de oude stad in en en uit werden gevoerd. Het werd een van de eerste wegen die werden geplaveid. Het pad is nu nog te herkennen in Thanon Bamrung Muang, nu vol groothandels met tempelspullen.

Waarom vertel ik dit allemaal? Omdat ik laatst op een fototentoonstelling in Bangkok een hele oude foto zag waarop olifanten in de Chao Phraya werden gewassen. Wat had ik dat graag een keer in het echt gezien.

 

Meer over Henry? Bezoek Facbookpagina

Ontdek Bangkok Henry, Logo, Nieuw, Logopic

 

 

 

Gerelateerde berichten

Henry Ontdekt Bangkok
Over Henry Ontdekt Bangkok 38 Artikelen
Ontdenk Bangkok met Henry brengt de bezoeker op de mooiste plekjes van de Thaise metropool. Soms onontdekte en altijd bezienswaardig dankzij een Bangkokifan. Meer info op Facebook-pagina Ontdek Bangkok met Henry

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*