Wat eet Jan Splinter in de Noord-Koreaanse winter? (1/2)

Noord-Koreaanse winter, Erik Kuijpers

De Noord-Koreaanse winter! In de regio Pyongyang, de hoofdstad, kan het in de winter min 13 worden maar noordelijker aan de Chinese grens min 25. Dan moet je goed eten om warm te blijven. Winterkost, en de Koreaan weet dat je daarvoor proteïnes moet inslaan.

Plantaardige proteïnes zoals granen, peulvruchten en noten, en ook dierlijke proteïnes -of vervangers- van vlees, vis en zuivel. En in het land waar de oogst voor de zoveelste keer is mislukt (te droog, te nat, te heet en de sancties….) doet de overheid wat zij kan om de bevolking te voeden. Toch?

Noord-Koreaanse winter, Erik Kuijpers

Voedsel voor de Noord-Koreaanse winter

Maar in plaats van tarwe en gerst in te kopen op de wereldmarkt blijft de overheid aandringen op voedselhulp en koopt het op de wereldmarkt … melk, boter en suiker. Voor het volk? Daarvan maakt de industrie zoete lekkernijen als suikergoed, gebak en bonbons. Maar die granen dan? Met de winter voor de deur?

Nee, de overheid geeft de voorkeur aan versnaperingen, suikergoed en alcohol. Zo krijgt de bevolking de wintervoorraad nooit op orde. Doch voor de overheid is het verkopen van zoetwaren tegen hoge prijzen en uitsluitend te betalen in vreemde valuta de eerste prioriteit. De winkels puilen nu uit van de luxe etenswaren.

Noord-Koreaanse winter, Erik Kuijpers

Het moet winst en vreemde valuta opleveren

Het Centraal Comité van de Arbeiderspartij dwingt iedere voedselproducent om in de Noord-Koreaanse winter lekkernijen te maken en dus staan winkels, markten en snackbars vol met luxe dingen die veel vreemde valuta binnen brengen. Gewone rijst en maïs brengen 46 resp. 22 eurocent de kilo op maar als ‘processed food’ is de opbrengst tussen 2,60 en 3,90 euro de kilo én in vreemde valuta.

Die vreemde valuta lijken wel belangrijker voor het land dan een volle maag van de bewoners! Kim Jong Oen heeft die nodig voor het financieren van zijn oorlogsindustrie en de tijden zijn slecht want door de sancties komen in december alle gedetacheerde werknemers terug uit China, Rusland en andere landen. Die brachten veel vreemde valuta op waar de staatskas uitermate blij mee was. Zie daarvoor de bijdrage op deze site over constructiearbeiders en zelfs de animeermeisjes komen terug.

Het volk lijdt in de Noord-Koreaanse winter

Er is sowieso al te weinig voedselproductie, ook als de oogst eens niet mislukt, maar met een zware winter op komst heeft de getroffen bevolking behoefte aan goed eten. Doch de overheid vindt suikergoed en cakes belangrijker en koopt daarvoor in op de wereldmarkt. Melk, boter, poedersuiker uit China in plaats van tarwe en gerst.

Noord-Koreaanse winter, Erik Kuijpers

De Noord-Koreaanse staatskrant meldt afgelopen zomer dat het land door de ergste droogte van 37 jaar gaat en dat de zwaarste voedselcrisis dreigt want de oogst van tarwe en gerst is de slechtste in decennia. Het World Food Program en de Food en Agriculture Organisation (FAO) bevestigen deze verwachting.

En toch exporteert Noord-Korea voedsel!

Noord-Koreaanse winter, Erik Kuijpers

Op markten in China en in Hongkong liggen Noord-Koreaanse etenswaren. Vooral noedels en soortgelijke producten. Bronnen melden dat in die producten tarwebloem en andere granen verwerkt zijn, voedingsmiddelen waar in de winter behoefte aan is in Noord-Korea zelf!

Men treft er aan ‘tricolor soksung’ instant noedels van Guksabong Food Company en ‘rokdu‘ noedels van groene bonen van Munsu Food Company en beide bedrijven zijn gevestigd nabij Pyongyang. Instant noedels bereid je door er heet water op te gieten en zijn populair in Hong Kong.

De prijs van bloem schiet in Noord-Korea omhoog ondanks scheepsladingen bloem uit Rusland en elders uit de wereld. Maar in Dandong, aan de Chinees-Koreaanse grens, komen ladingen voedsel uit Noord-Korea binnen gemaakt van bloem, zetmeel, maïs en boekweit en dat groeit niet in Noord-Korea.

Het heeft er alles van dat Noord-Korea de ingevoerde goederen -die voor een deel zijn gekocht en voor een deel zijn geschonken- gebruikt om luxe voedingswaren te maken voor de export. Het eigen volk krijgt niets….

Rusland is een grote weldoener voor Noord-Korea. Duizenden tonnen tarwe zijn afgeleverd aan het land en na de mislukte besprekingen met Trump is Kim aan Putin extra steun gaan vragen. Voedselsteun valt buiten de sancties en ondanks dat heeft het land gemeld dat er dit jaar tekorten dreigen van 1,4 miljoen ton.

Het World Food Program houdt deze Noord-Koreaanse winter de vinger aan de pols, indien mogelijk, en eist transparantie over waar het voedsel naar toe gaat. Transparantie in Noord-Korea? Een land waarin zelfs het aantal hondendrollen staatsgeheim was tot de burger werd verplicht drollen in te leveren om land te bemesten………

(Wordt vervolgd)

Bron:

Radio Free Asia, oktober en november 2019.

Foto’s en prenten

Vier personen aan de maaltijd. Voorstudie van De Aardappeleters. Van Gogh rond 1885. Credits: Van Gogh Museum Amsterdam, Vincent van Gogh Stichting.

Slechte oogst; source Facebook Ediquinones1991, pic BBC.

Zoetigheden; wikimedia, 11878440.

Logo World Food Program; hun website.

Noord-Koreaanse noedels in Chinese winkels; pic RFA.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 812 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*