Nepal. Menstruatie is niet meer zondig

Nepal, Erik Kuijpers, Menstruatie, Ongesteld.

.

Einde aan een eeuwenoud Hindoe taboe!

Verbannen worden naar een groezelige hut of stal; dat was het lot van vrouwen en meisjes in Nepal die ongesteld werden. Deze eeuwenoude gewoonte onder de Hindoe meerderheid in Nepal heet chhaupadi en komt vooral voor in het westen van het land.

Maar daar komt nu een einde aan. Sinds 17 augustus 2018 is het verboden ongestelde vrouwen tijdelijk te verbannen op straffe van drie maanden gevangenis of een boete van 3.000 roepies, zeg 30 USD.

Waardig menstrueren

Actiegroepen maken zich er sterk voor en hebben hun gelijk gehaald. Ongesteld zijn is geen straf die je draagt omdat de Hindoe god Indras een moord pleegde, destijds. Maar Hindoe literatuur en citaten noemen menstrueel bloed nog steeds verontreinigd…..

‘Als vrouwen ongesteld zijn worden ze gezien als verontreinigd, vies, besmet en als iemand die ongeluk brengt’ zegt mevrouw Radha Paudel, lid van de foundation met haar naam. Toen zij 9 jaar oud was en haar moeder en zusters in een kot werden opgeborgen wilde ze weglopen en zich het leven benemen.

Het bijgeloof zit zo diep in Nepal dat de vrouwen aan grote gevaren werden blootgesteld. Verbannen naar krotten van stallen en hutten en slechts met hun kleren en een doekje voor het bloeden, letterlijk dan. In hoge of extreem lage temperaturen en dat leidt tot longontsteking, diarree en infecties. In juni van dit jaar overleed een meisje aan een slangenbeet.

Weerstand

Maar deze gewoonte haal je niet zo maar weg.

‘Onze goden verbieden ons hiermee te stoppen.’ De autoriteiten en actiegroepen proberen mensen over te halen dan tenminste een schone kamer in het huis aan te bieden zelfs al is het de dames niet toegestaan ook maar het fornuis aan te raken om eten te maken voor zichzelf, laat staan voor het gezin.

De traditionele verkondigers van de Hindoe-regels houden voet bij stuk en zullen slechts langzaam meegaan met de wetgeving. Menstruatie binnen de woning verstoort de goden en dat heeft gevolgen, vindt men.

En men heeft niet eens altijd een hut of stal; in de hoofdstad is grond erg duur. Dat lost men op door de vrouw buiten te laten slapen onder een stuk zeil.

De wetgeving is een eerste stap maar het probleem zal nog lang voortbestaan.

 

Foto’s en prenten

Wassende vrouwen in de Bagmati rivier in een ritueel dat de zonden wegwast opgelopen tijdens de menstruatie-periode, thanks to religionnews, photo thanks to AP/Photo Niranjan Shrestha.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 844 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland