Onderwijs, een bron van vermaak 82


Als een linkse directe

Van Ghent Kazerne Rotterdam. Na de voorlichting over de opleidingen bij de mariniers krijgen wij een instructiefilm te zien. Kerels in witte pakken kamperen boven de poolcirkel in de sneeuw, skiën met zwarte bepakking langs hellingen, sjouwen met wapentuig door het gebergte, ploeteren in de bloedhete jungle door modder en moeras, eten insecten en larven, springen boven zee uit een helikopter, worden door een snel langsvarende patrouilleboot aan boord gehesen. Alleen wie erin slaagt overeind te blijven krijgt de begeerde groene baret uitgereikt.

Op het oefenterrein nemen rekruten de stormbaan met een karabijn op hun rug. Zij tijgeren over een veld overspannen met scheermesdraad, wurmen zich door een donkere buis, klimmen over metershoge obstakels, glijden als ware evenwichtskunstenaars over een staaldraad. Voor wie valt wacht beneden een modderpoel.

In de gure maartse wind trekken wij onze kraag omhoog, steken onze handen dieper in de zakken. Wij zien hier hoe jongens worden gekneed tot mannen van stavast. Onverslaanbaar. Hoewel? Collega Nelleke van V. vloert de sergeant-instructeur, kale kop, tattoos, opgerolde hemdsmouwen met de vraag: ‘Waar schuilen de jongens als het regent?’


Chris Ebbe
Over Chris Ebbe 204 Artikelen
Chris Ebbe, vader van twee dochters, grootvader van drie kleinkinderen. Chris is begonnen als onderwijzer, werd daarna leraar biologie en decaan aan een middelbare school in Spijkenisse. Heeft evenals zijn vrouw, kunsthistorica, een brede belangstelling voor alles wat te maken heeft met stad en platteland, mens en natuur, kunst en architectuur. Werkt, gewapend met familieverhalen en na genealogisch onderzoek, aan een roman.

1 Comment

  1. Drie weken op vakantie geweest, dus ik ga vanaf nu alle stukjes Onderwijs, een bron van vermaak inhalen. Vandaag begonnen. Glimlach!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.