Noord-Korea. Over smokkel, slaag, maskers en rijst

Noord-Korea, smokkel, Erik Kuijpers

Noord-Korea houdt zich sterk, al denkt de WHO dat het land ernstig lijdt onder COVID-19. Niet voor niets is in de hoofdstad een enorm hotel in gebruik voor quarantaine. Maar virus of niet, het ‘Land van Oen’ lijdt onder de zelf gekozen quarantaine en heeft nu officieus de smokkel weer aangemoedigd. Officieus want de sancties verbieden handel in bepaalde artikelen en het uitlenen van arbeiders.

Noord-Korea, smokkel, Erik Kuijpers
Grensprovincie Jilin (China)

De smokkel via scheepvaart mag weer

De laatste missive geeft aan dat soepelheid moet worden betracht jegens ‘handelaren’ die na twee maanden werkeloosheid de smokkel met China weer oppakken. Het betreft handel over water van en naar de Chinese provincie Jilin waar zo weinig corona-zieken zijn dat winkels en restaurants weer open mogen. Uit die grensregio wordt gemeld dat Noord-Koreaanse seafood weer verkocht wordt: soorten zeebaars, makreel en krab.

Maar er is meer smokkel. Goederen die Noord-Korea in gaan zoals verpakt Chinees seafood, machines en huishoudelijke materialen waaronder ook artikelen die door de sancties verboden zijn. De Noord-Koreaan heeft eigenlijk geen andere keus dan smokkel: het salaris is schamel en ‘bijklussen’ is noodzaak om rond te kunnen komen. Zie hiervoor onder meer deze bijdrage.

Op volle zee wordt illegaal olie overgeladen in Noord-Koreaanse boten en een laatste bericht zegt dat de eerste arbeiders weer uitgeleend worden aan de regio Vladiwostok terwijl de sancties dat per 1-1-2020 verbieden. Het land heeft valuta nodig en de mensen geld om rond te komen. Na twee maanden is de knip leeg! Maar goederen die China binnenkomen gaan wel eerst twee weken in quarantaine…..

Noord-Korea, smokkel, Erik Kuijpers
De verwoeste brug en de spoorbrug in Dandong, China

Maar smokkel niet over land!

Vanwege de corona-risico’s houden de landen de landgrenzen potdicht aan beide Chinese grensprovincies, Jilin en Liaoning. In de laatste provincie ligt het belangrijke handelsknooppunt Dandong met twee brugverbindingen met Noord-Korea. Dandong is een knooppunt met naar schatting ruim een miljoen inwoners. Smokkel vindt vooral plaats door gewone burgers die hun handel in China kopen en mee de rivier over nemen.

Speciale troepen bewaken nu de grenzen; niet de gewone (omkoopbare) soldaten maar eenheden die normaliter gevechtsposities innemen als ‘Nummer 1’ (Kim Jong Oen) ergens op bezoek gaat. Deze eenheden hebben bij vrede geen andere job dan het verzamelen van hakhout maar in het donker verspreiden ze zich in groepjes van drie man op plaatsen waar smokkel wordt verwacht. Deze soldaten laten zich niet omkopen maar treden keihard op tegen smokkelaars. Tot bloedens toe.

De gewone burger die van armoe niet kan rondkomen heeft geen andere keus dan een schnabbel vinden en zijn handel bestaat vooral uit levensmiddelen en dagelijkse benodigdheden die hij in China koopt en de grens over smokkelt. Dat levert voor het regime geen harde valuta op en vanwege COVID-19 heeft ‘Nummer 1’ keihard optreden opgedragen.

Misdaad tiert welig onder de bevolking

Het is sowieso al geen rijk bestaan als burger maar nu veel fabrieken tijdelijk sluiten en de voedselvoorziening zo magertjes is dat prijzen snel stijgen,  moeten veel gezinnen noodgedwongen van de hand in de tand leven. Het wekt jaloezie in de hand tegen de rijken van het land en diefstal komt al voor, zelfs kidnapping. In februari van dit jaar is de zoon van een hoge partijbons ontvoerd voor losgeld. Mensen zijn radeloos want hebben niets te eten.

Noord-Korea, smokkel, Erik Kuijpers
Het verstelwerk voor de mondlap…

Geen COVID-19 en toch mondlapjes….

‘Not one single person has been infected with the novel coronavirus in our country so far’. Een hoge official zegt dat op 5 april tegen Radio Free Asia. En dat terwijl het virus ontdekt is in buurland China en in het zuidelijk buurland, Zuid-Korea, inmiddels tienduizend mensen ziek zijn. Nu is de wereld leugens wel gewend van dat regime; ook de hongersnoden zijn steevast ontkend terwijl de voedselhulp dankbaar wordt aanvaard (en gedeeltelijk in de handel naar China wordt aangetroffen…).

Maar, virus of niet, de bevolking is verplicht een mondlap te dragen. Daar hebben Aziaten minder moeite mee dan mensen in het Westen en dus is een jacht ontstaan, in maart al, op mondlapjes en -maskertjes om het virus buiten te houden. Volwassenen maar ook kinderen en anders mag je niet binnen 5 meter van een deur komen……

Maar goeie maskertjes zijn peperduur! En er is geen smokkel in. Kwaliteitsmaskers op de markt uit China zijn net zo duur als een paar kilo rijst en als je al geen geld hebt wat dan? Dan is het tijd voor huisvlijt. De terugkeer van die goeie ouwe verstelnaaister….. Uit katoen en andere lappen maakt men noodgedwongen iets wat op een mondlap lijkt om maar aan de regels te voldoen. Vaak een enkele lap stof slechts en uiteraard zonder filter.

Er zijn op internet instructies te vinden zoals hier maar die krant zal daar op internet wel niet te vinden zijn. Of zoals een anonieme burger verzucht: ‘laten ze maar minder atoomwapens maken en ons maskers geven’……

Bron:

Radio Free Asia, New York Times,

Foto’s en prenten

Smokkelaars; foto Anderetijden.nl
Provincie Jilin; wikipedia.
Dandong, de vernielde brug (sinds de oorlog) en de spoorbrug voor treinen en vrachtwagens over de Yalu (ook wel Amnok). Wikimedia, 6355104.
Naaimachine Jones, 1935; wikimedia, 13312600.

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

2 Comments

  1. Wat moet het toch een verschrikking zijn om in dit land te ‘leven’.
    Goed dat je er af en toe aandacht aan geeft, Erik.

    Berthy, Chiang Mai.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.