Cambodja. Olifantenritten bij Angkor Wat verleden tijd

Olifantenritten bij Angkor Wat verleden tijd
Foto: Moving Animals

De controversiële olifantenritten bij Angkor Wat in Cambodja zijn per direct gestopt. Dat zegt de organisatie Moving Animals. De groep van veertien olifanten wordt niet langer gedwongen om te werken bij de wereldberoemde Khmer-tempel, waar jaarlijks meer dan 2,5 miljoen toeristen komen. De dieren worden begin volgend jaar overgebracht naar een opvangcentrum, aldus het Angkor Elephant Group Committee.

In 2016 stortte een olifant in en stierf terwijl hij twee toeristen droeg naar het monument. Iets dat internationale verontwaardiging veroorzaakte. Twee jaar later leverde een petitie om deze olifantenritten te beëindigen meer dan 14.000 handtekeningen op in slechts 48 uur. Dit gebeurde nadat een tweede dier stierf aan uitputting. Campagnevoerders hebben de beslissing verwelkomd. Oan Kiry, directeur Angkor Elephant Group Committee: “Begin 2020 willen wij een eind maken aan het gebruik van olifanten om toeristen te vervoeren. Ze kunnen ze nog steeds bekijken en foto’s van hen maken in ons instandhoudings- en fokcentrum. We willen dat de olifanten op een zo natuurlijk mogelijke manier leven.”

Olifantenritten bij Angkor Wat verleden tijdFoto: Moving Animals

Moving animals en olifantenritten

Campagnegroep Moving Animals, die werkt aan bewustwording over olifantenritten, heeft de verhuizing verwelkomd en noemt het een ‘grote opluchting’. “Het einde van de olifantenritten in Angkor is een keerpunt dat laat zien dat het tij zich keert tegen wreed wildtoerisme. Steeds meer toeristen willen niet langer betalen om dieren aan kettingen of in gevangenschap te zien. Attracties waar je op olifanten kunt rijden moeten verboden worden. Volgens deskundigen leven er in Cambodja nog ongeveer 500 olifanten in het wild. Waarvan naar schatting 110 in het Keo Seima Wildlife Sanctuary en bijna 200 in het Cardamom-gebergte.

Olifantenritten bij Angkor Wat verleden tijd
Foto: Moving Animals

Illegale jacht wilde olifanten

Het aantal wilde olifanten in Cambodja en andere landen in Zuidoost-Azië is afgenomen. Als gevolg van illegale jacht, de vernietiging van leefgebieden en conflicten tussen de dieren en mensen. Woordvoerder van het Ministerie van Milieu Neth Pheaktra zegt in een verklaring dat de overheid samenwerkt met relevante organisaties om strategieën te formuleren voor het beschermen en behouden van olifanten voor toekomstige generaties. “Om hun natuurlijke boshabitats effectief te beschermen, moet de wetshandhaving worden versterkt om illegale jacht en het gebruik van valstrikken aan te pakken.” Hij voegt eraan toe dat het bewustzijn van lokale boeren in beschermde bossen verhoogd moet worden, omdat ze vaak chemicaliën op gewassen gebruiken of olifanten aanvallen wanneer ze hun landbouwgrond binnendringen.

Bron: webnews@metro.co.uk.

Redactie
Over Redactie 574 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

  1. Een stap vooruit. Je bant er de hardhandige training van jonge olifanten niet helemaal mee uit maar dit is weer een stapje zoals in Thailand ook niet iedere reisagent meer meewerkt aan dit gedoe.

    Wat ‘overlast’ van wilde dieren betreft, wij pikken hun leefgebied in en gaan dan klagen als ze voedsel komen stelen…..

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*