Onderwijs, een bron van vermaak 44

De eerste Nederlander

Hoang praat in het Vietnamees met zijn vriend Ho. Moeilijke taal, constateer ik.
‘Hoe spreek je jouw naam in het Vietnamees uit?’ vraag ik aan Hoang.

Ik probeer het na te zeggen. De jongens moeten lachen. Besmuikt, achter hun hand. Tegenover een leraar moet je beleefd blijven. Ik probeer het nog eens. De jongens proesten het nu uit. Na enig oefenen beweren zij dat mijn Vietnamees een redelijke graad van perfectie heeft bereikt.

Hoang is alweer van school af. In de examenklas zit een nieuwe Hoang. Een populaire naam in Vietnam schat ik in.
‘Hallo Hoang,’ zeg ik in mijn allerbeste Vietnamees.
Onmiddellijk heb ik spijt. Het klinkt in mijn oren, alsof ik geteisterd ben door een zware verkoudheid. Even blijft het stil. Dan kijkt Hoang 2 mij aan. Enigszins geroerd.
‘Meneer,’ zegt hij, ‘u bent de eerste Nederlander, die mijn naam goed uitspreekt.’

Chris Ebbe
Over Chris Ebbe 202 Artikelen
Chris Ebbe, vader van twee dochters, grootvader van drie kleinkinderen. Chris is begonnen als onderwijzer, werd daarna leraar biologie en decaan aan een middelbare school in Spijkenisse. Heeft evenals zijn vrouw, kunsthistorica, een brede belangstelling voor alles wat te maken heeft met stad en platteland, mens en natuur, kunst en architectuur. Werkt, gewapend met familieverhalen en na genealogisch onderzoek, aan een roman.