Noord-Korea. Hoe rocketman zijn speeltjes betaalt…..

Noord-Korea, rocketman, Erik Kuijpers

Er komt maar weinig naar buiten uit en over het land waarin zelfs het aantal hondendrollen staatsgeheim lijkt.

Het regime heeft overal oren en voelsprieten zoals in de tijd van Stalin in de Sovjet-Unie en er heerst angst. Klap uit de school en je krijgt de kogel, je lijk gaat voor de honden, en drie generaties van jouw familie gaan naar een strafkamp om te verhongeren.

Maar de werknemers die namens hun land de grote eer hebben buiten het land te mogen werken luiden nu, anoniem weliswaar, de noodklok.

Rocketman Kim Jong-un moet de hand bij hen ophouden!

Noord-Korea, rocketman, Erik Kuijpers

‘Werk harder want de economie thuis heeft het moeilijk’

Ongeveer 93.000 Noord-Koreanen werken in buitenlanden en meer dan de helft van hen in de Russische Federatie als bouwvakker of constructiewerker. Anderen werken in Europa en in Afrikaanse landen. Tot animeermeisjes aan toe en ook zij worden verplicht een groot deel van hun verdiensten af te staan aan het vaderland.

Hoe dat in zijn werk gaat kunt u lezen op deze site; https://www.trefpuntazie.com/noord-korea-animeermesjes-valuta/

Maar de sancties tegen het land beginnen nu zo zwaar door te drukken dat rocketman zijn hand moet ophouden!

Er is een opdracht van boven gekomen voor alle werkers in de regio Vladiwostok om per maand 100 dollar meer te schokken voor het vaderland. Een constructie-arbeider vertelt dat hij, als er voldoende werk is, 40 dollar per dag kan verdienen maar in de zomermaanden, bij goed weer, en als hij zelf de baan kan uitzoeken, 2.000 dollar per maand kan krijgen. Maar dat zijn de uitzonderingen.

Noord-Korea, rocketman, Erik Kuijpers

Een normale baan brengt hem 1.000 dollar en rocketman verlangde tot gisteren 760 dollar voor de staat, en daar moet nu 100 dollar bij! Dat is teveel want ze moeten van de rest wonen, eten, kleden en iets naar huis sturen. En er wordt, anoniem uiteraard, geklaagd.

‘Om de dag een raket van onze centen?’

‘Hoe kun je nu om de dag een raket afvuren als de economie aan gort ligt?’ vraagt men zich af. ‘Ze spelen met raketten en wij hebben niet genoeg om te eten en ons te kleden. Wij zijn slaven.’

Daar komt nog bij dat Rusland ze slechts een visum geeft voor drie maanden en daarna zijn ze er illegaal. Russen maken jacht op ze en dat is voor werkgevers weer aanleiding de heren onder te betalen en soms helemaal maandenlang niet…..

En het wordt straks nog erger voor de staatskas.

Een resolutie van de VN Veiligheidsraad heeft bepaald in december 2017 dat ook de ‘export’ van arbeiders onder de sancties valt. De wereld wil voorkomen dat er jaarlijks 500 miljoen dollar vreemde valuta naar het land vloeit. Tegen het einde van 2019 moet dat gerealiseerd zijn en een aantal landen uit Europa en Afrika hebben dat al in gang gezet.

Rusland ook, maar grommend en na zware druk. Dat gaat betekenen dat er straks geen arbeiders meer naar Rusland kunnen gaan en dat die geldkraan langzaam wegvalt voor rocketman.

Maar hij zal wel wat anders vinden om zijn speeltjes te betalen……

Bron:

Radio Free Asia; https://tinyurl.com/yy4yn8ck

Foto’s en prenten

Kim Jong-un (1984); wikimedia, 67097951.

Noord-Korea’s raketten; wikimedia, 58241493.

Biljet; wikipedia, 10086032.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 846 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland