Noord-Korea. Corona, honger of de kogel?

Noord-Korea, kill zone, Erik Kuijpers

De grens met China is een kill zone

Er zijn plekjes op aarde zonder corona. Zoals Antarctica waar de bewoners van onderzoekstations de besmetting buiten hebben kunnen houden door afdoende maatregelen in het thuisland. Of houdt het virus niet van glad ijs?

Voor meer plekjes zonder corona moet je met een lampje zoeken naar eilandjes in de Stille Oceaan en hopen dat men daar eerlijk vertelt hoe het zit. En dan is er Noord-Korea, een land met ongeveer 25 miljoen inwoners, dat officieel vrij van corona is. Naar buiten toe dan…..

In april geeft de regering aan haar burgers toe dat corona is gevonden in de hoofdstad Pyongyang en in twee regio’s. Prompt sluit men de grenzen. De grens met Zuid-Korea is al tientallen jaren een potdicht mijnenveld maar de grenzen met China (1.420 km) en Rusland (17 km) zijn rivieren met bruggen.

Noord-Korea, kill zone, Erik Kuijpers

Een kill zone aan de grens

De grens is officieel gesloten vanwege corona maar blijkt zo lek als een mandje. De smokkel door soldaten, door handelaars en door gewone burgers is gewoon doorgegaan voor de portemonnee en uit noodzaak omdat Noord-Korea zelf nauwelijks alle basisgrondstoffen produceert. Meel en bloem zijn voorbeelden van illegale import terwijl gereed product (voedsel) de andere kant uit gaat. Soldaten knijpen een oogje dicht voor een fooi en wie weigert mag kiezen: de bak in of fors betalen….

Op 10 augustus is het goed raak. Een soldaat die contact had met een Chinees blijkt corona te hebben en de leiding besluit de hele compagnie van een 120 tot 150 soldaten in quarantaine te doen. ZESTIG dagen mogen deze soldaten geen contact met de buitenwereld hebben.

Shoot on sight

En nu zijn 1.500 special forces soldaten en grensbewakers extra aan de grens geposteerd, vier linies dik, die bevel hebben op alles en iedereen te schieten die binnen 1.000 meter van de grens komt. Een kill zone.

Is dit een begrijpelijke maatregel? Misschien wel. Maar is dit geen vraag van: wat was er het eerst, de kip of het ei?

Noord-Korea is uiterst kwetsbaar voor een epidemie. Van de bevolking hebben alleen de ‘meest waardevolle’ gezworen kameraden een salaris dat goed genoeg is om voedsel en kleding te kopen en het huis te verwarmen. Rond de zestig procent van de burgers (bron: RFA) moet het met veel minder doen en is ondervoed. Op de zorg hoef je in dat land niet te rekenen; zorg is uitgekleed omdat de geldstroom, die uitgedund is door sancties, bij voorrang naar de militairen gaat voor atoombommen en raketten.

Daarbij is het land dit jaar ook nog getroffen door drie tyfoons, Maysak, Bavi en Haishen, die door regen- en modderstromen de toch al schrale oogst een klap hebben gegeven.

De vrees bestaat dat corona een ware slachting gaat aanrichten onder de 25 miljoen. Maar is het instellen van een kill zone dan de oplossing? De soldaten die de trekker moeten overhalen hebben zelf ook nauwelijks te eten……

 

Bronnen:

Radio Free Asia, CSIS, internet.

Meer lezen?

Over de voedselsituatie onder corona.
Een hele compagnie 60 dagen in quarantaine.

Foto’s en prenten

COVID-19; wikimedia.
Grensprovincies; photo courtesy of RFA Graphics.
Tyfoon Maysak, 1 september 2020. Wikimedia.

 

 

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*