Ontdek Bangkok met Henry. De stadszuil

 

Ontdek Bangkok Henry, Stadszuil, Rama I

Als je niet oplet ben je er voorbij. Of je ziet het helemaal niet, omdat het Grand Palace en het daarnaast gelegen crematie-veld Sanam Luang al je aandacht opeisen. Eerlijk is eerlijk, het is geen groot gebouw, maar wel een belangrijk.

Ontdek Bangkok Henry, Stadszuil, Rama I

In Lak Muang, het altaar met de stadszuil, staat de houten pilaar die koning Rama I op 21 april 1782, om precies te zijn om 6 uur 54 in de ochtend, in de grond liet slaan. Het is het officiële begin van Bangkok, of eigenlijk Krungthep, zoals de Thai hun hoofdstad noemen.

Ontdek Bangkok Henry, Stadszuil, Rama I

Het tijdstip was door astrologen bepaald omdat de zuil de horoscoop van de stad bevat (om te zorgen dat het de stad goed gaat). En het is de plek waar de geesten die de stad beschermen een huis hebben. Het was niet de enige zuil die de koning liet plaatsen, maar wel de belangrijkste.

Ontdek Bangkok Henry, Stadszuil, Rama I

De zuil staat er -gelukkig- nog altijd, is verguld, heeft de vorm van een lotus als top en steekt zo’n 2 meter 70 boven de grond uit. Koning Rama IV vond 70 jaar later het altaar niet spectaculair genoeg en liet het verbouwen, ook liet hij een tweede zuil er naast plaatsen. Je vindt er altijd wel mensen die even komen bidden en bloemen offeren. Terecht. Het moet de geesten van de stad wel naar de zin gemaakt worden.

Foto’s ©Henry Ontdek Bangkok 2017 

 

Meer weten over Henry? Bezoek zijn Facebook

Ontdek Bangkok Henry, Logo, Nieuw

 

Henry Ontdekt Bangkok
Over Henry Ontdekt Bangkok 38 Artikelen
Ontdenk Bangkok met Henry brengt de bezoeker op de mooiste plekjes van de Thaise metropool. Soms onontdekte en altijd bezienswaardig dankzij een Bangkokifan. Meer info op Facebook-pagina Ontdek Bangkok met Henry

1 Comment

  1. De Lak Muang, de stadszuil, heeft de vorm van een lotus, schrijf je, Henry. Velen zien er echter meer uit als een fallus.

    We weten vrijwel zeker dat in vroegere eeuwen, in de tijd van het rijk Ayutthaya( 1355-1786) mensenoffers werden gebracht in de kuilen die dienden als fundamenten voor vestingwerken en Lak Muang’s. Vaak betrof het zwangere vrouwen waar een paal doorheen werd gestoken en waar dan een sterke, vrouwelijke geest uit vrijkwam, phie tang klom genaamd (geest van de totale omvang) die de stad moest beschermen. Het is een onderdeel van de oude Thaise cultuur.

    Er gaan verhalen rond dat ook deze Lak Muang boven een mensenoffer is opgezet maar bewijzen daarvoor (skeletten bij opgravingen) ontbreken.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.