Noord-Korea. Hoe rocketman zijn speeltjes betaalt…..(2)

Noord-Korea, Noord-Koreaanse sigaretten, Erik Kuijpers

Smokkelen tussen twee heilstaten! Ja, dat komt voor. Tussen Noord-Korea en China vindt smokkel plaats van Noord-Koreaanse sigaretten vooral van het merk Myong Shin. Dit is stukken goedkoper dan Chinese rookwaar, 90% zelfs, en de smaak is lekkerder en van een pittiger soort rooktabak.

In Noord-Korea wordt stevig gepaft!

De Grote Leiders rookten/roken ook en geven zo het ‘goede’ voorbeeld. De Noord-Koreaan houdt van een pittig peukje en men paft erop los. ‘Men’ zijn mannen. Voor vrouwen is het absoluut not done om te paffen en net zo min aanvaardbaar als je in het openbaar een flink stuk in je kraag drinken.

Dames op leeftijd mogen wel hun saffie opsteken en die doen dan ook stevig mee met deze gewoonte; ook zij roken Noord-Koreaanse sigaretten.

En de Chinees paft mee!

Een pakje Myong Shin kost maar 10 procent van de betere Chinese merken en is buitengewoon populair in China. Normaliter worden buitenlandse producten in China alleen verkocht in duty-free winkels maar in de grensstreek met Noord-Korea kun je die sigaretten overal kopen en er zijn koeriersdiensten tot in Beijing (800 km) aan toe.

Smokkel van Noord-Koreaanse sigaretten; en de douane?

De douane doet niets aan de inmiddels grootschalige smokkel. Beide douanes sluiten de ogen. Grote ladingen rookwaar passeren dagelijks de grens en het wordt allemaal probleemloos doorgelaten. Lokale handelaren verdienen er een dikke boterham aan en Chinees geld gaat zo Noord-Korea in.

Dat land heeft de valuta hard nodig nu Noord-Koreaanse gastarbeiders internationaal worden geboycot. Zie daarvoor op deze site https://www.trefpuntazie.com/noord-korea-rocketman/

Officieel is er natuurlijk niets van waar. Nee, er is geen smokkel, er is alleen legale verkoop via de duty-free winkels en, zegt men er ten overvloede bij, Noord-Koreaanse sigaretten vallen niet onder enig embargo tegen het regime van Kim Jong-un.

En hij geniet tussen zijn home-made peuken door van die extra valuta……

Bron:

Radio Free Asia; https://tinyurl.com/yyrfbsc7

Foto’s en prenten

Sigaretten, naam onbekend, thanks to facebook dprk360.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 846 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland