Noord-Korea, het ware paradijs voor vrouwen


Noord-Korea, paradijs, Erik Kuijpers

‘Ons paradijs. Kijk maar: die overlopers komen weer terug…’

Een doorn in het oog van de machthebbers: in de laatste decennia hebben ruim 30.000 Noord-Koreanen de gevaarlijke reis ondernomen naar Zuid-Korea, langs de zwaar bewaakte grens tussen beide landen, en van hen is 71 procent vrouw.

Maar er zijn ook spijtoptanten: tussen 2012 en 2017 keerden 28 mensen terug naar het paradijs op aarde. En wat denk je: ze worden verwelkomd als sinterklaas! Hun namen worden vrijgegeven als bewijs dat het in dat afschuwelijke nabuurland helemaal niet koek en ei is en je beter maar gewoon lekker bij je gezin kunt blijven.

Of die spijtoptanten nog leven of in een strafkamp wegteren wordt niet vermeld.

Noord-Korea, paradijs, Erik Kuijpers

De ‘Het is in ons paradijs beter’ propaganda

In het noorden is men net begonnen met een nieuwe propaganda-actie voor mensen die nabij de gedemilitariseerde zone wonen. De bijeenkomsten dienen verplicht bijgewoond te worden door gezinshoofden en hun vrouw en vertellen in geuren en kleuren van de nadelen van de kapitalistische maatschappij aan de andere kant en, uiteraard, bij aartsvijand Amerika. En dat ondanks dat Trump niet zo lang geleden daar met Oen de hand schudde en ze beiden een sprongetje maakten over de drempel naar het paradijs…..

De lessen voor de burgers hebben als titel ‘Door moeders ogen: de ware verschillen tussen noord en zuid’. Het is gebleken dat het zuiden daar wordt voorgesteld als een door en door verrotte maatschappij waar alleen geld telt en de rechten van de vrouw met voeten worden getreden. Het is een land vol marionetten van Amerika.

Want Noord-Korea is een paradijs voor vrouwen

Vrouwen kunnen in het noorden hun moederlijke gevoelens kwijt, een ideaal gezinsleven er op na houden en ze laten hun kinderen met trots inlijven bij de strijdkrachten. Dat wordt ze ingeprent. Dat er enkelen terugkomen omdat ze niet kunnen wennen in het zuiden (of omdat ze hun familie missen?) klopt maar de overgrote meerderheid leidt in het zuiden een normaal of succesrijk bestaan. Maar uiteraard is dat voor het noorden onbestaanbaar.

De vluchtroute naar China

De vluchtroute naar China is korter en lijkt gemakkelijker maar het leven in het buurland betekent alleen maar ellende voor Koreaanse vrouwen. Gedwongen huwelijken en dito zwangerschap, prostitutie en vrouwenhandel. Wee als ze hun mond open trekken, want dan dreigt deportatie naar Noord-Korea en een onzekere toekomst.

Bron:

Radio Free Asia; https://tinyurl.com/yy9qjwyy

Idem, over vrouwenhandel naar China; https://tinyurl.com/y24tnroc

Meer lezen?

Noord-Korea; over hongersnood en poepquota; https://tinyurl.com/y6lp82rx

Foto’s en prenten

Vlag van de Noord-Koreaanse Arbeiders Partij; wikimedia, 2187936.

De grens tussen noord en zuid; wikimedia, 77895.


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland