Olleke Bolleke Radio: online luistergenot voor Thailandgekken

Hans Geleijnse, Olleke Bolleke in Thailand, Radio, Auke BoonIk mag een boon zijn als het niet waar is

(zeker van je zaak zijn)

 

Soms wrijft Auke Boon jr. zich de ogen uit. Bijvoorbeeld als hij de ‘luistercijfers’ van zijn nieuwste project, Radio Olleke Bolleke in Thailand, bekijkt. Een maandje geleden opgestart en al ongekend populair. ‘Bij de laatste meting over een periode van twee weken bleken we 45.000 luisteraars te hebben gehad. Ik viel bijna van mijn stoel van verbazing,’ meldt Auke (61) vanuit zijn residentiële hoofdkwartier in Jomtien bij Pattaya.

Olleke Bolleke Radio is internetradio, oftewel streaming radio. Auke gebruikt daarvoor Shoutcast via een server in Canada. Hij zette het station op met collega-expat en presentator Jeremaine Olt. Inmiddels wordt Olleke Bolleke radio 24 uur per dag non stop in de lucht gehouden door een legertje enthousiastelingen: deejays,  presentatoren, nieuwslezers, jingle- en programmamakers. Op de zender is nieuws uit Thailand, Nederland en vanzelfsprekend ook internationaal nieuws te horen. En veel gezellige muziek.

Geen spatsies

‘We zijn niet over één nacht ijs gegaan.’ vertelt Auke. ‘Jeremaine, die al de nodige radio-ervaring had, en ik wilden het op volstrekt legale basis doen. We betalen bijvoorbeeld de licentie en rechten.’ Je mag gerust zeggen dat deze voormalige horeca-ondernemer een multimediaal talent is. Tien jaar geleden besloot hij met zijn man en zakenpartner Frank Kalter naar Thailand te emigreren. Beetje rustig aan doen, was het devies. Maar dat bleek na enige tijd niet aan Auke besteed. Met steun van Frank bouwde hij een persoonlijke Facebook-pagina om tot een groepspagina met bijna zesduizend leden en startte de website Olleke Bolleke in Thailand. Net als de radio allemaal projecten ‘zonder spatsies’. Daarbij hoort gewone Nederlandse spreektaal. ‘Ik voorzie in een behoefte, want vooral veel oudere Olleke Bolleke-volgers kunnen niet uit de voeten met Engels of Thais.’

Echtgenoot Frank is Auke’s raadgever, ideeënaanleveraar, criticaster en gezondheidszorger. Want Auke moet af en toe wel wat afgeremd worden. Hij kan niet stilzitten, kroop zelfs achter het fornuis om heerlijke Hollandse snacks als kroketten, gehaktballen en loempia’s te maken. ‘Ik sta iedere morgen voor zessen op en ben dan tot laat in de avond bezig,’ vertelt hij. En dat begon allemaal jaren terug met zijn ontdekking als ‘nieuwsbeer’ door vriendin Mariëtte Kluijtmans.. ‘Je hebt talent, je moet meer mensen gaan bereiken dan familie en vrienden,’ adviseerde ze. Nu kan hij er niet meer vanaf. ‘Duizenden mensen krijgen mijn nieuwsbrief, volgen het Thaise nieuws via mijn website en FB-pagina, die kan ik niet in de steek laten.’

Hans Geleijnse, Auke Boon, Olleke Bolleke Radio, Logo

Van Olleke Bolleke Radio naar Olleke Bolleke TV?

Als Olleke Bolleke Radio succesvol is lijkt het een kleine stap naar Olleke Bolleke TV. Auke: ‘Ja, dat is me al gevraagd. Maar nee hoor, eerst maar eens de radio. Ik heb het druk genoeg, iedere dag kranten in diverse talen doorsnuffelen op Thais nieuws,  en dan maar tikken. Ik ben geen nerd, doe alles op mijn iPadje. Dat gaat altijd mee, ook als  Frank en ik het er volgend jaar echt van nemen en samen een cruise gaan maken. Het nieuws gaat door, en ik ook.

De keuze voor de opvallende naam Olleke Bolleke heeft te maken met Auke’s gevoel voor humor. In Nederland registreerde hij zijn bedrijven al met ludieke namen als ‘De Beevee van Tante Pollewop bv’ en Vrouwtje Theelepel bv. Op zijn site en Facebook luistert hij ieder gepubliceerd bericht op met een Nederlands gezegde of spreekwoord, voorzien van geheel eigen uitleg. Bovendien getuigen Olleke Bolleke en een eigen koosnaampje als Nieuwsbeer van een leuke portie zelfspot. Auke gaat niet als bonenstaak door het leven.

Ach, zegt Auke, ik doe dat allemaal slechts om de vrolijke kant van het bestaan te laten zien. Daarom ook publiceer ik het Thaise nieuws met een kwinkslag. Natuurlijk wordt er in het wereldje van Thailandblogs en expats wel eens wat kinnesinne gesneerd over het werk van Auke. Maar hij laat zich daardoor niet van wijs of koers brengen. Auke: ‘Ik hoop nog jaren de Thailandgangers te verwennen met mijn Thaise episteltjes.’

Hans Geleijnse, Olleke Bolleke, Nieuwsbeer
De nieuwsbeer houdt het dagelijks bij…

Klik hier voor beluisteren Olleke Bolleke Radio,  

Over Olleke Bolleke op Trefpunt Azie: Een gezellige avond in de hippe seniorensoos van Olleke Bolleke

 

 

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 341 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

1 Comment

  1. Heb respect en vooral waardering wat Auke en Frank voor de Medelanders in Thailand doen .Beginnen met Olleke Bolleke in Thailand en nu uitgebreid met een fantastische radiozender .Olleke Bolleke Radio met supergeweldige muziek .
    Klinkt allemaal als muziek in de oren .En zoals al gekscherend word gezegd :: Wie weet komt er ook nog een keer een Olleke Bolleke TV zender .AUKE EN FRANK :: JULLIE ZIJN EEN ZELDZAAM STEL VOOR MENSEN ..SUPER !!!!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*