Oekraïne: Zelenskyy zoekt meer sancties, vecht terug

KYIV, Oekraïne (AP) — Er zijn gevechten uitgebroken in Oekraïne na het vieren van de verjaardag. Russische invasie Oekraïense functionarissen hebben zaterdag tientallen nieuwe Russische aanvallen en aanvallen op steden in het oosten en zuiden aangekondigd.

Na een rustige en negatieve Memorial Day Op vrijdag en tijdens een marathon-persconferentie volgde de opstandige president van Oekraïne een dag later met nieuwe videoposts waarin hij verklaarde dat “Rusland moet worden verslagen in Oekraïne” en betoogde dat zijn troepen dit jaar zouden kunnen worden verslagen.

In een aparte tweet, president Volodymyr Zelenskyy Na UK, USA meer sancties druk op Rusland. en de Europese Unie Alle kondigden nieuwe maatregelen aan om de financiering en steun voor Moskou verder af te snijden.

“De druk op de Russische agressor moet toenemen”, twitterde Zelensky in het Engels.

Oekraïne wil “beslissende maatregelen” tegen het Russische staatsbedrijf Rosatom en de Russische nucleaire industrie, evenals “meer druk op het leger en het bankwezen”, zei hij.

Russische president Vladimir Poetin Hij zei deze week dat Rosatom en zijn ministerie van Defensie moeten werken om ervoor te zorgen dat Rusland klaar is om de kernproeven te hervatten. Indien nodig. Hij beschuldigde de Verenigde Staten ervan kernwapens te ontwikkelen en dat sommigen in de Verenigde Staten plannen overwogen om kernproeven te verbieden, die sinds het einde van de Koude Oorlog wereldwijd verboden waren.

“Als Amerika tests uitvoert, zullen wij hetzelfde doen”, zei Poetin.

Rusland is het afgelopen jaar al het land met de meeste sancties ter wereld geworden, met sancties tegen 30 landen die goed zijn voor meer dan de helft van de wereldeconomie. Maar de druk op de economie, de handel en de instellingen moet nog een enorme klap uitdelen.

READ  Sikkelceltherapie brengt een mengeling van angst en hoop met zich mee

Anatoly Antonov, de Russische ambassadeur in Washington, zei dat de laatste Amerikaanse sancties “ondoordacht” waren.

“We hebben geleerd onder economische en politieke druk te leven”, zei Antonov. “De ervaring met eerdere sancties heeft geleerd dat ze de wereldmarkt in grote mate beïnvloeden, waardoor de situatie van gewone burgers in staten die roekeloze sancties initiëren of ondersteunen, verslechtert.”

24 februari is Memorial Day De invasie van vorig jaar gaf geen rust aan de Russische aanvallen.

In een van zijn videoposts op zaterdag vroeg Zelensky echter: “Is het voor ons mogelijk om te winnen?”

“Ja,” zei hij. “Dit jaar kunnen we het eensgezind, resoluut en zonder terughoudendheid doen om een ​​einde te maken aan de Russische agressie.”

Het Oekraïense leger meldde zaterdag 27 Russische luchtaanvallen en 75 aanvallen van meerdere raketwerpers in de meest recente periode van 24 uur. Het zei dat de Russische offensieve inspanningen in het industriële oosten van Oekraïne geconcentreerd bleven en noordoosten. Vijf gewonde burgers werden gemeld in de oostelijke provincie Donetsk in Oekraïne, waar het grondgebied wordt verdeeld tussen Russisch en Oekraïens bestuur.

Volgens de Oekraïense grondtroepen woedden gevechten “rond” en “nabij” Bagmut, een stad in de regio Donetsk die de afgelopen maanden het epicentrum van de gevechten is geworden. Het leger zei dat Russische troepen de Oekraïense verdediging hadden doorbroken, hen hadden omsingeld en hun pogingen om de stad te veroveren voortzetten.

Yevgeny Prigozhin, eigenaar van het Russische privé-militaire bedrijf Wagner, zei zaterdag dat zijn strijders het dorp Yahidne aan de noordelijke rand van Bakhmut “volledig hadden veroverd”. De bewering is niet bevestigd door het Russische leger of het Oekraïense leger.

READ  De voormalige advocaat van Manhattan zal op 12 mei getuigen voor de door de GOP geleide House Judiciary Committee.

In de zuidelijke regio Kherson, Gov. Oleksandr Prokudin meldde 83 Russische beschietingen, negen in de regionale hoofdstad, ook bekend als Kherson, waar woongebouwen, een kleuterschool en een medische instelling werden getroffen. Het hoofd van het presidentieel bureau van Oekraïne maakte bekend dat in de regio drie burgers gewond zijn geraakt.

De Franse president Emmanuel Macron zei zaterdag dat hij tijdens een reis naar China in april gesprekken met China wil voeren over vredesinspanningen in verband met de oorlog in Oekraïne. China heeft opgeroepen tot een staakt-het-vuren en vredesbesprekingen. Zelenskyy bood vrijdag gekwalificeerde steun aan de schijnbare interesse van Peking om een ​​rol te spelen.

“China moet ons nu helpen om druk uit te oefenen op Rusland”, zei Macron in Parijs.

“Rusland heeft nooit chemische of nucleaire wapens gebruikt”, zei hij. “Maar (Rusland) stopt deze agressie als voorwaarde voor onderhandelingen.”

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zei zaterdag dat hij delen van het door China voorgestelde vredesplan voor Oekraïne toejuicht, maar het niet eens is met andere aspecten.

“Er zijn belangrijke geldige punten, zoals een hernieuwde veroordeling van het gebruik van kernwapens”, zei Schalls tegen verslaggevers tijdens een officieel bezoek aan India.. “Wat volgens mij ontbreekt, is een duidelijke regel die zegt: ‘Russische troepen moeten zich ook terugtrekken’.

___

Elise Morton in Londen, Sylvie Corbett in Parijs en Frank Jordans in Berlijn hebben bijgedragen aan dit rapport.

___

Volg AP’s berichtgeving over de oorlog in Oekraïne op https://apnews.com/hub/russia-ukraine en de verjaardag van de invasie op https://apnews.com/hub/russia-ukraine-a-year-of-war

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *