Olifantshuid het nieuwe ivoor

Dierenbeschermers slaan alarm

Olifantshuid het nieuwe ivoor
Foto: PubliekDomein/Animals Today

Is de ivoorhandel in Zuidoost-Azië al een onuitroeibaar probleem, nu is daar de vraag aan olifantshuid bij nog eens bij gekomen. De huid wordt verwerkt in zogenaamde ‘medicinale’ poeders en pillen. Ook zijn ze verwerkt in juwelen. Dat meldt de NGO Elephant Family in een nieuw, door haar deze week gepubliceerd, rapport. De organisatie zet zich in voor de bescherming van Aziatische olifanten.

Onderzoek wijst uit dat de huid van de olifanten steeds vaker gewild is. Sinds 2016 heeft de NGO al honderden gevilde olifanten aangetroffen. Sommigen waren al gevangen, maar er zijn ook berichten over een volledig uitgemoorde kudde van 25 volwassenen en kalfjes. De meeste olifanten worden gestroopt in Myanmar, zo blijkt. Deze nieuwe ontwikkeling is nog onrustwekkender dan de ivoorstroperij zegt Elephant Family.

Bedreiging voortbestaan olifanten

Olifantshuid het nieuwe ivoor
Parels van olifantshuid. Foto: Elephant Family

De huidhandel is twee keer zo dodelijk omdat deze, in tegenstelling tot stroperij van ivoor, alle olifanten treft: mannetjes, vrouwtjes en kalveren. Als een langzaam broedende soort vormt het verlies van de vrouwelijke dieren en hun kalveren een belangrijke bedreiging voor het voortbestaan ​​van de soort.

De handel in de huid en andere lichaamsdelen van olifanten is toegenomen ondanks inspanningen dit tegen te gaan. De producten worden voornamelijk digitaal verkocht in China, Laos, Vietnam en Cambodja. Maar verkopers proberen nu ook nieuwe markten aan te boren in  Taiwan, Maleisië en Myanmar.

Pijnlijke dood

Stropers die uit zijn op deze huiden gebruiken meestal giftige pijlen. De olifanten sterven daardoor een erg langzame, trage dood. De giftige stof, vermoedelijk afkomstig van planten of pesticiden, verspreidt zich door het lichaam. De stervende olifant gaat vervolgens wanhopig op zoek naar water. Hun gevilde karkassen worden vaak in of nabij water aangetroffen.

Olifantshuid het nieuwe ivoor

Volgens Elephant Family leven nog zo’n 45.000 tot 48.000 Aziatische olifanten in het wild. Dat is tien procent van de populatiegrootte van de Afrikaanse soortgenoten. De ngo roept in het rapport overheden van de betrokken landen op om maatregelen te treffen om deze handel te stoppen. Dit om te vermijden dat olifantshuid het nieuwe ivoor wordt, aldus de organisatie. Daarbij helpt het ook niet dat Thailand het export-verbod op ivoor heeft opgeheven.

Olifantshuid het nieuwe ivoor
Het geschatte aantal wilde olifanten in Azië
Bron: NGO Happy Elephant

Lees ook: Het Laatste Nieuws België:  jacht op olifantenhuiden in Azië 

Meer op Trefpunt over olifanten: Welke olifantenparken te vertrouwen en Zijn wij slimmer dan een olifant? 

 

Bert Vos
Over Bert Vos 155 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*