Noord-Korea. Crystal Meth bestseller rond het Nieuwe Maanjaar

Bert Vos, Noord-Korea, Drugs, Jongeren

Rond het Nieuwe Maanjaar in februari, het Nieuwjaarsfeest op het Koreaanse schiereiland, bezoeken duizenden Koreanen hun familieleden met geschenken. In Zuid-Korea zijn dat blikjes eten, fruit of andere items die worden gedeeld. Jonge Noord-Koreanen delen crystal meth en andere drugs met elkaar. Iets waar de autoriteiten zich zorgen maken, meldt de Koreaans afdeling van Radio Free Asia.

Volgens anonieme bronnen verhogen veel Noord-Koreanen de feestvreugde door elkaar illegale drugs te geven als geschenk. Het in het Westen bekendstaande crystal meth (methamphetamine) wordt in straattaal ‘ice’ genoemd. In Noord-Korea, heeft de zwaar verslavende drug aan populariteit gewonnen en veroorzaakt de afgelopen jaren veel problemen. De drugs heeft zijn oorsprong in buurland China.

Realiteit in Noord-Korea

Bert Vos, Noord-Korea, Drugs, Jongeren
De jeugd gaat keurig gekleed…
Foto Cornerstoneusa

“Ice is een bestseller geworden”, zeg een bron uit de provincie Noord Hamgyong tegen de ‘Korean Service RFA’. Volgens hem hebben drugsdealers zelfs onvoldoende voorraad om aan de vraag te voldoen en zijn de meeste kopers jonge mensen, van wie  een deel nog op de middelbare school zit. “Vroeger probeerden gebruikers nog discreet te zijn, maar tegenwoordig lijkt het niemand iets te schelen. Ze kopen meestal ‘ice’ om samen te snuiven tijdens vakanties. Hiermee willen ze de realiteit van het harde leven in Noord-Korea even vergeten en zich vermaken.”

Ice op feestdagen

Al jaren zijn er berichten in de media dat het gebruik van drugs alledaags is geworden in Noord-Korea met de gedachte dat de feestdagen niet volledig zijn wanneer er geen drugs ‘op tafel’ komen”, zegt de anonieme bron tegen RFA. “Sociale stigma’s rond het gebruik zijn verdwenen, men heeft het gevoel dat er iets ontbreekt als er geen crystal meth of opium als geschenk wordt gegeven.”

Bert Vos, Noord-Korea, Drugs, Jongeren
In pure extase voor jeugdidool Kim
Foto op IBTimes.co.uk van KCNA/Reuters

Een andere bron, afkomstig uit de naburige provincie South Hamgyong, verklaart dat drugsgebruik wijdverspreid is en zich niet beperkt tot de grote steden. Steeds meer gebruikers raken verslaafd en het wordt ook in landelijke en afgelegen gebieden verkocht”, zei de bron. ‘Ice’ is zo populair omdat het relatief goedkoop is en makkelijk te maken. Producenten en dealers kunnen in Noord-Korea de doodstraf krijgen als ze worden gepakt, maar kunnen er snel en veel geld mee verdienen, wat de verleiding groot maakt.

Bouwprojecten

De handel in methamfetamine in Noord-Korea heeft de laatste tijd de krantenkoppen gehaald, omdat het aan populariteit heeft gewonnen. In augustus 2016 ontdekte RFA dat opzichters in de hoofdstad Pyongyang ‘ice’ aan arbeiders leverden in de hoop dat ze de bouwprojecten sneller konden voltooien.

De Noord-Koreaanse autoriteiten beseffen dat het gebruik bij jongeren kan leiden tot enorme sociale problemen en proberen studenten en jongvolwassenen ervan te weerhouden ‘ice’ te gebruiken. Ook geven ze voorlichting aan basisschoolleerlingen over de gevaren ervan. Ondanks inspanningen om de wijdverspreide productie en handel te bestrijden, hebben Noord-Koreanen zich als ‘ondernemers’ in China gevestigd en smokkelen ze de drugs de grens over.

Bron: Radio Free Asia

Meer over Noord-Korea op Trefpunt: Kan je daar leven dan?
Over Bert Vos 239 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

2 Comments

 1. Goh Alphonse, weer wat geleerd. Altijd gedacht dat er buiten Europa (ook Aziatische) landen met een drugscultuur waren die het eeuwenlang zonder export naar het vermaledijde Westen konden stellen. Ben je ook Noord-Koreanen tegengekomen op je trip, want over de drugscultuur daar ging het verhaal.

 2. In Tomorrowland Boom wordt er gesnoven, gespoten, geblowd dat het een lieve lust is. Drugs zijn een onderdeel van de westerse democratische cultuur en bijgevolg een export- en promotieartikel voor de hele wereld, zeker inzake het uitgaansleven. Het vervult een voorbeeldfunctie.
  Vorige maand bij mijn trip door de Filipijnen nam ik nogal intensief deel aan de party zone van Manila en Cebu.
  Het zat er bomvol Koreanen (Zuid-Koreanen), veel grotere aantallen dan ik al ooit in Thailand heb gezien.
  Zij hebben tig geld en geven het uit. En het moet idd gezegd, er werd nogal veel gedeeld.
  De sfeer was euforisch en iedereen ging tijdens de Chinese Nieuwjaarsdag bv. compleet uit de bol. Dat heb ik bij Japanners bijvoorbeeld nog nooit zo gezien.
  Koreanen zijn ook nieuwsgierig om andere culturen en mensen te leren kennen.
  Tegelijk zijn het schatten van mensen. Vele jongemannen kwamen me feliciteren, en hun duim opsteken, dat ik als ouderling me nog zo uit kon leven. De meisjes namen me op in hun groep en kwamen me naar de dansvloer halen.
  Dat stond haaks op de Europees getinte party zone in El Nido (Palawan) waar geborneerde en bescheten Europese jongemannen en vrouwen me in een hoekje duwden en me naar buiten keken. Zo’n beetje doen of ik een gluurder was. Europeanen zijn dan ook zoals geweten heel tolerant… Maar alleen voor wie perfect in hun plaatje past. Anders jammer maar helaas.
  Leve Azië, het continent waar men mensen neemt zoals ze zijn, zonder ze in hokjes te plaatsen. Continent van de toekomst als je het mij vraagt.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.