Kim Jong Oen; naast obees ook paranoïde?

Noord-Korea, paranoïde, Erik Kuijpers

Leeft Kim Jong Oen eigenlijk nog wel? Is hij dood of was het verstoppertje spelen voor de hele wereld inclusief de zijne? Want ‘ziek’ kan eigenlijk niet voor mensen met een godenstatus zoals de familie Kim. Je bent in dat land springlevend óf morsdood; er is geen tussenweg. Een bril, nou vooruit, die hebben tot nu alle Kims gehad….. Maar een huidkleurige nicotinepleister?

Springlevend dus, laat ik het daar op houden. De officiële versie van vandaag. Met een foto waarop Jong Oen een nieuwe kunstmestfabriek bezoekt en het lintje mag knippen. In zijn vertrouwde donkere Mao maatpak met alle knoopjes keurig dicht. Zijn westerse maatpakken bewaart hij vast voor ‘vrienden’ als Jinping, Putin en Trump…….

Maar, hoe zit hij van boven in elkaar? Is hij bijvoorbeeld net zo paranoïde als destijds Stalin?

Noord-Korea, paranoïde, Erik Kuijpers
Uit ‘1984’; George Orwell

Is er een paranoïde ‘bigger’ of een ‘biggest’ bro?

Alexander Miasnikov, lijfarts van Stalin (1878-1953), beweert dat de dictator paranoïde, extreem achterdochtig, was en dat zijn toestand werd verergerd door de slepende ziekte atheromatose, slagaderverkalking in de hersenen. Deze aandoening van de vaten versterkt, volgens de arts, zijn geestesgesteldheid en doet hem geen verschil meer zien tussen goed en fout, tussen heilzaam en ongezond en tussen vriend en vijand. Stalin is verantwoordelijk voor meer dan 40 miljoen doden in de ‘Goelag’-kampen. (Goelag: Hoofddirectoraat voor opvoedings- en werkkampen).

De volgens zijn arts jarenlang doodzieke man plande kort voor zijn overlijden vier mega-goelags ‘om het leger te zuiveren van vijanden van het communisme’.

Een nieuwe dienst: ‘Het Militair Regerings Adviesorgaan’

De Noord-Koreaanse geheime dienst is een deel van het Centraal Comité van de Arbeiderspartij en heeft als doel het ten uitvoer leggen van leerstukken en beslissingen van de Grote Leider Kim Il-sung. Het centraal comité en het dagelijks bestuur, het politbureau, zijn het hart van het landsbestuur. Maar nu is er een geheim ministerie bijgekomen, het Militair Regerings Adviesorgaan om ‘de greep op de militairen te herstellen’. Dit adviesorgaan is aan het werk gegaan op 12 december 2019 en controleert het politbureau en de legercommandanten en dat met name vanwege corruptie.

Deze dienst bericht aan de ‘Nummer Een’ van het land: aan Kim Jong Oen zelf. Op deze wijze krijgt Kim uit de eerste hand van zijn supergeheime extra geheime dienst gegevens over corruptie aan de top van het leger alsmede inzicht in het privéleven van militairen tot en met de rang van generaal.

Noord-Korea, paranoïde, Erik Kuijpers

Big-bigger-biggest Bro Jong Oen krijgt het druk…

Een insider die uiteraard anoniem wil blijven bericht Radio Free Asia als volgt.

‘Leden van deze dienst zijn gedetacheerd in de hoofdkwartieren van de legerkorpsen om de levensstijl te beoordelen van hoge militairen, inclusief dat van de korpschef. Zij kijken naar hun capaciteiten en hun inkomen.

‘Het doen stoppen van misstanden in het leger was vroeger voorbehouden aan het politbureau. Maar nu deze nieuwe dienst rechtstreeks onder bevel staat van het oppercommando geleid door Kim Jong Oen worden de leden van het politbureau, die heel machtig zijn in de hiërarchie van het land, zelf ook beoordeeld en gecontroleerd.

‘De dienst moet hiermee het Centraal Comité en de Hoogste Leider beschermen en in stand houden. En dat kan zonder kennisgeving aan de mensen die gecontroleerd worden. Naast de gebruikelijke controle en inspecties door het leger zelf kan deze nieuwe dienst in het geheim de maatschappelijke en politieke inzichten én het privéleven van stafleden, regionale hoofden en brigadecommandanten controleren. Verdachten kunnen onmiddellijk worden gearresteerd als ook maar een vleugje gevaar voor het regime wordt geconstateerd.’

Volgens bronnen zijn na het overlijden van Kim Jong Il, Kim Jong Oens vader, het politbureau en de militaire top doorgelicht. Dat wordt nu gedaan door de nieuwe dienst.

‘Het politieke conflict met de V.S. over de raketten en de kracht van de sancties hebben als katalysator gewerkt voor toename van corruptie. Zelfs het politbureau maakt zich zorgen over de stabiliteit van het regime. De discipline in het leger moet worden versterkt om te voorkomen dat onder de militairen anti-socialistische tegenkrachten ontstaan.’

Over paranoïde gesproken…

De extra dienst is duidelijk gemaakt om de controleurs te controleren.

‘De belangrijkste taak van de nieuwe dienst is het opsporen van ideologische trends, het bestrijden van corruptie en te onderzoeken of de hoogste militairen wel klaar zijn voor de strijd. Dat moet het oppercommando natuurlijk wel weten.’

Maar wie controleert Kim Jong Oen?

Bron:

Radio Free Asia, New York Times.

Meer lezen?

Stalin, atheromatose, paranoïde gedrag. Weblink.

Foto’s en prenten

Kim in mei 2020 (volgens het persagentschap KCNA van Noord-Korea); photo courtesy of KCNA.

Orwell, ‘1984’; wikimedia, 10786938.

Is Kim te dik? Foto courtesy website welingelichtekringen.

 

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 814 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*