Onderwijs, een bron van vermaak 73 – Hoogbegaafd


Hoogbegaafd

‘Heeft uw school een apart programma voor hoogbegaafde leerlingen?’
Vader en moeder kijken me verwachtingsvol aan.
Om wat meer te weten over de activiteiten van hun kind vraag ik: ‘Wat doet hij in zijn vrije tijd?’ Leest hij veel? Doet hij aan muziek? Zit hij op toneel?’
‘Nee dat niet, maar Bennie is de beste van klas. Hij ken alle spellen van Playstation,’ zegt moeder.
Vader valt haar bij: ‘Hij zit al op internet voordat ik een sjekkie heb gedraaid.’

‘Wij plaatsen de leerlingen door elkaar in een brugklas. Pas bij de overgang naar de tweede selecteren wij voor mavo, havo of vwo. Voor de twijfelgevallen hebben we nog een mengklas,’ leg ik uit.
Onze hoogbegaafde mengt zich in het gesprek: ‘Kom ik wel aan mijn trekken als ik met mavoleerlingen in dezelfde klas zit?’


Chris Ebbe
Over Chris Ebbe 204 Artikelen
Chris Ebbe, vader van twee dochters, grootvader van drie kleinkinderen. Chris is begonnen als onderwijzer, werd daarna leraar biologie en decaan aan een middelbare school in Spijkenisse. Heeft evenals zijn vrouw, kunsthistorica, een brede belangstelling voor alles wat te maken heeft met stad en platteland, mens en natuur, kunst en architectuur. Werkt, gewapend met familieverhalen en na genealogisch onderzoek, aan een roman.