Noord-Korea grootste exporteur moderne slavernij


Bert Vos. Noord-Korea grootste exporteur moderne slavernij

Moderne slavernij-export komt het meest voor in Noord-Korea naast andere repressieve regimes. Daarnaast dragen ‘ontwikkelde’ landen elders in de wereld ook verantwoordelijkheid. Dit omdat ze 350 miljard dollar aan goederen importeren die onder verdachte omstandigheden zijn geproduceerd. Dat zegt Global Slavery in een deze week uitgebrachte Global Slavery Index.

Het rapport van Global Slavery is samengesteld door de Walk Free Foundation. Een anti-slavernijcampagne opgericht door de Australische miljardair Andrew Forrest. “Voor de eerste keer is er echte hoop dat we de moderne slavernij kunnen beëindigen.”

Bert Vos. Noord-Korea grootste exporteur moderne slavernijModerne slavernij

Volgens de organisatie zijn ongeveer 40.3 miljoen mensen over de hele wereld onderworpen aan moderne slavernij. Met de hoogste concentratie in Noord-Korea, waar een op de tien mensen slachtoffer is. Zoals de Noord-Koreaanse overloper Yeon-mi Park. Ze ontsnapte naar China, daar werd ze verhandeld en gedwongen tot een huwelijk. Een dagelijkse praktijk in een land waar een groot vrouwentekort is door de een-kind-politiek. “Van de 300.000 Noord-Koreanen die naar China vluchten wordt 90 % van hen verhandeld. Voor een paar honderd dollar.” Park, die aan haar situatie kon ontvluchten, studeert nu aan de Columbia University in New York. Ze zet zich in voor Noord-Koreaanse slachtoffers van mensenhandel.

Uitbuiting

Het doel van het openbaar maken van de cijfers is om overheden en bedrijven te dwingen meer te doen om de moderne slavernij te beëindigen. Mede door het verstrekken van harde gegevens over het aantal betrokken personen en de impact die het heeft op de wereld. Bijvoorbeeld: moderne slavernij in ontwikkelingslanden brengt banen in gevaar in de VS en West-Europa, omdat binnenlandse goederen concurreren tegen import geproduceerd door ‘uitbuiting van het ergste soort’, aldus WFF.

“De handelsstromen moeten ontrafeld worden en de focus op producten die door slavernij Bert Vos. Noord-Korea grootste exporteur moderne slavernijworden geïmporteerd. Elke regering heeft zijn verantwoordelijkheid om te reageren op moderne slavernij. Zowel in eigen land als buiten hun grenzen”, staat in het rapport.

Steenkoolexport Noord-Korea

In het onderzoek worden kolen, cacao, katoen, hout en vis (Thailand) als producten genoemd die mogelijk door moderne slavernij zijn aangetast. In Noord-Korea is de steenkoolexport het grootste probleem. Op de slavernij-index staan Eritrea, Burundi, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Afghanistan, Mauritanië, Zuid-Soedan, Pakistan, Cambodja en Iran. “Repressieve regimes zijn bijzonder zorgwekkend omdat zij hun bevolking aan het werk zet om de regering te steunen”, aldus het rapport.

Bron: Khao Sod


Bert Vos
Over Bert Vos 184 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.