Noord-Korea. Teach your children well


Noord-Korea, smartphones, Erik Kuijpers

Die jeugd toch! Dit kan echt niet hoor en daarom is het Centraal Comité van de Koreaanse Arbeiders Partij aan een keihard optreden begonnen tegen de teenagers die clandestiene (= stiekeme en bij wet verboden) popmuziek en illegale video’s uit het zuiden bewaren op hun smartphones. Want die Zuid-Koreaanse trend krijgt naar de zin van de landsregering veel te veel invloed.

En wie gepakt wordt in deze harde actie die al loopt vanaf eind april dit jaar krijgt niet zomaar gevangenisstraf; nee, ook ouders en leraren riskeren zware straffen.

Maar, smartphones zijn toch legaal in Noord-Korea?

Ja, die zijn toegestaan. Maar de in dat land verkochte smartphones hebben allemaal een ‘app’ met de naam ‘Rode Vlag’ die op de achtergrond meedraait en die een logboek bijhoudt. Daarin staat welke sites worden bezocht en die ‘app’ neemt van tijd tot tijd een ‘screenshot’, een foto die bewijst waar je op dat moment aan het kijken bent. En de overheid doet nog meer voor de gebruiker: er is een tweede ‘app’ met de naam ‘Spoorzoeker’ waar je kunt zien wat is opgeslagen ten behoeve van de partij maar waar je niets uit kunt verwijderen….. Ook beide ‘apps’ kun je niet uit de smartphone verwijderen.

De overheid kan wanneer ze maar wil op jouw smartphone zien wat je zoal met dat ding uithaalt. Dat is al jaren zo en vooral de politie maakt er graag gebruik van om een centje bij te verdienen: het is een mooi instrument voor smeergeld… Maar onder het nieuwe besluit wordt alle jeugd geviseerd om al hun illegale smartphone-lol te verpesten.

Noord-Korea, smartphones, Erik Kuijpers
De inmiddels verouderde Blackberry

Het loopt immers de spuigaten uit!

‘De jeugd heeft Noord-Koreaanse liedjes op hun smartphones die nagemaakt zijn in de Zuid-Koreaanse K-pop stijl: hiphop- en popmuziek. Maar K-pop is ook een subcultuur die de regering hier niet binnen wil hebben want het bedreigt, zegt men, het systeem.’

Voor een link naar K-pop zie hier.

‘Ze hebben ook video’s en boeken uit onbekende bron, verboden foto’s en teksten gemaakt in Zuid-Koreaanse straattaal op smartphone en computer’ aldus een bron die naar goed gebruik anoniem wenst te blijven.

De uitvoering van de nieuwe aanpak is begonnen op middelbare scholen en hoger en men ontdekte veel ‘smokkelwaar’ op hun mobieltjes. Dat hoorde het Centraal Comité en die besloot tot een zware landelijke aanpak, met name in de grensstreek met China want daar is het gemakkelijker aan usb-sticks te komen. Men treft zelfs porno aan! Zie hiervoor deze link.

De jeugdorganisaties grijpen in

Noord-Korea, smartphones, Erik Kuijpers
Het speldje van de Komsomol

De Noord-Koreaanse Jeugd Organisatie is gebaseerd op de beginselen van de Komsomol jeugdorganisatie onder de Sovjet-regels van toen.

Zij heeft lokale afdelingen onder de naam ‘Kim-il-sung-se & Kim-jong-il-se Jongeren’ en die organiseren bijeenkomsten om jongeren te bewegen die zaken niet te downloaden. De schrik moet erin! Er wordt gedreigd met zware straffen en niet alleen voor de betrokken jeugd maar ook hun ouders, hun leraren en zelfs de jeugdleiders die de jeugd een hartig woordje toespreken.

‘Iedereen is gezamenlijk verantwoordelijk. De jongeren worden nu zo bang dat ze wekelijks meedoen aan ‘self-criticism sessions’, zeg maar, een openbare biecht. Ze stellen het falen van hun eigen loyaliteit aan de kaak. Veel van hen zijn nu druk bezig de ‘contrabande’ van hun mobieltje te vegen want ze weten dat straks niet alleen zij maar ook hun ouders en leraren worden bestraft.’

Tegen je zin dat mobieltje schoonvegen, OK. Maar die ‘apps’ blijven mooi in je smartphone staan. Big Bro blijft meekijken….

Bron:

Radio Free Asia.

Toelichting

‘Teach your children well’; 1969 Crosby, Stills & Nash.

Foto’s en prenten

Smartphones en Blackberry; wikimedia.

Komsomol, de Sovjet-Russische jeugdorganisatie; wikimedia.


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*