Onderwijs, een bron van vermaak 41

Culinair hoogtepunt

Mijn collega bouwt een terrarium. Hij pakt het groot aan. Tegen de achterwand van zijn lokaal verrijst een bak ondersteund door zes poten. Emmers zand kiept hij erin. Met stenen creëert hij hoogtes. Een cactus hier en een vetplant daar suggereren een woestijnlandschap.

‘Kom eens kijken,’ zegt hij op een middag. ‘Mijn terrarium is klaar.’
Op een plateau onder een lamp ligt een grote stekelige hagedis.
Al heb ik het niet zo op reptielen zeg ik: ‘Mooi Frans.’
‘Daar zit er nog een.’ Hij wijst naar een kleine groene hagedis, die half verscholen onder een plant ligt.
‘Die grote kostte vijfentachtig euro, die kleine vijfenzestig,’ deelt Frans ongevraagd mee.
Ik ben meer onder de indruk van de bedragen, dan van de levende have.

Een week later stormt Frans mijn lokaal binnen. ‘Ik ben mijn kleine hagedis kwijt.’
‘Ontsnapt?’ vraag ik.
‘Weet ik niet. Zou je willen helpen zoeken.’
Ik loop hem achterna. Kijk in zijn lokaal tussen de tafels, in en achter de prullenbak. Dan valt mijn oog op de grote hagedis. Stekelig. Ongenaakbaar. Uit zijn bek steekt een groene staartpunt.
‘Hé Frans,’ roep ik, ‘hij heeft hem opgegeten.’
‘Kolere,’ zegt hij. ‘Dure hap.’

Chris Ebbe
Over Chris Ebbe 202 Artikelen
Chris Ebbe, vader van twee dochters, grootvader van drie kleinkinderen. Chris is begonnen als onderwijzer, werd daarna leraar biologie en decaan aan een middelbare school in Spijkenisse. Heeft evenals zijn vrouw, kunsthistorica, een brede belangstelling voor alles wat te maken heeft met stad en platteland, mens en natuur, kunst en architectuur. Werkt, gewapend met familieverhalen en na genealogisch onderzoek, aan een roman.

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.