Noord Korea. Animeermeisjes voor Kim Jong Oens vreemde valuta


Noord Korea, animeermeisjes, Erik Kuijpers

Harde valuta afgenomen van werknemers elders in de wereld

Van de 26 miljoen inwoners van Noord Korea werken er naar schatting 93.000 in buitenlanden en daarvan meer dan de helft in de bouw in de Russische Federatie. Betrouwbare cijfers hierover zijn niet te vinden; het land is potdicht voor pottenkijkers en als het al iets naar buiten brengt dan moet het wel recht doen aan de grootsheid van het regime. Want er gaat niets boven Noord Korea…….

Noord Korea, animeermeisjes, Erik Kuijpers
De nationale plant, de kimilsungia.

Medische hulp aan de wereld

Noord Koreaanse artsen zijn werkzaam onder meer in Cambodja, in Nigeria (waar Boko Haram zelfs Noord Koreaanse artsen vermoordt) en Tanzania. Zij werken in klinieken die met internationale hulp worden opgezet en bedoeld zijn voor de armen die elders geen zorg kunnen krijgen.

Artsen in Tanzania krijgen 1.000 US dollar loon per maand maar omdat de staatskas ernstig lijdt onder de sancties tegen hun land worden ze gedwongen daarvan 800 dollar af te staan. Van wat er dan nog overblijft moeten ze hun gezin in Noord Korea onderhouden en ter plaatse in eten voorzien.

Landgenoten van hen werken ook in Oekraïne, Bangladesh, de gebieden met Koerden, Oeganda, Nepal en Ethiopië en allen tezamen sponsoren ze hun staatskas met naar schatting 500 miljoen USD per jaar. Met dat ‘beetje’ kan Noord Korea de invoer van goederen financieren zoals de productie van raketten en nucleaire zaken. Nee, geen voedingsmiddelen: de Juche-doctrine schrijft immers zelfvoorzienend zijn voor al geldt die niet voor de grote leider zijn wijnkelder en wodkakast.

Noord Korea, animeermeisjes, Erik Kuijpers
De nationale bloem, de kimjongilia.

In de nightclub business!

In Chinese steden nabij de Noord Koreaanse grens zijn nachtclubs ontstaan in samenwerking tussen beide landen. Grote hotels waarvan de gebouwen in Chinese handen zijn maar de exploitatie is uitbesteed aan Noord Korea. En in de kelder: juist, een nachtclub met bar en karaoke. En wat is er nu leuker dan een avond in gezellige sfeer door te brengen met zo’n charmante Noord Koreaanse hostess!

Zij brengt de drankjes rond en zingt een liedje mee. Zo gaat het overal ter wereld. In Japan zijn de ‘cabaret clubs’ ongemeen populair net als de ‘room salons’ in Zuid Korea waar de hostess een leuke cent kan verdienen aan goed verterende klanten….

Maar dat gaat in China toch iets anders. Daar gaat geen geld naar de dame…. Wil je daar een liedje horen gekweeld door de jonge dame dan kost dat 100 yuan, 13 euro, en wil je zelf meezingen dan betaal je nog eens 13 euro. Mocht je op het idee komen jouw appreciatie in geld uit te drukken dan … nee, een tip mag niet! Je mag de dame voor 100 yuan, juist, 13 euro, een mandje bloemen aanbieden maar tips in geld verdwijnen in de zakken van het regime.

Een speciale lunch service….

Dat kan ook. De dames serveren jouw lunch, kleden zich razendsnel om en beginnen een zang- en dansshow tegen een achtergrond van de staatsflora van Noord Korea, de kimilsungia en de kimjongilia (zie hierboven, de eerste is een orchidee, de tweede een begonia). Daarna mag je voor 50 yuan op de foto met jouw favoriete zangeres.

Noord Korea, animeermeisjes, Erik Kuijpers

Deze animeermeisjes brengen zo een aardige cent binnen voor het ‘potje voor speciale uitgaven’ voor de grote leider die met zijn eigen nationale munt in de wereld niets kan kopen…….

In het land heerst hongersnood

De mensen die niet heel dicht bij de top zitten lijden honger. De rantsoenen zijn zo ernstig verlaagd dat ouders hun gezin niet meer kunnen voeden.

Noord Korea, animeermeisjes, Erik Kuijpers

In enkele streken van Noord Korea verlaten kinderen de school om in het holst van de nacht met een zak houtskool op hun rug naar de steden te gaan om aan mensen te verkopen voor een habbekrats. Klaarblijkelijk kookt men daar niet op gas maar op houtskool….

Zo krijgen gezinnen net dat beetje extra om de kinderen drie keer per dag te eten te kunnen geven omdat hun overheid faalt met het landbouwprogramma.

Maar Oen komt niets te kort, of het moeten de 90.000 wodkaflesjes zijn die in Rotterdam in beslag genomen zijn. Al zal hij in Vietnam en China zijn luxe trein vast wel hebben volgeladen met kaviaar en dure Franse wijnen………..

Bron:

Radio Free Asia; https://tinyurl.com/yxojjsm9

Radio Free Asia nr 05062019152004

Meer lezen?

Hongersnood in Noord Korea; https://www.trefpuntazie.com/noord-korea-hongersnood-voedselrantsoenen-poepquota/

Foto’s en prenten

Dollar; wikimedia, 33988

De Kimilsungia, latijn dendobrium; wikimedia, 17738525.

De Kimjongilia, latijn begonia; wikimedia, 31723045.

Het 10 Won biljet, 2002; wikimedia, 46981888.

Houtskoolvuurtje; wikimedia, 2051526.


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland