Onderwijs, een bron van vermaak 22


Hoeveel is alles

‘Volgende week oefening voor het eerste schoolonderzoek. Alles over het geraamte wat we tot nu hebben behandeld. Schriftelijk.’
Om mijn woorden te benadrukken schrijf ik op het bord: SO Geraamte.
4-Mavo is verbaasd. Schriftelijk? Voor een examencijfer?
‘Nee niet voor een examencijfer. Voor de oefening. En voor de eer.’
‘Moeten we alleen de namen van de botten kennen?’ vraagt Lies.
‘Niet alleen de namen. Ook alles wat erbij hoort.’
De klas gaat aan het werk. Na tien minuten staat Henk bij mijn tafel. ‘Moeten we ook de plaatjes en kleine letters van het hoofdstuk leren?’
Ik loop naar het bord en kalk in het rood achter SO Geraamte: met ALLES wat erbij hoort!
Na de les waait Wilma nog even aan. ‘Moeten we ons boek én ons schrift leren?’
Dank zij een geheime oosterse techniek blijf ik overeind. Ik knik en neem mij voor de rest van het jaar weer heel erg mijn best te doen.


Chris Ebbe
Over Chris Ebbe 204 Artikelen
Chris Ebbe, vader van twee dochters, grootvader van drie kleinkinderen. Chris is begonnen als onderwijzer, werd daarna leraar biologie en decaan aan een middelbare school in Spijkenisse. Heeft evenals zijn vrouw, kunsthistorica, een brede belangstelling voor alles wat te maken heeft met stad en platteland, mens en natuur, kunst en architectuur. Werkt, gewapend met familieverhalen en na genealogisch onderzoek, aan een roman.