Gevlucht uit Noord-Korea

Noord-Korea, vluchtelingen, Erik Kuijpers

Het arbeidersparadijs van Kim Jong Oen raakt af en toe mensen kwijt die hun heil elders gaan zoeken. Het gezegde ‘Bij de buren is het gras altijd groener’ gaat ook hier op. Helaas is het voor de gewone burger streng verboden naar een buitenland te reizen zonder toestemming. Ook binnenlandse reizen liggen strak aan banden.

Het aantal vluchtelingen van Noord-Koreaanse komaf wonend in China bedraagt naar schatting 300.000; in Zuid-Korea wonen circa 32.000 Noord-Koreanen uit een bevolking van naar schatting 26 tot 27 miljoen mensen. Ter vergelijking: in Zuid-Korea wonen dubbel zoveel mensen.

Noord-Korea, vluchtelingen, Erik Kuijpers

De vluchtelingen en hun route uit Noord-Korea

Welke grens trek je over? De gedemilitariseerde zone is 248 km lang, 4 km breed en ligt vol landmijnen. Weinig aantrekkelijk voor vluchtelingen. De grens met China is 1.416 km lang, met de Russische Federatie 18 km. Naar China bestaat de grens uit twee rivieren. De levensgevaarlijke route door China heeft de voorkeur maar als je gepakt wordt dan ga je terug naar Noord-Korea.

Een groep van 13 mensen is er deze maand in geslaagd!

Zesduizend kilometer hebben ze gereisd van Noord-Korea via China, Vietnam en Laos naar Thailand. Twee maanden in spanning en vooral ontbering. Een moeder met een kind van 2, een jongeman van 12. Anderen tussen 20 en 50 jaar oud. In China hebben ze zich een week verstopt, vermoedelijk met hulp van eerder uitgeweken landgenoten, en daarna gaan ze in het diepste geheim via vele soorten vervoer naar de grens met Thailand.

Koreaanse vluchtelingen; waarom?

Namen worden niet verstrekt vanwege de familie in het thuisland. Mevrouw Kim A wil arts worden maar wordt door haar land gedwongen in het leger te gaan. Ze wil asiel in Zuid-Korea om haar droom waar te maken. Mevrouw Lee B haat het regime dat ze volstrekt incompetent noemt en mensen zwaar straft voor de kleinste overtredingen en foutjes tot aan levenslange opsluiting in strafkampen toe. Bovendien zijn er lastige regels; zie daarvoor op deze site over poepquota  en haar- en moderegels.

Voorts is de ongeremde corruptie in het land een reden te vluchten en, zegt ze, ook de rijken in het land willen weg want die worden extra geviseerd door het regime. Een van de andere dames wil op zoek naar haar moeder die 12 jaar eerder de stap heeft gemaakt en nu in Zuid-Korea woont.

Erik Kuijpers
Logo van de hulporganisatie

Hulp voor vluchtelingen; de organisatie NAUH

De human rights groepering Now Action Unity Human Rights in Zuid-Korea verleent actief steun aan vluchtelingen tijdens en na hun lange reis. De oprichter, Ji Seong-ho, vluchtte in 2006 naar het zuiden en helpt nu andere mensen. Hij bevestigt dat China steeds harder optreedt tegen vluchtelingen en dat daarom de route naar Thailand minder mensen trekt.

‘Het is zenuwslopend werk’ verklaart hij. Ook voor de vluchtelingen die geen idee hebben waar ze zullen landen als ze in het pikdonker in een klein bootje de Mekong oversteken, en of daar wel de NAUH-organisatie op ze staat te wachten…..

Eenmaal in Thailand wordt asiel aangevraagd voor Zuid-Korea. Thaise en Zuid-Koreaanse ambtenaren nemen de verzoeken in behandeling en in afwachting daarvan worden mensen geïnterneerd; dat proces duurt een maand of twee. Als Zuid-Korea de mensen wil opnemen laat Thailand ze gaan. Dat is een gunst; Thailand is geen ondertekenaar van het V.N. vluchtelingenverdrag en dat kan problemen geven zoals recent met de Australische voetballer Hakeem al-Araibi en de 18-jarige gevluchte Saoedische Rahaf al-Qunun die naar Canada mocht. Deze mensen konden met succes de social media inzetten voor hun zaak.

Ook soldaten vluchten

In augustus merkt de Zuid-Koreaanse grensbewaking iets op met de infrarood camera; er beweegt iets door de Imjin rivier die van noord naar zuid stroomt door de gedemilitariseerde zone. Midden in de nacht haalt men een soldaat uit het water die asiel vraagt in Zuid-Korea.

De rivier wordt hoogst zelden gebruikt om te vluchten. De paar soldaten die het proberen steken over land over en er zijn er die daarbij schotwonden oplopen.

Noord-Korea, vluchtelingen, Erik Kuijpers
Kwaadaardige propaganda jegens USA soldaten

‘Mensen, ga er niet heen…….’

De Noord-Koreaanse propagandamachine draait op volle toeren als het om de ‘misdaden’ van Amerikanen gaat tegen Koreaanse vrouwen en kinderen. ‘Amerikaanse soldaten martelen vrouwen met nijptangen en vermoorden baby’s.’ Andere roddels: gevluchte Noord-Koreaanse vrouwen komen in het zuiden terecht in armoede en vernedering.

Toch zijn het juist vrouwen, die de stap maken. Van alle vluchtelingen bestaat 71% uit vrouwen die het paradijs van Kim Jong Oen ontvluchten.

Bron:

Radio Free Asia; 21 oktober en 1 augustus 2019.

Foto’s en prenten

Pic van facebook pagina ‘Now Action Unity Human Rights’.

Noord-Korea en de grenzen; wikimedia, 2964074.

Logo Now Action Unity Human Rights; photo facebook.

Propaganda; rechten onbekend. Website dailymail doch mogelijk afkomstig uit het ‘Sincheon Museum of American War Atrocities’ in Noord-Korea.

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

1 Comment

  1. We wisten natuurlijk al veel uit dat krankzinnige Noord-Korea maar toch verbazing bij het ‘Poep-verhaal’ van Bert Vos. Dit is ook weer zo’n koude rillingen verhaal, maar goed dat het verteld wordt.

    Berthy, Chiang Mai

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.