Onrust bij Thaise expats: COVID-19 test nodig voor visumverlenging?


Afgelopen weekend maakte blogger Richard Barrow bekend dat men in Thailand vanaf 25 januari voor een visumverlenging een negatieve COVID-19 test moet laten zien. Daarover ontstond grote consternatie op Twitter en in Facebook-groepen bij toeristen en expats.

De nieuwe regel zou voor alle visumextensies gaan gelden. De bekende blogger, die sinds 1998 in Thailand woont en werkt, baseert zijn bericht op een publicatie van 25 december in de Royal Gazette. En daarnaast op basis van informatie van twee immigratieambtenaren die hij sprak. De COVID-19 testen zijn voor buitenlanders alleen beschikbaar in privé ziekenhuizen. Deze testen bieden de klinieken aan voor ongeveer 6000 Baht, dat is plusminus 165 euro.

Verwarring en boosheid

Het bericht van Barrow kreeg binnen korte tijd honderden reacties en werd veelvuldig gedeeld op Facebook en Twitter. Verwarring en boosheid overheersen in de commentaren. Sommige mensen schijnen te denken dat de test ook een nieuwe verplichting is bij de 90-dagen-rapportering. Alle in Thailand verblijvende buitenlanders moeten zich namelijk elke 90 dagen melden bij hun lokale immigratie-kantoor.

Nieuwe vereiste visumverlenging?

Andere reacties op social media wijzen erop dat in de publicatie in de Royal Gazette alleen wordt gesteld dat mensen besmet met COVID-19 toegang tot Thailand kan worden ontzegd. Daarnaast zou een negatieve test ook een nieuw vereiste zijn bij de aanvraag voor permanent verblijf in Thailand. Een COVID-19 test als nieuw vereiste voor een visaverlenging wordt in het Royal Gazette bericht nergens vermeld. Waarvan dus akte.

Volgens een immigratie advocaat is de nieuwe richtlijn slechts een uitbreiding van een bestaande wet uit 1979. Daarin staat dat personen besmet met ziekte zoals onder andere tuberculose, elefantiasis, syfilis en lepra de toegang tot Thailand zal worden geweigerd. Hieraan is nu ook COVID-19 toegevoegd. Dit was eerder vorig jaar al geregeld via een noodwet. Op 22 september 2020 is dit middels een kabinetsbesluit toegevoegd aan deze bestaande wet.

Klik voor groot

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 717 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

2 Comments

  1. Ik vond hem altijd wel een bron van info voor de pandemie. Maar de info plukt hij van diverse media. Als hij op een onwaarheid word gewezen wijst hij naar de krant of site waar hij het vandaan heeft. We weten allemaal hoeveel experts er inmiddels zijn en hoeveel andere meningen je iedere keer weer leest van al deze experts. Als Barrow ook nog komt met zijn eigen voorzichtige mening word het al snel een ondoorzichtige brij. Bovendien denk ik dat zijn mening toch beetje regeringsvriendelijk is. Hij loopt anders de kans dat hij het land word uitgeknikkerd en dat wil hij niet. Hij vind zichzelf een zelf benoemde Thailandexpert. Hij wordt ook regelmatig uitgenodigd door dure hotels en de Engelse ambassade. Hoe objectief ben je dan? Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik door zijn vele publicaties en uitjes die hij maakte, ook leuke onbekende plekken in Thailand heb leren kennen. Hij is leraar dacht ik, in Samut Prakan.

  2. Die blogger Richard Barrow is kampioen in het verspreiden van fake news, halve (onjuiste) waarheden en paniek. Hij heeft over het algemeen geen bewijzen voor wat hij ook beweert. Ik geloof die gozer dan ook van geen meter 🙂

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*