Noord-Korea. Kim Jong Oen, varkenspest & gezichtsverlies

Noord-Korea, Afrikaanse varkenspest, Erik Kuijpers

Afrikaanse varkenspest komt in China voor vanaf augustus 2018 en van hun 700 miljoen varkens is al een derde deel geruimd. Zie daarvoor https://www.trefpuntazie.com/china-varkenspest/

Net zoals in Zuidoost-Azië drong de ziekte ook binnen in Noord-Korea. In mei 2019 werd het eerste geval van Afrikaanse varkenspest ontdekt in de provincie Chagang, tegen de Chinese grens. De regering van Zuid-Korea heeft direct hulp aangeboden aan het Noorden maar daar wordt niet op gereageerd.

En in september 2019 is de ziekte in Zuid-Korea aangetroffen, in een regio nabij de gedemilitariseerde zone, en de overheid heeft direct maatregelen getroffen om de ziekte te bedwingen. Een vervoersverbod van varkens en er zijn ook dieren geruimd.

Afrikaanse varkenspest; een ramp voor Noord-Korea

Het is slecht gesteld met de voedselvoorziening in dat land, ook zonder varkenspest. De 25 miljoen inwoners staan op een rantsoen van 300 gram rijst, groenten en vlees per dag en dat is bijzonder weinig. De aanbevolen hoeveelheid voor een volwassene ligt tussen 1.700 en 2.000 gram en dan ‘van alles wat’ volgens de beroemde ‘schijf van vijf’.

In 2019 is de landbouw getroffen door de te hoge temperaturen, droogte zowel als zware regenval en door de sancties waardoor 503.000 ton voedsel verloren is gegaan.

De gevolgen van jarenlange ondervoeding blijven niet uit: de Noord-Koreaan is gemiddeld 15 cm kleiner dan de zuidelijke buur en de levensverwachting is 67 in plaats van 80 jaar. Die ondervoeding geldt overigens niet voor Kim Jong Oen die ernstig obees is.

Noord-Korea, Afrikaanse varkenspest, Erik Kuijpers
Koreaans gerecht; varianten van KIMCHI

Ontevreden ambtenaren

Het veel te laat en onvoldoende ingrijpen van de overheid heeft kwaad bloed gezet onder de ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van dieren en voor het halen van de voedselquota.

‘In mei is de ziekte gemeld bij het Centraal Comité (van de regerende Koreaanse Arbeiders Partij) via de stedelijke en provinciale quarantainediensten maar het Centraal Comité heeft alleen lokaal een paar maatregelen genomen. Pas toen de ziekte echt doorbrak kwamen er andere maatregelen zoals een vervoers- en een verkoopverbod maar toen was het al te laat.’

De ambtenaren zijn verbolgen. Zij weten dat hulp van het zuidelijk buurland hard nodig is om de ziekte te bestrijden en nu geeft hun regering niet thuis!

Maar ze moeten wel hun productiequota halen!

Het Centraal Comité heeft boeren aangemaand dat ondanks de ziekte de productie op peil moet blijven en dat er vlees en eieren geleverd moeten worden. En die werkzaamheden gaan ten koste van de quarantaine van zieke dieren. Bovendien moeten dode zeugen vervangen worden; na een draagtijd van 115 dagen komen er biggetjes die op hun beurt 6 maanden vetgemest moeten worden voordat ze slachtrijp zijn.

Noord-Korea, Afrikaanse varkenspest, Erik Kuijpers
Koreaans gerecht BULGOGI

De burgers moeten het doen met hun mager rantsoen al is er een grijs circuit; mensen houden kippen in de tuin, konijnen op het balkon en van de landbouwopbrengst valt wel eens wat van de wagen af….

Zit Kim Jong Oen er achter?

Ambtenaren begrijpen er niets van. De rigide productie-eisen staan een effectieve aanpak van de ziekte in de weg en de top van het land weigert hulp te aanvaarden van het Zuiden.

‘Zou Kim Jong Oen te trots zijn om hulp aan het Zuiden te vragen? Maar deze voedselschaarste kan voor hem ook enorm gezichtsverlies betekenen’.

Andere bronnen zeggen dat na de hongersnood in de jaren 90 de bevolking geen tweede ramp zal accepteren. Kim speelt met vuur.

Bron:

Radio Free Asia; https://tinyurl.com/yyhhap8n

Meer lezen?

Over Afrikaanse varkenspest, De Volkskrant; https://tinyurl.com/yxftugdu

Foto’s en prenten

Varken; wikimedia, 1464638.

Kimchi (6x), gerecht vaak met ingelegde kool; wikimedia, 54833350.

Bulgogi, gegrild/gekookt rund- of varkensvlees; wikimedia, 61237552.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 813 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*