Olifanten op drift in regio Kaeng Hang Maew

Imposant zijn ze, die onverstoorbare, onpeilbare dikhuiden. Aandoenlijk zijn ze zeker, zoals ze staart-aan-slurf, groot en klein, samen voortsjokken over stoffige Thaise weggetjes, zichzelf af te toe bedekkend met een met een slurfje vol droog zand. Maar treurig zijn ze ook. Het is vooral bedroevend dat Moeder Natuur kennelijk niet meer in staat is om in Thailand een natuurlijke plaats te bieden aan een loslopende kudde van ongeveer honderd hongerige olifanten.

Eetlust

Rob Vissers, Chantaburi, OlifantenDe kudde vormt de afgelopen tijd een belangrijk gespreksonderwerp voor de bewoners van de dorpen in de omgeving van Kaeng Hang Maew, grofweg gelegen tussen Rayong en Chantaburi. Het verhaal gaat dat de kudde jaren geleden is ontstaan nadat Koningin Sirikit een aantal olifanten uit de dierentuin van Chantaburi de vrijheid schonk. Het was (volgens onbevestigde bron) een poging om deze diersoort, die zo’n belangrijk symbool is van Thailand, tegen uitsterven te beschermen. Vervolgens is in de afgelopen decennia de kudde uitgebreid met tientallen baby- en puberolifanten, die uiteraard over een stevige eetlust beschikken. En dat is nu juist het probleem. Mede door de ongebreidelde aanplant van rubberbomen biedt de wijde omgeving van Chantaburi steeds minder voedsel voor de kudde, die zich dan ook steeds dichter bij de bewoonde wereld begeeft om aan eten te komen. In een van de dorpen in de regio van Kang Haeng Maew zijn recentelijk drie mensen gedood tijdens pogingen om de olifanten met knalvuurwerk te verjagen.

Schrik

Onder de dorpelingen zit de schrik er dan ook stevig in, zowel fysiek als in materieel opzicht. De olifanten brengen de dorpelingen op meer dan één manier in financiële problemen. Ten eerste maken de dikhuiden tijdens de zoektocht naar eten van alles kapot: ze vertrappen ananasvelden en andere fruitplantages, ze vernietigen pas aangeplante flowerfarms en ook huizen en openbare voorzieningen zijn niet veilig. Dorpsbewoners plaatsen geregeld foto’s en video’s op social media die de schade laten zien die de olifanten aanbrengen aan woningen, erven en bezittingen. Daarnaast heeft de aanwezigheid van de olifanten een negatieve invloed op het inkomen van de dorpelingen, van wie er veel afhankelijk zijn van het nachtelijke werk op de rubberplantages. Dat inkomen heeft door de sterk gedaalde rubberprijzen toch al flink een flinke knauw gekregen. De angst door de olifanten te worden aangevallen leidt ertoe dat veel rubberwerkers alleen in grotere groepen ’s nachts aan de slag durven te gaan, uitgerust met schijnwerpers, wapens en vuurwerk. Al met al kost dat meer dan de rubber oplevert.

Maatregelen hebben nog geen resultaat

Diverse Thaise TV-zenders hebben al beelden getoond van de olifanten in Kaeng Hang Maew. De lokale autoriteiten hebben de landelijke overheid om hulp gevraagd. Samen met het leger en vertegenwoordigers van de dierenbescherming proberen vrijwilligers maatregelen te treffen om de dorpen te beschermen en de kudde terug de jungle – voor zover nog aanwezig – in te dirigeren. Met helikopters wordt gezocht naar voedselrijke streken, waarna getracht wordt de kudde, onder meer met inzet van zwaar materieel, de juiste richting op te sturen. Maar tot op heden hebben die pogingen nog niet veel opgeleverd. De kudde zwerft doelloos door de regio en een degelijk plan van aanpak is er nog steeds niet.

 

Rob Vissers, Olifanten op drift, Chantaburi

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Maar waar las ik dat: olifanten zijn bang voor bijen. En men heeft ervaring in Afrika en dat project zou in de provincie Loei aan de gang zijn. Men zegt wel ‘dikhuiden’ maar een bij schijnt daar zo maar doorheen te prikken. Hun huid is gevoelig en daarom geen toeristen meer op hun rug al werkt dat alleen bij witneuzen en luisteren Oost-Aziaten niet echt.

    Ik heb daar zelf ergens over geschreven en heb twee weblinks, een over onze eigen Mr Nature Dr Freek Vonk (me Tarzan, jou Jane…), en een van de Bangkok Post.

    http://www.kijkmagazine.nl/artikel/column-freek-vonk-olifanten/

    http://www.bangkokpost.com/archive/bees-keep-hungry-jumbos-at-bay/734248

    Dus ik zou zo zeggen……

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.