Wat eet Jan Splinter in de Noord-Koreaanse winter? (2, slot)

Noord-Koreaanse winter, Erik Kuijpers

De waanzin ten top in deze Noord-Koreaanse winter!

Noord-Korea weigert zendingen met voedselhulp onder de 300 ton. Het land schreeuwt de nood van de daken en vraagt scheepsladingen vol van de bekende hulporganisaties. Maar veel kleine organisaties krijgen geen 300 ton bij elkaar en kunnen zo hun goederen niet kwijt.

Deze regel is niet naar de zin van hoge ambtenaren in Noord-Korea maar de opdrachten van de leiding zijn niet mis te verstaan. Het land aanvaardt alleen zendingen van tenminste 300 ton. Deze opdracht is door de Arbeiderspartij doorgebrieft aan de lokale leidinggevenden.

Hoe komt Jan Splinter dan de Noord-Koreaanse winter door?

Dat verzucht een kleine Amerikaanse hulporganisatie in mei 2019 die graag hulpgoederen naar het land verscheept. Maar hun 25 ton, toch 25.000 kilo voedsel, wordt geweigerd. ‘Wij zijn een liefdadigheidsorganisatie die al heel lang voedsel zendt voor ondervoede kinderen en ouden van dagen in Noord-Korea. Maar deze keer worden we bedankt want we voldoen niet aan de nieuwe standaard van de Arbeiderspartij.’

‘Want’, zegt het Centraal Comité, ‘ kleine private buitenlandse hulporganisaties proberen onze burgers aan het wankelen te brengen door het land te ‘infiltreren’ onder het mom van kleine zendingen voedsel.’ Maar de bevolking mort; mensen begrijpen niet dat ze gratis voedsel niet mogen accepteren.

Noord-Koreaanse winter, Erik Kuijpers

Dan maar zelf de Noord-Koreaanse winter aanpakken

De bevolking zit niet stil. Honger! Mensen gaan zelf dieren houden: kippen, bijvoorbeeld, en honden. Voor consumptie. Noord-Korea hoort tot de landen waar men hondenvlees eet. Maar dat mag dan weer niet van de lokale burgercomité’s want het ondermijnt de plannen van de regering en vervuilt het milieu.

De stad Pyongyang is erg streng geworden. Men wil geen dieren in wijken zoals Tongilstreet waar flatgebouwen staan met veel balkons en daar is het goed kippen houden. In het Rakrang district verdwijnen ineens alle bloempotten van de balkons en bouwt men verplaatsbare kippenhokken.

Noord-Koreaanse winter, Erik Kuijpers
Tongil straat in Pyongyang

Maar kippen kakelen! Die dieren verraden je aan de buren en aan de overheid en dus leggen ze die diertjes  noodgedwongen het zwijgen op.

En men heeft de ideale methode gevonden: met een injectiespuitje jagen ze wat kokend water door het strottenhoofd van de kip. Dat raakt daardoor verlamd waardoor de kip niet meer geluid produceert dan wat hees gereutel. Maar het dier legt nog steeds eieren en kan nog steeds de pan in…… Met extra vlees en eieren komt men een beetje beter de Noord-Koreaanse winter door.

Noord-Koreaanse winter, Erik Kuijpers
‘Kweek meer konijnen dan hebben onze soldaten overvloedig te eten’.

Het leger lijdt ook!

Iedere Noord-Koreaanse winter oefent het leger en die sessies beginnen op 1 november en eindigen 20 december. De grote bazen houden inspecties op orders van Grote Leider Kim Jong Oen. In de kou. Met duffels en berenmutsen tegen de winterkou maar helaas, er is ook voor het leger te weinig eten en te weinig brandhout voor de barakken.

Wel, dat moeten de burgers dan maar brengen. Van hun armoe…..

Lezingen worden gehouden in dorpshuizen waar wordt benadrukt dat alle burgers aan het hulpproject moeten deelnemen. ‘Het leger helpen is de grootste daad van patriottisme’ wordt hen voorgehouden. Maar de burgers prikken daar al doorheen. ‘Is het onze schuld dat er niks te eten is?’ Ze zijn het gezanik zat en hopen dat er niet te veel van hen wordt gevraagd.

Tekorten of niet, de burgers worden geacht bij te dragen in alles wat het leger tekort komt. Warme kleren, voedsel en meer. Dus betaal maar, burger, met rijst en maïs, varkens en geiten, honden en ja, ook graag konijnen. ‘Kweek meer konijnen dan hebben onze soldaten overvloedig te eten’. Cash geld mag ook.

Burgers en bedrijven die goed doneren worden in de media vermeld zodat iedereen kan zien wie de ware patriot is. Zelf al nauwelijks te eten hebben in de Noord-Koreaanse winter en dan doneren voor een eervolle vermelding? Het is bij de konijnen af!

Bron:

Radio Free Asia, najaar 2019.

Burgers ontevreden over inspectietours; https://tinyurl.com/y45mjsgn

Foto’s en prenten

Aardappeleters, litho, Van Gogh, 1885; wikimedia, 334105.

Verplaatsbaar kippenhok; wikimedia, 7783147.

Tongil street (straat van de eenwording); facebook Tongil Tours.

‘Kweek meer konijnen dan hebben onze soldaten overvloedig te eten’; wikimedia, 59097582.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 812 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*