Noord-Korea. ‘Toerist, ga er a.u.b. niet heen….’

Noord-Korea, Erik Kuijpers

Over Noord-Korea. Een oproep van overlopers die dat paradijs zijn ontvlucht

Vreemde valuta! Keiharde pegulanten want vanwege de sancties ligt de economie van Noord-Korea op haar gat maar ondanks dat moeten bewapening, het maken van raketten en het vullen van de wijnkelder van de ‘grote leider’ doorgaan. Dus moet er geld in het laatje komen en toeristen nemen geld mee dus…..

Noord-Korea is het enige land dat een president heeft die gestorven is; Kim Il Sung is de ‘eeuwige president van de republiek’ sinds zijn dood in 1994. Daarna namen de heren Kim Jong Il (overleden in 2011) en tenslotte Kim Jong Oen de leiding van de partij over.

Het land is actief op zoek naar toeristen en China is bereid de goede nabuur daarbij te helpen. De overgrote meerderheid van toeristen naar het land komt uit China en er komen er zelfs teveel voor de eenvoudige horeca-infrastructuur: 2.000 mensen per maand is echt teveel en er is nu een limiet van 1.000 per maand.

Wat krijg je te zien in Noord-Korea?

De highlights van Noord-Korea zijn het Kim Il Sung plein waar je wel eens militaire parades van ziet op TV; het Rungrado Stadion, met 114.000 zitplaatsen het grootste ter wereld, en de Tower of Juche, het monument dat de ‘gezegende’ politiek ophemelt. Het land wil autarkisch zijn, zelfvoorzienend, en dat moet met een monument worden gevierd. Dat het volk nauwelijks te eten heeft zal niemand je vertellen…..

En verder krijg je als toerist de hele dag te horen dat het land een veilige en gelukkige plek op aarde is. Je hoort over het succes van de Juche visie en over de grootse daden van de Kim familie.

Noord-Korea, Erik Kuijpers
Hoofdstad Pyongyang

Een hoop leugens en propaganda

De paar reisbureaus die zaken mogen doen in Noord-Korea blazen het overheidsdeuntje keurig mee. Dat de toeristen ‘door contact met de bevolking echt de ogen open gaan over het prachtige land’.

Wel, als één ding niet klopt dan is dat het wel. Je krijgt echt geen burgers in hun normale doen te zien; het is allemaal geprogrammeerd volgens de instructies van de leiding.

Overlopers waarschuwen nu nadrukkelijk voor deze show. Mensen die de ellende zijn ontvlucht en weten dat hun hele familie in een strafkamp zit omdat zij gevlucht zijn. De gemiddelde Noord-Koreaan weet van toeristen niet meer dan wat de overheid hem vertelt want toegang tot vrij internet is er niet en o wee als je naar een buitenlandse zender luistert op de radio.

Contact tussen toeristen en gewone burgers moet worden vermeden want ze zouden eens achter de waarheid komen dat hun overheid leugens vertelt. Dat Noord-Korea, hun paradijs op aarde, niet meer is dan vergane glorie verpakt in wapengekletter en uniformen.

Maar stel dat je iets te weten komt, wat dan? Als je weet: zodra ik mijn mond open trek ga ik met mijn hele gezin en opa en oma naar een strafkamp om er nooit meer uit te komen; zelfs onze lijken niet want die gaan voor de honden?

En zo legt men het land het zwijgen op. De Noord-Koreaan zwijgt. Liever blo Jan dan do Jan………

Dus zeggen mensen die gevlucht zijn: toeristen, blijf er in hemelsnaam weg. Support dat regime in Noord-Korea niet!

Bron:

Deutsche Welle; https://tinyurl.com/y4slbwdc

(Bewerkt door Erik Kuijpers.)

Foto’s en prenten

Juche tower; wikimedia, 11336180.

Hoofdstad Pyongyang; wikimedia, 11819227.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 845 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.