Korea. Vrijage Kim-Donald: vluggertje eindigt met kater


Peter van Nuijsenburg, Vluggertje, Kater
Donald pakt Kim. ‘Softie’ Obama kijkt angstig toe
YouTube

En ja, hoor. Een maand na het begin van de romance tussen Donald Trump en Kim Jong-un is het al hommeles. De eerste serieuze besprekingen over de nucleaire ontwapening van Noord-Korea eindigden zaterdag in een woedeuitbarsting van het regime in Pyongyang.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo was na Pyongyang gevlogen voor de aftrap van de onderhandelingen die zoals alle experts voorspeld hebben lang en uiterst moeilijk zullen zijn. Bij voorgaande gelegenheden hebben de Noord-Koreanen hebben keer op keer bewezen lastige en onbetrouwbare onderhandelaars te zijn. Maar dat ze meteen de vitrioolspuit zouden opendraaien, had vrijwel niemand verwacht.

Van dik hout….

Pompeo was nog niet vertrokken of het ging van dik hout. De Amerikanen gebruikten ‘gangstermethodes’ om het bewind tot ‘eenzijdige nucleaire ontwapening te dwingen’. Het was een ‘overval’. De mildste aantijging luidde dat de ‘eenzijdige eisen’ in strijd waren met de ‘geest van Singapore’, waar Trump en Kim elkaar vorige maand in de armen waren gevallen.

De minister moest in Pyongyang doen wat de president in Singapore had nagelaten. Trump had zich laten afschepen met een intentieverklaring vol mooie woorden en nul concrete stappen. Pompeo moet nu voor die concrete invulling zorgen en had aangedrongen op duidelijkheid over de ligging van testlokaties, afbouw van installaties, stapsgewijze vermindering van het kernwapenarsenaal en, absoluut essentieel, onafhankelijke controle.

De Noord-Koreanen hadden kennelijk verwacht dat Pompeo nu al een versoepeling van de economische sancties zou meebrengen. Dat was een misrekening. Pompeo verklaarde dat de sancties van kracht zouden blijven. Niettemin, de gesprekken waren volgens hem ‘te goeder trouw’ geweest.

Het twitterkanon zwijgt nog

Hoe Trump zal reageren op de brute afwijzing van zijn avances, is nu de grote vraag. Het twitterkanon zwijgt vooralsnog maar de salvo’s richting de ‘kleine raketman’ zoals Trump Kim in een eerdere ontstuimige fase van hun relatie noemde, zullen vermoedelijk niet uitblijven. Als om dat voor te zijn, liet Pyongyang weten graag met de president verder te willen werken.

Daarmee willen ze vooral voorkomen dat de Amerikanen en Zuid-Korea hun reguliere gezamenlijke militaire oefeningen hervatten. Trump had die in Singapore afgeblazen omdat ze een ‘provocatie’ van Kim zouden zijn. Dat werd uitgelegd als een kapitale blunder van de president. In werkelijkheid schijnt het nogal mee te vallen. De samenwerking tussen de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse strijdmachten is zo verankerd in een jarenlange praktijk dat de manoeuvres vrij snel hervat kunnen worden.

De gang van zaken zaterdag in Pyongyang is in elk geval typerend voor de onderhandelingstaktiek van Kims regime: toenadering afgewisseld door afwijzing in de hoop de belangrijkste partijen, de VS, Zuid-Korea en China, aan de andere kant van de tafel uit elkaar te spelen zonder zelf wezenlijke concessies te doen.

Peter van Nuijsenburg, Vluggertje, Kater
Uitsnede van cover der Spiegel

Eén ding moeten de Amerikanen sowieso vergeten. Kim zal nooit van zijn leven al zijn kernwapens opgeven. Het is, zoals al tig keer door tig experts is uitgelegd, zijn levensverzekering. Hij wil nu in de eerste plaats de versoepeling van de sancties die het afgelopen jaar na een serie atoomproeven verder zijn verzwaard.  Om dat te bereiken moet hij zich van tijd tot tijd, zoals bij de ouverture richting Trump, van zijn beste, redelijke kant laten zien.

Het ziet er naar uit dat hij daar in elk geval deels in slaagt. Zuid-Korea staat in de startblokken om de politieke en economische banden aan te halen. Dat eerdere pogingen tot verzoening steevast op niets zijn uitgelopen, zodra Pyongyang de buit, honderden miljoenen aan subsidies en voedselhulp, binnen had, schijnt de regering in Seoul niet te kunnen ontmoedigen.

Afstemming met Beijing

China zou de sanctieschroef inmiddels al een stuk losser hebben gedraaid. De Chinezen zijn verreweg de belangrijkste handelspartner van Kim en zouden hem tot grotere inschikkelijkheid kunnen dwingen. Kim is de afgelopen maanden al een paar keer op audientie in Beijing geweest en zal de toenadering tot Trump ongetwijfeld met de Chinezen afgestemd hebben. Als beloning voor goed gedrag zou Beijing begonnen zijn de handelsbelemmeringen geleidelijk op te heffen.

Met China is ook de sleutel tot een eventueel succes bij de onderhandelingen over ontwapening genoemd. Trump is dus aangewezen op de welwillendheid van Beijing. Als de Chinezen weigeren daadwerkelijk mee te werken, worden die toch al moeizame onderhandelingen helemaal een kansloze onderneming. Een handelsoorlog met China beginnen is dan meer dan een slecht idee. Het is een blunder.

 


Peter van Nuijsenburg
Over Peter van Nuijsenburg 233 Artikelen
Journalist en publicist Peter van Nuijsenburg (1951) werkte in het verleden bij De Telegraaf, Elsevier en persbureau GPD, het Financieele Dagblad en diverse omroepen. Hij was correspondent in Johannesburg, Berlijn, Tokio en Rome. Peter was voorheen ook parlementair en economisch redacteur. Hij is liefhebber en kenner van kunst en cultuur. Bij dagblad Trouw publiceerde hij boekbesprekingen. Beroepsmatig en (meer recentelijk) als toerist was hij in Thailand en andere Asean–landen.

1 Comment

  1. Weer een uitstekende analyse. Raar, ik kreeg de indruk dat Trump verliefd was op Kim. Gaat dus niet door. Sad.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.