PAC: nieuwe omroep voor een Aziatisch-Nederlands perspectief

 

Als het aan de oprichters ligt heeft Nederland er binnenkort een nieuwe omroep bij. Pan-Asian Connections oftewel PAC. Een initiatief om Aziatische Nederlanders meer stem en kleur geven. Om op deze wijze het publieke debat in het medialandschap te verrijken met een Aziatisch-Nederlands perspectief. Voorbij de huidige, vaak, stereotype beeldvorming.

De missie van PAC is een podium voor verhalen met nuance en diepgang creëren. Van Nederlanders met Aziatische roots en Nederlanders met banden in Azië.

En daarom voor iedereen die nieuwsgierig en geïnteresseerd is in de authentieke link met Azië hier in Nederland en de dynamiek en veelzijdigheid van het Verre Oosten.

Medialandschap

In ons land wonen meer dan 1 miljoen mensen met wortels in Azië. Dit is, vinden de mensen achter PAC, nauwelijks terug te zien in het huidige medialandschap. “We zijn al veel langer actief. Met onder meer activiteiten die betrekking hebben op de Aziatisch-Nederlandse community en het bruggen bouwen tussen Nederland en Azië. Ieder van ons brengt op meerdere vlakken hun ervaring in vanuit filmfestivals, media, wereldomroep, kunst en cultuur, sport, bedrijfsleven en maatschappelijk veld en gedragscoaching.” vertelt bestuurslid Giovanna Chen

Harmonie en saamhorigheid

Het jaar 2020 zat vol onverwachte veranderingen, met ruimte voor nieuwe geluiden. Daarom grijpt PAC de kans om tot het publieke bestel toe te treden om meer wederzijds begrip te creëren en dichter tot elkaar te komen. Deze tijd van steeds verdergaande polarisatie en verharding vraagt immers om een samenleving met meer harmonie en saamhorigheid. PAC is een ode aan de verbondenheid tussen Azië en Nederland. De verwevenheid is groot. Zo kwamen rond 1900 de eerste Aziaten naar Nederland. De handelsbetrekkingen zijn al eeuwenoud en anno nu intensiever dan ooit. Veel Nederlanders werken, reizen, studeren of leven in een Aziatisch land.

Omroep PAC podium voor verhalen

Pan-Asian Connections verlegt de grenzen en kiest voor diepgang en nuance. Met verhalen vanuit een Aziatisch-Nederlands perspectief, die de authenticiteit en rijkdom van de Aziatische culturen en ervaringen daadwerkelijk tentoonstellen. Verhalen die begrip creëren en de diversiteit en complexiteit van de vele Aziatische gezichten representeren. Persoonlijke verhalen die inspireren. De nieuwe omroep biedt een podium aan mensen die wat te vertellen hebben over de verbondenheid tussen Nederland en Azië. Die nog niet (voldoende) in beeld zijn of gehoor vinden.

Het aanbod varieert van talkshows, culinaire programma’s tot verdiepende documentaires. Of formats over lokale ondernemers zoals de oprichters van de Foodhallen of de Go-Tan familie. Neem een duik in de wereld van digital nomads in Bali, de populariteit van K-pop hier en van Nederlandse Dj’s in Azië. PAC biedt ook een podium voor nieuw Aziatisch-Nederlands talent. Bijvoorbeeld door hen gemaakte korte films te vertonen of samen nieuwe programma’s te maken.

Bert Vos, PAC, Omroep

Aspirant-omroep

Wanneer de televisiezender in spé de status van aspirant-omroep behaalt, worden er vanaf 1 januari 2022 programma’s uitgezonden. Om aspirant-omroep te worden zijn er wel vóór 31 december minimaal 50.000 leden nodig (van 16 jaar en ouder.) “We hebben dit plan voor een omroep pas woensdag 18 november gelanceerd. En het gaat nu al hard. Elke dag verdubbelt het aantal leden. Er zijn heel veel mensen met een connectie met Azië, als die allemaal lid worden, gaan we dit zeker halen”, aldus Giovanna.

Voor meer informatie over omroep Pan-Asian Connections, zie hier of ga naar hun facebookpagina.

Over Bert Vos 239 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

4 Comments

  1. Een Aziatisch getint geluid in de Nederlandse omroepwereld lijkt mij een goede aanvulling op het bestaande aanbod. Ik wens de iniatiefnemers in ieder geval succes met de oprichting van deze omroep.

    • Broekje, ik ben lid nummer 206 sinds gisteren. Tja, dan wordt het een heel lange weg naar 50.000 per 31 december a.s…….

  2. Belangrijk initiatief voor wie van Azië houdt in het Nederlands en Vlaams taalgebied en dat zijn er heel veel. Hoop dat ze de juiste status kunnen bereiken en uitzendingen mogen maken. Maar 50 k leden is heel veel….. Ik heb me aangemeld.

    Toch verbaast me iets. De republiek Papua behoort niet tot Azië en staat toch op de foto. Papua behoort tot Oceanië.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*