BBC onthult onmenselijke behandeling Thaise werkers in Israël


Redactie, Thaise werkers, Israël, Onmenselijke behandeling
Beeld uit BBC-repo

In de Israélische landbouw werken zo’n 25.000 Thais onder de meest erbarmelijke omstandigheden. Onderzoeksjournalisten van de Britse omroep deden een jaar lang research naar hun lot. De reportage van de Britse omroep laat zien dat de Thais door hun werkgevers worden onderbetaald, onvoldoende bescherming krijgen bij werken met giftige bestrijdingsmiddelen en in zeer onhygiënische omstandigheden moeten wonen.

Velen van hen zijn overwerkt. Maar klagen bij hun bazen laat staan protesteren durven ze niet uit angst op straat en het vliegtuig naar Thailand te worden gezet. Sinds 2012 zijn er volgens de reportage al 122 Thaise werkers om het leven gekomen, de doodsoorzaak blijft onbekend, vermoedelijk is sprake van besmetting door pesticiden.

De Thais krijgen in Israël (tijdelijk) werk op basis van een destijds met de regering-Yingluck getroffen overeenkomst De Israëlische regering stelt dat voor de Thaise werkers dezelfde rechten en bescherming gelden als voor Israëlische werknemers. Aan toezicht op naleving van arbeidswetgeving zou het niet ontbreken. Kennelijk zijn de inspecties onvoldoende, want de agrarische bedrijven waar de Thais hun geld verdienen lappen de wetgeving aan hun laars.

Hier de reportage van de BBC:


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 767 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

2 Comments

  1. Droevig maar waar. Heel wat autochtonen in het Midden-Oosten zijn er ‘heilig’ van overtiuigd dat zij, zegmaar van huis-uit, beter zijn dan mensen uit andere delen van de wereld, die zij al b-klasse beschouwen. Israel is een zogenaamd ‘beschaafde’, zelfs ‘democratische’ nieuwkomer in de regio, maar vormt hierin geen uitzondering, neemt zelfs dikwijls het voortouw.
    In de Arabische landen, van Libanon tot in de Golf-regio moeten meestal Filippijnse dienstmeisjes het ontgelden, in Beiroet heeft de Filippijnse ambassade zelfs een eigen evacuatiecentrum ingericht voor Filippina’s die het bij hun baas niet meer uithielden en naar de ambassade zijn gevlucht. Sommigen zijn verkracht door hun baas, anderen raakten zwanger van de zoon van de baas en als zij in het evacuatiecentrum onder de ambassade aankomen, mogen ze nog van geluk spreken: niet zelden ‘valt’ zo’n meisje tijdens het ramen-lappen van het balkon op de negende verdieping…
    En toch is het, op een of andere manier, extra teleurstellend en schokkend wanneer juist Israeli’s, van wie er velen zelf hebben geleden onder verdrukking om wie en wat zij zijn, zich nu ook schuldig maken aan soortgelijke praktijken.
    Waarom de wereld telkens weer oproepenu om de holocaust te herdenken als de slachtoffers zelf er kennelijk nog niet eens van hebben geleerd?
    Telkens weer zou je het Israeli’s willen toeroepen: behandel uw naaste zoals u zelf behandeld wilt worden!

  2. En zo zijn er meer landen die regels aan hun laars lappen; Arabische landen kunnen er ook wat van. En ik neem aan dat het niet alleen Thaise gastarbeiders betreft. Overigens is gebleken dat Thaise werkgevers ook niet zo attent zijn voor hun gastarbeiders; de visserij, de conservenindustrie en de tuinbouw weten er ook wat van….. ‘Voor jou tien anderen’ hoor je dan en je hebt wel een gezin thuis…….

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.